Kissa matkustaa

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Eläinlääket tri Suvi Pohjola-Stenroos Felina Kissaklinikka

Sisällysluettelo

Johdanto

Kissa on luonnon luomista täydellisin, mestariteos. Se on sulavaliikkeinen, pehmeä, kaunis, valpas, viisas, aistikas, siisti ja salaperäinen. Se elää hetkessä ja paikassa, vaistojensa varassa, ei muistele, eikä suunnittele. Kissa on lähes täydellinen. Sen lumoihin joutuneet ovat ikuisesti kissansa palvelijoita.

Kissaihminen tulee täydelliseksi vain saadessaan jakaa ajan ja paikan kissansa kanssa. Kissaihminen on yleensä mukavuudenhaluinen, laatua arvostava, itsenäinen ja vaativa kuten kissansakin. Kissan ja ihmisen erotuksena on vain ihmisen uteliaisuus ja kissan territoriaalisuus. Kissa viihtyy parhaiten kotona tutussa omassa reviirissä ja joutuu ponnistelemaan, kun sen reviiri vaihtuu. Ihminen sitä vastoin nauttii vaihtelusta ja matkustaa.

Kissan suurimpia stressin aiheuttajia ovat juuri reviiriin liittyvät muutokset: uusien paikkojen, äänien, hajujen ja valojen maailma. Hyvin suoritetut matkavalmistelut kuitenkin pehmentävät muutosta kissan reviirin vaihtuessa tuntemattomaan. Ja taas kissan palvelija kuulee sen salaperäisen syvän pehmeän kehräävän äänen kiitoksena onnistuneesta yhteiselosta, vaikka ollaankin kaukana poissa kotoa. Miten tähän päästään?

Mukaan vai hoitolaan?

Otanko kissani mukaan matkalle, mikä on hyväksi kissalleni, mikä minulle? Yleisohje on, että erittäin nuorille, erittäin vanhoille, leikkauksesta toipumassa olevalle, tiineelle, sokeritautiselle tai sydän- tai hengityselimistön sairautta potevalle tai pahasta matkastressistä kärsivälle kissalle ei matkustelu ole hyväksi, koska matkastressi kuormittaa elimistöä ja laskee vastustuskykyä. Tästä syystä juuri matkaa seuranneen viikon aikana monella kissalla usein todetaankin muutoksia yleistilassa: lievää ruokahaluttomuutta, joskus oksentelua, virtsaamis- ja ulostamisvaikeuksia. Ei ole lainkaan harvinaista, että matkaa seuraavan viikon aikana kissassa piilevistä virustartunnoista puhkeaa hoitoa vaativa tauti. Näille kissoille ihanteellisinta on saada hoitaja kotiin tai vaihtoehtoisesti kissan voi viedä tuttuun kissahoitolaan matkan ajaksi.

Hoitolaa valitessa olisi hyvä tutustua paikkaan hyvissä ajoin ennen matkaa. Huomioitavia asioita ovat yleinen siisteys, henkilökunnan ystävällisyys, hoitolassa olevien kissojen käyttäytyminen, eläinlääkärin saatavuus tarvittaessa, joustavuus erikoishuomiota vaativissa asioissa, kuten erikoisruokavaliot, hoitolaan tultaessa vaadittavat rokotukset jne.

Hoitolassa kissa saattaa jakaa tilat yhdessä muiden kissojen kanssa tai saada oman tilan asuttavakseen. Yhdessä toisten kissojen kanssa kissaa pidettäessä suurimman riskin muodostavat kissojen tarttuvien tautien leviäminen (leukoosi, tarttuva immunokato, tarttuva vatsakalvon tulehdus, kirppu- ja sienitartunnat sekä hengitystietartunnat) sekä tapaturmat kissojen välisissä reviiritappeluissa. Arka kissa ei myöskään hevin käytä yhteistä hiekkalaatikkoa muiden kanssa ja saattaa täten sairastua alempien virtsateiden tulehdus- ja tukosoireistoon.

Kissan kannalta paras ratkaisu on yksilöllinen hoito ja omat sekä hiekka- että ruoka-astiat sekä tartuntojen että tarpeettoman stressin välttämiseksi. Kissan tulisi saada samaa ruokaa kuin kotonakin ruoansulatuskanavan ongelmien välttämiseksi. Mikäli mahdollista, kissan tulisi saada käyttää myös samanmerkkistä hiekkaa kuin kotona virtsaamisvaikeuksien ennaltaehkäisemiseksi. Hoitolaan on hyvä jättää kissan terveyskortti ja oman eläinlääkärin yhteystiedot mahdollisten ongelmien varalle.

Matkavalmistelut

Jos sittenkin yhdessä matkalle? Matkailu kissan kanssa edellyttää etukäteisvalmisteluja, sitä perusteellisempia, mitä pidemmästä matkasta on kysymys.

Lyhyt käynti esimerkiksi eläinlääkärillä vuositarkastuksessa ei vaadi valmisteluja, kun taas loma- tai näyttelymatka vieraaseen maahan on isompi asia. Hyvin suunniteltu matka oikeine varusteineen pehmentää muutoksen aiheuttamaa stressiä.

Heti kun matka varmistuu, ota yhteyttä eläinlääkäriisi ja Suomessa kyseisen matkustuskohteen suurlähetystöön tai kaupalliseen edustustoon kissasi maahantulovaatimusten selvittämiseksi. Pyydä kyseisen maan vaatimukset ja mahdollisesti tarvittavat asiapaperit hyvissä ajoin postitse kotiisi.

Valtaosa maailman maista, kuten Suomikin, kuuluu nk. karanteenittomiin maihin, joihin tulovaatimuksena ovat voimassa olevat rokotukset ja terveystodistus. Joihinkin maihin ehtona on myös lemmikin tunnistusmerkitseminen joko mikrosirulla tai tatuoinnilla. Huomaa, että rokotusten tulee olla voimassa jo 1–6 kk ennen matkaa masta riippuen, ja useassa maassa rabiesrokotus vanhenee vuodessa, kun sitävastoin Suomessa lemmikin rabiesrokotuksen voimassaoloaika yli vuoden ikäisillä lemmikeillä on kaksi vuotta. Myös matkoilta Suomeen takaisin tultaessa ei rabiesrokotus saa olla yli vuoden vanha, ja rokotuksen tulee olla laitettu vähintään kuukausi ennen matkaa. Joihinkin maihin vaaditaan nk. karanteeni, jonka pituus vaihtelee yleisesti 3:n ja 6 kk:n välillä. Karanteenia vaativia maita ovat mm. Englanti, Irlanti, Australia, Uusi-Seelanti, Japani ja Hawaji.

Ruotsiin ja Norjaan matkustaminen edellyttää maahantuontilupaa, neljä kuukautta rabiesrokotuksen jälkeen otettua vasta-ainetestiä, jossa on saavutettu hyväksyttävä testitulos, loishäätöä, tatuointia tai mikrosirua sekä virkaeläinläkärin vahvistamia vientipapereita. Kissalla tulee olla ikää vähintään 12 kk ennen rabiesrokotusta, eli käytännössä Ruotsiin ja Norjaan voi matkustaa vähintään noin 16 kk:n ikäisen kissan kanssa. Ruotsin ja Norjan matkan valmistelut on suotavaa aloittaa noin 4–6 kk ennen varsinaista matkaa.

Ennen pidempää matkaa kannattaa pyytää eläinlääkäriä tekemään kissallesi perusteellinen terveystarkastus. Ajoita tarkastus muutamaa päivä ennen matkaa. Tarkastuksessa varmistetaan, että kissallasi ei ole tarttuviin tauteihin viittaavia oireita, ja se kestää matkan rasitukset. Samoin varmistetaan, että kissasi rokotukset ovat matkustusmaan vaatimusten mukaiset sekä täytetään mahdolliset viralliset asiapaperit. Pyydä myös mukaasi kissasi potilaskortin kopio mahdollista kohdemaan eläinlääkärikäyntiä varten. Jos kissasi tarvitsee säännöllisesti jotakin lääkettä tai erikoisruokaa, pyydä matkaa varten lääke- ja ruokavarastoosi täydennystä. Vieraassa maassa et voi saada apteekista reseptilääkkeitä ilman käyntiä paikallisella eläinlääkärillä, ja saattaa olla vaikea löytää varsinkin erikoiseen vaivaan erikoistunut eläinlääkäri. Erikoisdieettejäkään ei valitettavasti ole saatavissa kaikissa lomakohdemaissa. Oma eläinläkärisi saattaa jopa pystyä selvittämään matkustuskohteessa toimivia eläinlääkäreitä, jos toimitat osoitetiedot riittävän aikaisin ennen käyntiä. Näin kissasi terveystiedot voidaan siirtää jopa sähköisesti matkustuskohteen eläinlääkärille ennen käyntiä esimerkiksi maastamuuton yhteydessä.

Eläinlääkärikäynnillä voidaan myös keskustella kissan tarpeesta saada rauhoittavaa tai matkapahoinvointia estävää lääkitystä matkan ajaksi. Yleissääntö on, ettei kissaa rauhoiteta etenkään lentomatkan ajaksi. Tämä siksi, että rauhoittavat lääkkeet toimivat kissoissa hyvin yksilöllisesti. Pelkäävä, jännittynyt tai aggressiivinen kissa ei rauhoitu normaaleilla annoksilla, vaan saattaa saada elimistössään helposti vaarallisen lääkkeen aiheuttaman stressireaktion verenpaineenlaskuineen, jolloin lentomatkalla saattaa syntyä hoitoa vaativa hätätilanne. Lisäksi lemmikki saattaa lääkkestä huolimatta oksentaa ja vetää oksennusta "väärään kurkkuun" kohtalokkain seurauksin. Jos kuitenkin rauhoittaviin päädytään, tulee hyvissä ajoin kotona testaamalla arvioida lääkeannoksen vaikutus kissaan ja tietää valitun lääkkeen mahdolliset sivuvaikutukset.

Eläinlääkärisi saattaa olla perillä myös kohdemaan infektiotautitilanteesta ja näiden tautien mahdollisesti aiheuttamista riskeistä omalle kissallesi. Erityisesti Suomesta muihin maihin matkustettaessa kissasi vaarana ovat vieraat kissat infektiotauteineen ja ulkoloisineen, kuten kirppuineen.

Koska kirpputartunta on erittäin yleinen, helposti leviävä ja vaikeasti häädettävä, on sen ennaltaehkäisyyn hyvä varustautua jo ennen matkaa. Eläinlääkemarkkinoilla on olemassa Program-niminen suun kautta kerran kuukaudessa annosteltava lääke. Valmiste estää kirpun kitiinikuoren synteesiä, joilloin kirpun kehityskierto pysähtyy. Lääke on tehokas, turvallinen ja helppo annosteltava ja tulee mielellään aloittaa noin kuukausi ennen matkaa. Programmin käyttö on perusteltua jopa viikonlopun näyttelymatkoille varustauduttaessa, koska kirpputartunnan leviäminen näyttelyolosuhteissa on helppoa, ja kerran kotiin pesiytyneen kirpun hävittäminen vaatii runsaasti työtä.

Myös toisten kissojen läheisyyden välttäminen on viisasta. Kissoilla on yleisesti suuri joukko erilaisia virustartuntoja, etenkin hengitystieviruksia usein piilevästi elimistössään. Stressin yhteydessä virukset aktivoituvat ja tartuttavat helposti lähikontaktissa olevia muita kissoja. Huomattavaa on, että usein asianmukaiset rokotuksetkaan eivät estä kissan infektioita, vaan ainoastaan lieventävät taudinkuvaa. Muita mahdollisia riskejä ovat esimerkiksi USA:han matkustettaessa kissan sydänmatotartunta. Sen ennaltaehkäisystä ja riskialueista kannattaa tiedustella eläinlääkäriltä.

Matkaa varten tarvitset kissallesi varusteeksi kuljetuslaatikon, matkahiekkalaatikon, ruoka- ja vesiastiat, makuupesän, lelut ja turkinhoitovälineet. Kuljetuslaatikon tulee olla riittävän tilava matkan pituutta ajatellen. Kissan tulee pystyä seisomaan ja kääntymään laatikossa, ja laatikkoon pitää pidempiä matkoja varten saada sopimaan myös pieni hiekkalaatikko. Kuljetuslaatikon tulee olla tiivis siten, ettei kissa voi työntää päätään tai jalkojaan sieltä ulos, mutta sisältää myös riittävästi ilmareikiä ilmanvaihdunnan ja liian lämmön poistumisen turvaamiseksi. Talvella laatikon päälle laitetaan lämpötiivis, tuulenpitävä suojus. Sisälle laatikkoon kannattaa laittaa pehmeä, kosteutta tarvittaessa imevä alunen, esim. isohko kroonikkovaippa tai sanomalehteä. Lentomatkoilla koneen ruumassa matkustavalle kissalle on hyvä laittaa vuorattu lämmin makuupesä kuljetuslaatikon sisälle. Kansainvälisten määräysten mukaan kissan lentolaatikossa tulee olla tarra "Live Animal" ja nuolet osoittamassa laatikon yläosaa, laatikon päälle teipataan kissan omistajan ja vastaanottajan tunnistetiedot.

Lentomatkoilla on hyvä lippuja varatessa varmistaa yhtiön käytäntö lemmikkien kuljettamisessa. Moni yhtiö ei ota koneen matkustamoon lainkaan lemmikkejä, vaan lemmikit sijoitetaan ruumaan. Käytännössä tämä on kissan kannalta aivan hyvä järjestely. Matkareittiä suunniteltaessa on hyvä varata, mikäli mahdollista, suorat lennot kohteeseen. Samoin matkustuspäivät on hyvä yrittää järjestää keskelle viikkoa ruuhkien välttämiseksi. Kesällä on hyvä lentää, jos mahdollista, illalla tai varhain aamulla korkeiden lämpötilojen välttämiseksi.

Kissa on yleensä hyvin sidonnainen hiekkalaatikkotottumuksiltaan. Yhtäkkiä muuttunut hiekka, laatikon avoimuus, koko tai sijainti saattavat herkästi häiritä ulostamis- ja virtsaamistottumuksia ja johtaa vaikeuksiin matkan aikana. Ennen matkaa on siksi hyvä ottaa normaalilaatikon rinnalle käyttöön myös erityinen, pienempi matkahiekkalaatikko. Matkalle on hyvä ottaa mukaan muutaman vuorokauden tarpeeseen kissan omaa hiekkaa. Koska hiekka on painavaa kuljetettavaa, tulisi sen olla erittäin hyvin paakkuuntuvaa ja hajun sitovaa sekä mahdollisimman pienirakeista. Matkahiekkavaatimukset parhaiten täyttävää hiekkaa on mm. Ever Clean, jota voi mukavasti suppilon avulla pakata esim. litran muovipulloihin. Mukaan matkavarustukseen pakataan myös kissan lempiruokaa matkan ajaksi, ellei kyseessä ole kansainvälisessä jakelussa oleva ruokamerkki.

Käytösongelmia matkalla

Riippumatta matkustustavasta matkan aikana kissassa saattaa näkyä normaalista poikkeavaa käytöstä, etenkin jos kissa ei ole tottunut matkustamaan pennusta alkaen. Pelkäävällä ja jännittyneellä kissalla on laajentuneet silmäterät, se kuolaa tai voi pahoin, voi olla aggressiivinen, ääntelee, läähättää, ulostaa ja virtsaa tahattomasti jne. Pakokauhuinen kissa saattaa yrittää kuljetuslaatikostaan ulos väkisin raapimalla sen seiniä, samoin erittäin jännittynyt kissa saattaa sijaistoimintona nuolla itseään intensiivisesti pelon häivyttämiseksi. Erittäin jännittynyttä kissaa ei pidä missään tapauksessa matkan aikana ottaa ulos kuljetuslaatikostaan. Kissa toimii täysin vaistojensa varassa, sitä ei voi samoin kouluttaa, komentaa ja hallita kuin koiraa. Pelästynyt ja mahdollisesti aggressiivinen kissa saattaa vahingoittaa vapaaksi päästyään kaikkia lähelle osuvia, myös omistajaansa, täysin tahtomattaan. Samoin se saattaa karata heti tilaisuuden tullen, eikä vieraassa paikassa pelästyneenä anna kiinni. Esimerkiksi autossa kuljetuslaatikoista otettu pelästynyt kissa saattaa aiheuttaa ojaanajon hypätessään kuljettajan niskaan.

Myöskään kuljetuslaatikon sisälle ei pidä laittaa sormiaan pelästyneen kissan silittelemiseksi. Kissa saattaa purra paniikissa ja keskeyttää näin matkan. Kissan suu on erityisen likainen paikka ja erityisesti siellä viihtyy Pasteurella-niminen bakteeri. Ensiapuna purtua kohtaa, jos mahdollista, pidetään pitkään haalean juoksevan veden alla, puhdistetaan ja sidotaan mahdollisen verenvuodon tyrehdyttämiseksi. Muista, että jokainen kissanpurema kuuluu lääkärin hoitoon. Kissanpureman paras antibiootti on nk. fluorokinoliiniyhdiste juuri laajakirjoisuutensa vuoksi.

Mitä sitten pitää tehdä? Jos kissa matkustaa autossa, junassa tai lentokoneessa omistajansa välittömässä läheisyydessä kuljetuslaatikossaan ja osoittaa jännittämisen merkkejä, on sille hyvä puhua rauhoittelevaan sävyyn, peittää laatikko kevyesti ja seurata tilannetta. Usein kissa rauhoittuu hetken päästä, eikä jatkomatkan aikana osoita enää stressin merkkejä.

Ennen lentomatkaa tai pidempää auto- ja junamatkaa kissa pidetään ilman ruokaa noin kuuden tunnin ajan. Jos kissalla on pahoinvointitaipumus, ei sille myöskään anneta vettä kahteen tuntiin ennen matkaa. Matkan jälkeen ruoka ja vesi voidaan laittaa välittömästi tarjolle. Pitkien lentomatkojen välilaskupaikoissa lentokentillä on monesti kissahotelleja, joissa kenttähenkilökunta tarjoaa kissalle juomavettä ja hiekkalaatikon. Joillakin lentoyhtiöillä saattaa olla minimiaikavaatimus välilaskuissa jatkolentojen aikataulussa juuri siksi, että mukana matkustavan lemmikin huoltoaika välilaskujen aikana jää riittävän pitkäksi.

Käytösongelmien välttämiseksi ja matkusteluun totuttamiseksi nuorta kissaa tulisi ottaa mukaan lyhyille matkoille pienestä pitäen. Vanhoista kissanäyttelykonkareista, jotka ovat kotiväkineen matkanneet useita kertoja, näkyy parhaiten, miten harjoittelu tekee mestarin. Nämä kissat nukkuvat normaalit päivätorkkunsa missä vain, lentokoneessa, autossa tai näyttelyhäkissä suuren yleisön ihmeteltävinä.

Kissa kylpyhuoneessa

Hotellikäytäntö kissamatkustajan kohdalla saattaa vaihdella. Kansainvälisistä hotelliketjuista esimerkiksi Days Inn, Budget Inn, Best Western, Clarion, Hilton, Marriot, Ramada Inn, ja Sheraton hyväksyvät kissan majoittumaan, mutta hyvä on aina huonevarausta tehdessä varmistaa kyseisen hotellin käytäntö.

Kissan hiekkalaatikot sijoitetaan hotellihuoneessa tai myös muualla mielellään WC:n suihkunurkkaukseen. Hiekkalaatikkoon on hyvä laittaa muovinen suojus ennen hiekan kaatamista, tällöin laatikko säilyy siistinä ja käytetty hiekka saadaan muovipussissa siististi roskiin hotellista lähdettäessä.

Ennen kissan päästämistä pois kuljetuslaatkosta tarkistetaan, että huoneen ikkunat ovat kiinni, että ilmastointihormiin ei pääse sisälle, että kylpyammeen alla ei ole kissan mentävää koloa ja viemäreihin ei pääse. Nokkela matkailija tiivistää kissan mentävät aukot tarvittaessa esimerkiksi leveällä muovisella pakkausteipillä.

Hotellihuoneessa kissan voi pitää vapaana, jos voi olla varma, ettei kissa merkkaile virtsalla. Tavallisesti virtsalla merkkailua harrastavat sekä leikkaamattomat urokset että naaraat, joskus myös kissat, joille uusi paikka uusine hajuineen on stressin aihe. Kissa merkkaa, koska haluaa jättää hajukirjeen mahdolliselle vastaanottajakissalle. Kirjeen sisältö voi olla esim seuraava: "Tässä asun minä, seutukunnan komein, vielä yksinäinen kolli, etsin tyttöä itselleni."

Merkkailua voi yrittää hillitä käyttämällä uhanalaisiin pintoihin Feliway-suihketta. Tämä on nk. naamaferomoni, kissan omaa, mielihyvää tuottavaa naamarauhasten eritettä, joka lievittää kissan psyykkisiä jännityksiä (kissa levittää naamaferomoniaan mm. puskiessaan omistajansa jalkoja tämän kotiin tullessa). Feliway ei tahraa, eikä tuoksu ihmisen nenään, tehoa saadaan käyttämällä sitä päivittäin pintaan, johon kissa osoittaa kiinnostusta. Feliwayta voidaan laittaa ainoastaan puhtaalle, siis ei-merkatulle pinnalle. Jos kissa on päässyt merkkaamaan jo johonkin, saa virtsan hajun parhaiten pois omenaviinietikan ja soodaveden seoksella. Ammoniakkipitoisia pesuaineita pitää välttää, koska ne stimuloivat merkkaamaan lisää. Jos merkkaaminen toistuu esimerkiksi sänkyyn, tarjoa väliaikaisesti kissan ruoka tarjottimella samassa paikassa. Siistinä lemmikkinä kissa ei syö ja merkkaa samassa paikassa. Merkkaaminen loppuu varmasti.

Huoneesta poistuttaessa kissa on viisasta sijoittaa taas kylpyhuoneeseen. Tämä siksi, että tuolloin kissa on kahden oven takana, eikä pääse livahtamaan esim. hotellikäytävään ovea aukaistaessa. Kylpyhuoneen ovi pönkätään tuolilla, jos kissa on teknisesti lahjakas ja kätevä ovenaukaisija. Samoin yksinjätettävä kissa saattaa kokiessaan olonsa turvattomaksi ja omistajastaan erossa olevaksi purkaa jännitystään teroittelemaalla kynsiään – raapimalla seinää, huonekaluja, mattoja tai matkalaukkuja. Kun tila on pienempi, ja esimerkiksi kuljetuslaatikko on lähellä kissan omine hajuineen, ei stressikokemus ole yhtä voimakas, eikä jännityksiä tarvitse purkaa.

Kissa kateissa

Tutki huoneen kaikki mahdolliset kissan mentävät kolot, huonekalujen taustat ja aluset, sängyn patjan alunen jne. Kissa harvoin tulee kutsumalla. Eikä kissan uni katkea, kun paikka on hiljainen, pehmeä, hämärä ja rauhallinen. Etenkin kissanpennut "katoavat" nukkumaan mitä ihmeellisimpiin paikkohin. Paniikissa tapahtunut piiloutuminen ja katoaminen onkin vaikeampi juttu. Kissa saattaa olla samassa rakennuksessa tai ulkona, ja löytäminen kovan työn takana.

Havaintojen saamiseksi ota yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen, poliisiin, sanomalehden toimitukseen, paikallisradioon sekä eläinlääkäriin. Jätä näihin ja katoamispaikan läheisiin liikkeisiin ja puhelinpylväisiin kissan kuvalla varustettuja katoamisilmoituksia yhteystietoineen. Tavallisimmin lemmikki löytyy viikon sisällä katoamisesta. Takaisin saatu kissa on hyvä käyttää eläinlääkärillä tarkastuksessa. Tutkimuksiin kuuluu aikakin hyvä kliininen tarkastus. Katoamispaikasta ja -kestosta riippuen on hyvä myös varmistautua kissan mahdollisesti saamista tartunnoista, joiden selvittämiseksi tarvitaan erilaisia testejä.

Kissan lääkekaappi ja matkavarusteet

Paras apu on ennaltaehkäisevää huomioon ottamista ja vaarojen torjumista, mutta tositilanteissa kissan ensiapupakkauksesta on suuresti hyötyä esimerkiksi loma- ja näyttelymatkoilla. Ensiapuvarustuksen tulee olla mitoitettu tarvetta vastaavaksi, pitkillä matkoilla tarvitaan monipuolisempi tarvikevalikoima kuin lyhyillä viikonloppumatkoilla.

Seuraavassa listaa hyödyllisistä ja erikoisesti kissalle sopivista tarvikkeista ja lääkkeistä. Osa lääkkeistä on nk. reseptilääkkeitä, joiden käytöstä tulee erikseen neuvotella eläinlääkärin kanssa. Kissan matka-apteekkiin ja varustukseen voisi kuulua mm. seuraavia tarvikkeita:

hiilitabletit / aktiivihiilijauhe myrkytyksissä

kyypakkaus (annos 1/4–1/2 tabl., kun turvotusta ja pahoinvointia, allerginen reaktio)

paraffiiniöljyä (3 ml/kg ruiskulla suuhun) tai Levolacia (1–4 ml) ummetuksen hoitoon

voidetta pieniin naarmuihin, hyönteisten pistoihin ja palovammoihin (esim. Bepanthen)

Nutrisal-jauhetta tai vastaavaa (nestehukan korvaamiseen suun kautta)

matolääkkeet (esim. Axilur, Flubenol), ripulilääke (esim. Flagyl)

flunssaan antibioottia (esim. Zithromax)

kirpputartunnan ehkäisyyn (Program)

sideharsorullia, kiinnelaastaria, steriilejä harsotaitoksia, putkiharsoa, kauluri

pumpulia, paperisia terveyssiteitä tai muuta imukykyistä materiaalia verenvuotojen tyrehdyttämiseen, kroonikkovaippa

haavanpuhdistusaineet: esim. Betadine-antisepti, 3 % peroksidi

pumpulipuikkoja puhdistamiseen, uusia hammasharjoja sieninäytteiden ottamiseen

jäätelötikkuja väliaikaisen lastan tekemiseen

sakset, pinsetit (anatomiset päät), suurennuslasi

kertakäyttöruiskuja lääkkeiden annosteluun tai haavojen ja silmien huuhteluun

silmähuuhdevettä, silmätippa suojaamaan (esim. Oftan MC keinokyynel)

lämpötyyny, lämpömittari (digitaalinen, kapea pää, muovia)

maidonvastikejauhe (esim KMR), stressimuona

kuljetuslaatikko, makuupesä, laatikon lämminvuori

matkahiekkalaatikko, hiekkaa

turkinhoitovälineet, lelut

juoma- ja ruoka-astiat, ruokaa ja vettä

pakkausteippirulla kolojen peittämiseksi

valjaat, jos kissa on tottunut niiden käyttöön

muistiinpanovälineet, almanakka, johon kaikki käsittelyt merkitään

myrkytyskeskuksen numero 09-4711, paikallisen eläinlääkärin numero, oman eläinlääkärin yhteystiedot

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut