Kissan ylipainoisuus

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suvi Pohjola-Stenroos ELT, kissapraktikko Felina Kissaklinikka

Ylipainoisuus on kissan ravitsemuksellisista sairauksista yleisin. Sillä on useita haitallisia vaikutuksia elimistöön. Ylipainoisuus on yleisintä vanhemmilla yksilöillä, naarailla, ja se on kaksi kertaa yleisempää kastroiduilla ja steriloiduilla eläimillä muihin verrattuna.

Miten ylipainoisuus vaikuttaa? Tutkimukset ovat osoittaneet, että ylipainoinen lemmikki elää lyhemmän elämän normaalipainoiseen verrattuna. Ylipainoisuus altistaa mm. tuki- ja liikuntakudosten sairauksille, hengityselinsairauksille, sydän- ja verenkiertoelinten sairauksille, maksasairaudelle, sokeritaudille, heikentää lämmönsäätelykykyä, aiheuttaa ruuansulatuskanavan häiriöitä, alentaa elimistön puolustusreaktioita, lisää anestesian riskejä sekä vaikuttaa mielialaan ja aktiivisuuteen haitallisesti.

Ylipainon syynä tavallisesti on liiallinen energian saanti verrattuna energian kulutukseen. Suureksi osaksi tämä johtuu kaupallisten ruokien erittäin hyvästä maistuvuudesta. Lisäksi useille eläimille annetaan ruoantähteitä, makupaloja ym. normaalien ruoka-annosten lisäksi. Lihomiseen taipuvainen lemmikki syö kerta kerralta enemmän, koska normaali kylläisyyden säätelymekanismi liikunnan puuttesta johtuen on sekaisin.

Ylipainoisuus on yleisempää kastroiduilla ja steriloiduilla lemmikeillä. Tämä aiheutuu muuttuneesta hormonitoiminnasta johtuvasta aktiivisuuden vähenemisestä ja liiallisesta energiansaannista suhteessa aineenvaihdunnan vähenemiseen. Liikalihavuus saattaa olla myös aiheutettua. Kissan ylisyöttäminen pentuina johtaa aikuisuuden liikalihavuuteen.

Onko lemmikkisi liian lihava? Paras tapa on punnita se ja verrata muihin rodun edustajiin. Lihavuutta voidaan myös arvioida käsin tunnustelemalla. Jos lemmikin kylkiluut tuntuvat helposti tai jopa näkyvät, on se todennäköisesti hieman liian laiha. Jos tunnet rasvakudosta ihon ja kylkiluiden välissä tai kylkiluita on vaikea löytää, on lemmikkisi ylipainoinen. Kissoilla ylipainoisuuden merkkinä alavatsa usein roikkuu. Ylipainoisuuden arviointi saattaa joskus tuottaa vaikeuksia, mutta eläinlääkärikäyntien yhteydessä voidaan tilannetta tutkia ja merkitä paino ylös esim. vuosittain.

Ennen kuin alat laihduttaa lemmikkiäsi, tulisi sille tehdä terveydentilan tutkimus. Tämän tarkoituksena on sulkea pois sellaiset lihavuudelta näyttävät tilat, joiden syynä onkin hoitoa vaativa sairaus.

Laihtuminen perustuu energiankulutuksen kasvattamiseen, energian saantia tulee vastaavasti samalla pienentää. Energiankulutusta voidaan suurentaa lisäämällä liikuntaa. Joskus tämä voi olla vaikeaa, kun kysessä on todella lihava, huonokuntoinen lemmikki. Näissä tilanteissa dieettiä tulee sisukkaasti jatkaa, kunnes liikuntakin tulee vähitellen mahdolliseksi.

Kaikkein tärkeintä lemmikin laihduttamisessa on, että koko perhe on asiassa mukana. Muussa tapauksessa kysessä on ajanhukka, turha taloudellinen panostus ja seurauksena vain mielipahaa.

Laihduttamisen alussa sovi eläinlääkärin kanssa tarkka ohjelma tavoitteineen ja aikatauluineen. Käy punnitsemassa kissasi määrävälein samalla vaa'alla vastaanotolla. Punnitus on tietenkin maksuton, eikä sitä varten tarvitse varata aikaa.

Laihduttamisen muut pelisäännöt:

Syötä kissalle tasapainoitettua, riittävästi kuitua sisältävää, energiasisällöltään köyhdytettyä ruokaa lemmikin tavoitepainon mukaan laskettu määrä vuorokaudessa.

Ruoka annetaan useina annoksina, optimi on 3–4 kertaa päivässä.

Jätä pois välipalat!

Lisää liikuntaa.

Pidä lemmikki tarvittaessa pois keittiöstä, kun valmistat ruokaa tai tarjoat ruokaa muille.

Punnitse lemmikkisi kerran viikossa ja pidä kirjaa sen painosta.

Älä vaihda ruokintaa kesken kuurin, älä anna mitään muuta kuin laihdutusruokaa. Pienikin määrä muuta ruokaa voi mitätöidä hoidon.

Jos lemmikisi ei kaikesta huolimatta laihdu, ota yhteys eläinlääkäriin epäonnistumisen syyn selville saamiseksi.

Kissan arvioitu painonpudotus viikossa on noin 1–150 g.

Laihduttaminen lemmikin aikaisemmalla ruualla onnistuu harvoin, tuskin koskaan. Tämä johtuu siitä, että pienennetyn annoksen takia sillä on jatkuva nälkä, ja toisaalta tärkeiden ravintoaineiden puutostiloja saattaa syntyä. Kysy eläinlääkärisi mielipidettä kissallesi sopivasta laihdutusruuasta. Ruuan lisänä tarjotaan vain raikasta vettä

Parasta liikuntaa kissa saa kulkiessaan valjaissa, sisäkissaa voi aktivoida esim. hypittämällä tuolille ja alas esim. lelun avulla. Hyvä keino saada kissa liikkumaan on käyttää houkuttimena infrapunakynää, kissa juoksee punavalon perässä yleensä tuntikausia. Valoa ei saa osoittaa silmään.

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut