UKK Allergiat

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Takaisin sivulle Eläinlääkärin UKK

Sisällysluettelo

Niskan ihottuma

Kysymys

Kissallani on joka kevät tullut niskaan ihottumaa, jonka se repii aina auki. Sama tapahtuu myös syksyisin. Kesällä ei ole juurikaan ongelmia sen suhteen, ja talvella niska parantuu ennalleen. Kissani on puolipitkäkarvanen norjalaisen metsäkissan ja jonkin muun risteytys. Viiviä on näytetty kunnan eläinlääkärille samaisesta asiasta ja silloin sai kortisonipiikin, mutta mitään merkittävää eroa ei ollut. Tätä on jatkunut jo pari vuotta, ja kevät on pahinta aikaa. Voisiko kyseessä olla joku allergia? Kuitenkin muu turkki ei kärsi ihottumasta, vain niskan alue.

Eläinlääkärin vastaus

Iho-oireet, joilla on kausivaihtelua, viittavat vahvasti yliherkkyyteen. Hyvän hoitokäytännön mukaisesti kuitenkin selvitetään aina pohjatöinä kaikki muutkin kutinaa aiheuttavat syyt: sieni-infektio, parasiitit, bakteerit, virukset, ruokavalio ja sitten se allergia. Hoito alkaa eliminaatioruokavalion noudattamisena 6-8 viikon ajan, saman ajan käytetään rasvahappoja tukemaan elimistön tulehduksen vastaista puolustusta. Allergiatestit tehdään, kun kaikesta muusta on saatu tieto, eikä muuta syytä ole todettu. Suurin osa kokeista valmistuu yhden käyntikerran tuloksena, mutta ihovaivan eliminaatiodieetin noudattaminen ja sieniviljelyn tuloksen saaminen kestää. Kun ihovaiva on kroonista ja kutina on tunnetusti ikävä oire, on perusteellinen selvittäminen kissan kannalta parasta. Allergian hoitamisessa on kaksi linjaa: siedätys ja oireen mukainen hoito. Allergiakauden pituus ja allergeenien määrä ratkaisee valittavan yksilöllisen hoitotavan. Tiukasta diettistä on monelle iso apu. Onnea matkaan!

Terv. SPS


Kissalla paha allergia

Kysymys

Kissani on jo kahden vuoden ajan kärsinyt pahasta allergiasta. Allergian syytä ei ole saatu selville, mutta ilmeisesti se ei ole ruoka-aineallergiaa. Kissa raapii itseään ja saa aikaan pahoja haavoja, enkä tiedä miten voisin parantaa tilannetta. Välillä haavat ehtivät parantua, mutta yleensä vain hetkeksi. Ihossa ei näy ihottumaa yms. Eläinlääkärimme ei osaa antaa muita neuvoja kuin jatkuva antibiootti- ja kortisonikuuri. Olisiko kissoille olemassa esimerkiksi jotain ihoa/kutinaa rauhoittavaa voidetta?

Eläinlääkärin vastaus

Allergian syitä ovat ruoka-aineet ja erilaiset hengitettävät allergeenit. Muitakin kutinan aiheuttajia on, siis systemaatinen tutkimus vaiheittain on erityisen tärkeää spesifiin hoitoon pyrittäessä. Ruoka-aineallergiaa voi tutkia vain eliminaatioruokavalion avulla. Hyvässä eliminaatioruokavaliossa kissa saa vain yhtä proteiinin lähdettä kerrallaan, mielellään sellaista, jota se ei ole koskaan aiemmin syönyt. Kokeilun kesto on 3-12 viikkoa, tavallisesti aikaa kuluu noin 4-6 viikkoa oireiden helpottumiseen, jos ruoka-aineesta on kyse. Kortisonia käytetään kutinan hoitoon silloin, kun ruokavaliohoidosta huolimatta kissa kutisee ja epäillään, että oireet aiheutuvat atopiasta. Atopiaa voidaan testata teoriassa kahdella tavalla, ihotestein ja verikokein. Ihotestit ovat kissalle hankalia toteuttaa, testituloksen tulkinta on vaikeaa, koska kissan reaktiomuutos iholla vaihtelee suuresti. Verikokein voidaan selvittää, mille allergeenille kissa on muodostanut allergeenikohtaisia IgE vasta-aineita. Tulosten perusteella kissa voidaan siedättää eli rokottaa. Rokottamisen tehtävänä on lievittää kissan yliherkkyyttä reagoida kyseiselle allergeenille. Rokotushoito toimii hyvin noin 70-90 % rokotetuista ainoana hoitona ja osalle tarvitaan kortisonia tai muuta kutinan lievittäjää ainakin ajoittain, testeistä tietoja esim. www.clinivet.fi.

Voiteita iholle ei kannata laittaa, koska kissa nuolee voiteet pois, eikä voiteita ole tarkoitettu suuhun. Toivottavasti kissasi saa apua kutinaansa.

Terv. SPS


Ruoka-aineallergia

Kysymys

Meillä on vajaa kaksivuotias cornish rex -poika Topi, jolle alkoi viime syksynä ilmaantua ihottumaa korvien etupuolen iholle. Lääkäri epäili ruoka-aineallergiaa, ja Topin ruokavaliosta jätettiin tuolloin pois kala ja tomaatti. Annetun pitkävaikutteisen kortisonipistoksen vaikutusajan päätyttyä ihottuma kuitenkin palasi. Lisäksi tuntui että Topi pysyi kovin laihana, vaikka lisäsin ruokamääriä. Itselleni tuli mieleen vehnäallergia, ja siirryikin kuivamuonassa vehnättömään vaihtoehtoon. Märkäruuista on ollut vaikeampi löytää vehnätöntä vaihtoehtoa. Uudessa Whiskas Mmmmm -ruuassa ei ole mainittu vehnää valmistusaineissa, onkohan se todellakin vehnätöntä? Topin ihottuma kuitenkin jatkuu, enkä ole tuosta vehnäallergiastakaan ollenkaan vakuuttunut. Se on kuitenkin positiivista, että nyt Topin paino nousee ruokamäärää lisättäessä. Mistäköhän muusta allergiasta voisi olla kyse? Topi syö Acana chicken -kuivamuonaa ja Whiskasin Mmmmm liha -kerta-annospusseja.

Eläinlääkärin vastaus

Ruoka-aineallergian testaaminen kotona teollisia ruokia toisikseen vaihtamalla ei ole luotettava tapa päästä epäillystä ruoka-aineallergiasta selvyyteen. Samoin ruoka-aineallergian hoidossa yleensä kortisonilla ei saada tuloksia. Paras tapa tutkia asiaa, on aloittaa kissalle tiukka eliminaatioruokavalio noin 8-12 viikon ajaksi. Tähän tarkoitukseen suunniteltuja ruokavaliota on useilla eri valmistajilla. Yhteistä näille ruoille ovat seuraavat asiat: saatavana eläinlääkäreiden vastaanotolta, sisältävät vain yleensä kahta eri ruoka-ainetta ja ovat nk reseptiruokia. Koska kissat tunnetusti voivat olla nirsoja, on hyvä ottaa maistamiskokeiluun ensin montaa eri vaihtoehtoa. Kissalle rakennetaan nk seisova pöytä: kustakin purkista pieni määrä ruokaa lautaselle, kissan valitsemaa ruokalajia jatketaan sitten eliminaatioon tarvittava aika. Jos kissan iho-oireet poistuvat noin 1-2 kk kuluessa uuteen ruokaa siirtymisestä, viittaa tämän ruoka-aineallergiaan. Jos oireet palaavat vanhan ruoan tarjoamisen jälkeen, on diagnoosi varmistettu.

Kissan ruoka-altistuksen tutkimiseen on testejä. Näitä ei voi käyttää suoranaiseen ruoka-aineallergia diagnosoimiseen. Eliminaatioruokavaliooon kytkettyinä, niitä voidaan käyttää eliminaatioruokavalion jälkeistä, laajennettua ruokavaliota suunniteltaessa. Testissä mitataan kissan IgE vasta-aineiden tasoa ruoka-ainekohtaisesti. Jos kissa ei ole tehnyt IgE vasta-aineita jollekin ruoka-aineelle, voidaan tätä ruoka-ainetta varmimmin käyttää ruokavaliota eliminaation jälkeen laajennettaessa. Testistä lisätietoja osoittesta www.clinivet.fi.

Terv. SPS


Kissa raapii naaman ja kaulan verille

Kysymys

Minulla on vuoden ikäinen kollikissa, joka raapii naaman ja kaulan aivan verille. Kutina on niin paha, että se ei ole hetkeäkään paikoillaan. Haavat eivät ehdi parantua, koska se repii ne aina uudestaan auki. Kyse on luultavasti jostain allergiasta. Kävin lääkärillä näyttämässä sitä ja lääkäri määräsi vain antibiootteja, jotka auttoivat vain hetken. Muita neuvoja en saanut. Se myös tekee asiansa vessan lattialle ja käy laatikolla vain harvoin. Minulla on myös saman ikäinen tyttökissa, joka on ihan terve. Mikä neuvoksi?

Eläinlääkärin vastaus

Kysymyksestäsi ei ilmene, onko kissasi sisä- vai ulkokissa tai käyvätkö kissasi näyttelyissä. Ulkokissalla/näyttelykissalla voi olla ulkoloistartunta (korvapunkki, kapi, kirppu, täi). Kyseessä voi olla myös ihon immuunipuolustuksen vajeen seurauksena sikaripunkkitartunta. Sisäkissalla voimakkaiden kutinaoireiden taustalla on yleensä atopia, allergia tai ruoka-aineintoleranssi. Allergeenina voi siis toimia jokin ulko-tai sisäilman allergeeni (siitepölyt, homeitiöt, huonepöly) tai ruoka-aineet.

Allergiataustaa voidaan selvittää verinäytetutkimuksella ja allergiadieettikokeilulla. Iholta on myös syytä ottaa erilaisia näytteitä mahdollisen loistartunnan tai bakteeri- ja/tai sieni-infektion selvittämiseksi (pintanäytteet, raapenäyte, teippinäyte). Näin tutkimukset hoituvat asiaan perehtyneeltä eläinlääkäriltä. Antibioottikuuri hoitaa vain sairauden oiretta, ei sen taustasyytä. Siksi on tärkeää selvittää kutinan syy.

Pissailuongelma saattaa liittyä kutinan aiheuttamaan epämukavaan oloon ja stressiin. Onko kissasi elämässä tapahtunut muutoksia viimeaikoina (muutto, uusia perheenjäseniä, uusia huonekaluja tms)? Jos on, syy voi löytyä sieltä. Huolehdithan pissalaatikon puhtaudesta päivittäin? Siistinä eläimenä kissa ei mielellään käy sotkuisessa laatikossa. Usean kissan taloudessa laatikoita tulee olla 1/kissa + 1 ylimääräinen laatikko. Laatikot tulee sijoittaa eri puolille asuntoa.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Kissan vehnäallergia

Kysymys

Voiko kissa tulla vehnälle allergiseksi?

Eläinlääkärin vastaus

Kissa voi herkistyä mille tahansa antigeenille, jonka koko on riittävä immuunipuolustukselle sen havaitsemiseksi. Kissa voi siis allergisoitua esim. vehnälle.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Kissan allergialääkitys

Kysymys

Kissani sai allergiasta johtuvaan ihottumaan jatkuvan paivittäisen Prednison-lääkekuurin. Kuinka nopeasti tablettien pitäisi vaikuttaa, eli kuinka pian kuurin aloittamisesta ihottumien tulisi parantua?

Eläinlääkärin vastaus

Ihotaudit ovat ilman kliinisen tutkimuksen ja näytteiden antamaa tietoa aika mahdottomia näin vastattaviksi. Teoriassa kuitenkin Prednisonin tulisi toimia kutinaan noin viikon kuluessa lääkityksen aloittamisesta. Kutinaa voivat aiheuttaa monet ihotaudin osatekijät, mm. ihon infektio ja kuivuus ylläpitävät kutinaa. Näin siis pelkästään Prednisonin vaikutusta kutinan poistoon ei ole mahdollista arvioida.

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut