UKK Karvanlähtö

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Takaisin sivulle Turkin ja ihon ongelmat

Sisällysluettelo

Kananmunasta apua karvanlähtöön?

Kysymys

Kissastani lähtee karvaa ja naapurin täti kertoi, että raa'an kananmunan antaminen kerran viikossa auttaa huomattavasti. Nyt kysyisinkin, että voisko siitä olla apua ja että voiko kissalle turvallisesti syöttää raakaa kananmunaa?

Eläinlääkärin vastaus

Kissalle voi huoletta antaa raakaa kananmunaa. Silloin kannattaa antaa koko kananmuna, sekä keltuainen että valkuainen, jotta valkuaisen sisältämä avidiini tulee haitattomaksi. Kananmunasta ei turkin kannalta kuitenkaan ole niin suurta hyötyä kuin omega 3 rasvahapoista, joten talven jälkeiseen karvanlähtöön antaisin mieluiten kuurin kalaöljykapseleita tai raakaa rasvaista lihaa joka päivä ainakin kk ajan.

Terv. SPS


Karvojen irtoaminen

Kysymys

Ongelmana on vajaan vuoden ikäisen urospennun karvojen lähteminen. Kissasta on lähtenyt noin kuukauden verran aika paljon karvaa. Hän on maatiaiskissa ja harjaan häntä nyt ihan päivittäin. Talvella on ollut parvekkeella ja "mummolassa" saanut olla kerran viikossa rajoituksetta pihalla. Voiko kyseessä olla normaali karvanlähtö keväisin vai jokin puutostila?

Eläinlääkärin vastaus

Suurin osa karvattomuutta tämän ikäisellä kissalla johtuu ravitsemuksen monityydyttymättömien rasvahappojen saannin puutteesta. Rasvahappoja on yleensä liian vähän monissa kaupallisissa muonissa, ja monesti muonien rasvat ovat kasvikunnasta peräisin olevista raaka-aineista ja täten eivät ole kissan ihon hyvinvoinnin kannalta riittäviä. Autat kissaasi nyt parhaiten antamalla sille kunnon rasvaista lihaa päivittäin raakana tai ostamalla kaupasta omega 3 rasvahappovalmistetta. Kuukauden kuluttua karvapeite kiiltää, jos ruokinnan vaikutuksesta on kyse. Varmuuden vuoksi hoitoon voit myös kytkeä laajakirjoisen loishäätölääkityksen, kuten esimerkiksi fenbendatsoli (Axilur), jos kissasi ei ole saanut loishäätölääkitystä pitkään aikaan. Harjaa irtokarva pois, uuden karvan kasvu on helpompaa eikä vanha karva ole hautomassa ihopohjaa kun uusi karva kasvaa tilalle.

Terv. SPS


Kissan karvanlähtö ja jatkuva naukuminen

Kysymys

Kysyisin neuvoa meille eilen tulleen uuden kisun suhteen. Kisu tuli eläinsuojeluyhdistykseltä, ja se on madotettu ja leikattu nyt kesällä. Kyseessä siis nuorehko kollikissa (tarkkaa ikää ei tiedetä). Kissasta näyttää irtoavan todella paljon karvaa, sain eilen saaliiksi noin 10 harjallista karvaa, ja sitä irtoilee pitkin lattiaa. Kissa ei raaputa itseään paljon, joten olisiko jokin vitamiininpuutos? Lisäksi tulostaan lähtien kissa on naukunut muutaman minuutin välein, vaikka muuten kotiutui todella hyvin. Onko mitään tehtävissä jos yötä päivää jatkuva naukuminen ei lopu?

Eläinlääkärin vastaus

Karvanlähtö on monen asian summa. Jos kissaa ei kutita, ei todennäköisesti tarvitse ajatella allergioita tai ihon parasiitteja aiheuttamassa ihoon tulehdusta ja siksi sairaan ihon aiheuttamaa karvanlähtöä. Kutinattoman karvalähdön taustalla voi olla joko vääränlainen/yksipuolinen ruoka tai ravintoaineiden puutteellinen imeytyminen muun syyn takia. Näitä muita syitä voivat olla esimerkiksi suolen pinnan tulehdussairaudet, elimistön aineenvaihduntasairaudet, sisäseritysrauhasten sairaudet, vastutuskykyyn vaikuttavat sairaudet, kutisemattomat ihosairaudet (kuten sieni-infektio) ja tietenkin muuttostressi pahentamassa tilannetta toistakseksi. Ravitsemuksellisista puutoksissa harvemmin kyse on vitamiinien puutteesta. Useimmiten puuttuu riittävä määrä joko kunnollista eläinkunnasta olevaa valkuaista ja/tai rasvaa, jonka tulisi olla suureksi osaksi monityydyttymätöntä. Syökö kissasi monipuolisesti, saako se myös raakaa lihaa säännöllisesti. Ethän poista rasvaa lihasta? Onko kissasi ulosteet normaalit, eihän kissalla ole ripulia? Antaisin kissalle varmuudeksi vielä laajakirjoisen loishäätölääkityksen, vaikka se onkin saanut eläinsuojeluyhdityksellä jo lääkityksen. Aloittaisin omega 3 rasvahappokuurin, valmisteita on useita, ja tehon saa esille noin kuukauden aikana. Tarkkailisin ruokavaliota. Hyvälaatuinen kuivamuona perusruoaksi ja sen oheen raakaa lihaa. Harjaa rohkeasti huono irtokarva pois. Uusi kasvaa tilalle. Varmistaisin kuitenkin varmuuden vuoksi eläinlääkärin luona käymällä sieni-infektion mahdollisuuden, ettei vain kävisi niin että uusi kissasi voisi tartuttaa myös sinuun ihon infektion.

Naukuminen on todennäköisesti nuorella kissalla vain stressiä, se hakee vielä paikkaansa uudessa kodissaan eikä ole ehtinyt sopeutua. Tavallisesti kissat sopeutuvat viimeistään noin 3-4 viikon kuluessa. Kissan sopeutumista auttaa läheisyys juuri esimerkiksi hoitohommissa kuten harjaus tai runsas leikkiminen.

Terv. SPS


Hurja karvanlähtö

Kysymys

Vanhemmalta kissaltani lähtee hirveästi karvaa. Mistä se johtuu? Kissa on nyt noin 6kk.

Eläinlääkärin vastaus

Kissan karvanlähtö voi olla hyvin monista asioista johtuvaa. Teoriassa tavallisimpia syitä ovat mm. atopia (allergia hengitysteiden kautta), ruoka-aineallergia, sieni-infektio, hilsepunkki, demodikoosi, kapi, korvapunkki, sisäloiset ja ravitsemuksellist puutokset. Vaivaa selvitetään alkamalla ihon raapenäytteistä, sieniviljelyistä ja määrittämällä kissan ruokavalio etenkin proteiinin ja rasvojen suhteen. Rasvoista tärkeimpiä ovat monityydyttämättömät rasvahapot. Usein tehdään myös nk trichogrammi, eli tutkitaan mikroskoopissa karvan kärkiä, ovatko ne tylpät, koska ne on ovat nuoltu poikki, vai kärjesteään normaalit, eli eivät vain ole kasvaneet.

Yleisimpiä syitä karvan lähtöön ovat nuorella kissalla infektiiviset tekijät, seuraavaksi yleismpiä ovat epätasaisesta ruokinnasta johtuvat rasvahappojen puutokset. Kotihoitona ennen eläinlääkärille vientiä ei olisi pahitteeksi antaa varmuudeksi laajakirjoinen loishäätölääkitys, jos kissa on ulkoillut paljon kesällä ja saattanut saalistaa.

Terv. SPS


Kissan karvanlähtö

Kysymys

Valkoiselta, vähän päälle 4-vuotiaalta uros maatiaskissaltani lähtee paljon karvaa. Kissaa ulkoilutetaan pihalla valjaissa. Mistä suuri karvanlähtö määrä voisi johtua? Kissalla on myös selässä jokin takun tapainen 'karvapaakku'. Voisiko se olla peräisin mm. jostain tappelusta tms? Vai voiko kirpuista tms tulla tuon tapaisia jälkiä? Jos on joitain apukeinoja karvanlähtöön, ne tulisivat todella tarpeen.

Eläinlääkärin vastaus

Kissan selän päällä oleva karvamuutos on todennäköisesti karvanhuopaantuma. Huopaantuma muodostuu "ylikypsästä karvasta", jonka olisi jo pitänyt lähteä, mutta se on jäänyt yhdeksi isoksi levyksi ihon pintaa pitkin. Huopaantuman alla iho hautuu ja hilseilee, siellä saattaa olla jo infektio. Huopaantumaa on itse vaikea poistaa kotona, koska se on niin lähellä ihoa, että saksilla ei juurikaan mahdu sen alle. Huopaantuman nosto ihon pinnasta leikkaamista varten tuottaa kissalle kipuja. Eläinlääkärillä huopaantuma yleensä poistetaan ajemalla se pois karvaleikkurilla, kissa on toimenpiteen ajan pienessä rauhoituksessa. Monesti iholle tarvitaan hoitoa huopaantuman poiston jälkeen. Kotikonstina huopaantuminen estämiseksi olisi huolehdittava ravinnon riittävästä rasvahappojen saannista, nimenomaan omega 3 rasvahappoja tarvitaan. Vanhan karvan poistoon on hyvä väline hevostarvikkeista kumisuka. Sillä harjataan kissa päivittäin, kunnes karvaa irtoaa enää hyvin vähän. Jatkossa varmaan riittää harjaus kerran viikossa. Normaalisti karvaa lähtee aika vähän. Onko kissasi saanut asianmukaiset loishäädöt, ettei runsaan karvanlähdön syynä olekin sisäloiset?

Terv. SPS


Kissaltani lähtee karvatuppoja, mitä matoja sillä on?

Kysymys

Mistä johtuu että kissaltani lähtee karvatuppoja? Pitäisikö viedä näyte tuposta eläinlääkärille? Ja sitten vielä, mitä matoja ne on jotka tulevat peräaukosta ja on tosi lyhyitä ja sitten pitenevät? Onko ne vaarallisia?

Eläinlääkärin vastaus

Karvanlähtöön on monta syytä. Karvatupon tutkimisesta ei ole saatavissa diagnostista hyötyä, joten sen viemistä eläinlääkärille ei kannata harkita. Sen sijaan suosittellisin varaamaan kissallesi tutkimusajan. Olisi tarpeen tutkia ja miettiä ruokavalion osuutta ihon kuntoon, tutkia ihopohjan kunto, ottaa raapenäytteet, mahdollisesti sieniviljely. Hyvä olisi myös tutkia lähemmin peräaukosta tulevia parasiitin osia loishäätölääkityksen määrääämiseksi. Parasiitit ottavat kissan saamasta ravinnosta osan itselleen, kissa kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta ja sen vastutuskyky huononee. Tila ilmenee mm erilaisia ihomuutoksina ja mahdollisesti myös anemiana. Parasiitit tulee saada häädetyksi pois.

Terv. SPS


Kissan yht`äkkinen karvanlähtö ja laihtuminen

Kysymys

Meidän vuonna 2005 syntyneen leikatun kollin terveydentila on huonontunut. Ennen se söi paljon ja lähes mitä vain kissanruokaa. Turkki oli terve ja kiiltävä. Nyt se ei syö oikein mitään, ruokien päältä nuolee vain kastikkeen/hyytelön (harvoin syö itse ruokaa) ja välillä käy raksukupilla. Juo kyllä normaalisti. Näyttää laihtuneen. Paino ei silti vaa'an mukaan ole laskenut?! Karvaa lähtee jatkuvasti ja paljon! Ei kausittain kuten kahdella muulla kissallamme. Kissa ulkoilee valjaissa, joten ei pääse käsiksi ulkoa löytyviin eläimen raatoihin. (Kaksi muuta kissaamme ulkoilee vapaana.) Madotettu on kaikki kissat säännöllisesti. Kissa on saanut kaikki mahdolliset rokotukset kastroinnin yhteydessä n. vuosi sitten. Mikä voisi olla vikana? Se ei ehkä ole niin iloinenkaan kuin ennen.

Eläinlääkärin vastaus

Kissan karvan laatu kertoo paljon sen yleiskunnosta. Terve karva on silkkinen ja kiiltävä ja sitä ei lähde runsaasti. Karvan laatuun vaikuttaa suurimmaksi osaksi ihon kunto. Iho on tavallaan suurin elimemme. Kissan saama ravinto voi jäädä puutteelliseksi monesta syystä. Kissa voi syödä valikoivasti, saada lajilleen huonosti sopivaa ruokaa, tai jonkin sairauden takia ei esimerkiksi imeytä tai hyödynnä kaikkia saamiaan ravintoaineita.

Huonon ruokahalun yleisin taustatekijä ovat suun ja hampaiden sairaudet. Jo noin 90%:lla yli 2-3 vuotiaista kissoista todetaan suussa ikenien ja hampaiden tukikudosten tulehdusta ja hammaskiveä. Tulehtunut ienkudos vetäytyy hampaan pinnalta ylemmäs paljastaen kiilteettömän hampan kaulaosan. Tässä todetaan monesti kivuliaita syöpymiä, jotka saattavat ulottua myös ienrajan alle ja syödä vähitellen koko hampaan juuriosan pois. Monesti hammasmurheista kärsivät kissat välttelevät kosteita ruokia, koska ne tarttuvat syödessä ienrajaan tehokkaasti. Ratkaisuksi nämä kissa lipovatkin vain kastikkeet ja keskittyvät raksuihin. Suosittelen kissallenne eläinlääkärin tarkastusta. Erityisesti tutkimuksessa kannattaa aluksi varmistaa suun ja hampaiden kunto ja sen jälkeen tutkia tarvittaessa myös perusverenkuvaa. Niiden perusteella tutkimuksia voidaan kohdentaa tarvittaessa pidemmälle karvaongelman ja valikoivan ruokahaluttomuuden selvittämiseksi.

Terv. SPS


Mitä tehdä karvanlähdölle?

Kysymys

Meidän kissasta lähtee valtavasti karvaa. Tätä on nyt jatkunut oikeastaan koko kevään ajan. Kun kisua silittää jää kämmeneen kauhea kasa karvaa ja sitä voi myös "repiä" tuppoina. Kissa on terve ja syö riittävästi hyvälaatuista ruokaa. Olen koittanut harjata sekä myös pestä kissaa, jotta ylimmääräiset karvat irtoavat. Matokuurin se on myös saanut. Löytyisikö mitään apukeinoa?

Eläinlääkärin vastaus

Kissat kuten koiratkin vaihtavat karvaansa keväisin. Tavallisesti karvanlähtö on aika huomaamatonta ja tapahtuukin vähitellen. Joillakin yksilöillä kuitenkin karvanlaatu on pehmeämpi ja silkkisempi ja pohjavillaa on runsaammin. Näillä kissoilla pohjavilla ei pääse kunnolla irtoamaan ja karvaa tuntuu lähtevään jatkuvasti. Tavallisella luonnon harjaksisella hiusharjalla harjaamisesta tai kammalla karmpaamisesta ei ole apua. Paras konsti huopaantuneen pohjavillan irrottamiseen ja irtokarvan poistamiseen on kumisuka. Kumisukia myydään ainakin hevostarvikeliikkeissä. Kumisuka sopii paitsi kissan kampaamiseen myös irtokarvan poistamiseen huonekaluista. Jos kissan karva on kuivaa, ja lähtee siksi erityisen paljon, olisi hyvä alkaa antaa omega3-rasvahappoja ihopohjan ja karvan kunnostamiseksi.

Terv. SPS


Karvaa lähtee korvan takaa

Kysymys

Onko vakavaa, jos kissalta lähtee korvan takaa karvoja ihan ilman mitään muita oireita?

Eläinlääkärin vastaus

Tarkoitatko korvalehdestä, sen takaa vai niskasta korvan takaa? Molemmissa korvalehdissä on kaikilla kissoilla ohuemman karva alue, joka saattaa erehdyttävästi johtaa ajattelemaan jotain sairautta. Alueen ihopohja on siisti, karva vain on lyhyempää ja ikäänkuin läpikuultavampaa. Korvalehdissä nämä alueet ovat ikäänkuin "kissan peruutusvalot". Niskassa sen sijaan karvanlähtöön on jokin erityinen syy. Syystä riippuu, miten karvanlähtöön tulee suhtautua. Jos karvanlähtöä on esimerkiksi sieni-infektion takia, on siihen suhtauduttava vakavasti, koska hoitamaton sieni saattaisi tarttua myös ihmiseen.

Terv. SPS


Karvanlähtö

Kysymys

Kissaltani lähtee aika paljon karvaa, harjailen kissaa usein ja annan myös karvanlähtöön tippoja. Syö tavallista marketin ruokaa, ei ole kipeä ja karva muutenkin kiiltävää. Huolestuttaa tuo karvanlähtö, muuten täysin terve kissa. En usko että on kevät karvan tulemista, koska on jo jatkunut aika pitkään. Mikäköhän on?

Eläinlääkärin vastaus

Kissat vaihtavat karvaa kuten koiratkin, eniten karvaa lähtee kevättalvesta. Monesti runsaaseen karvanlähtöön liittyy kuiva ihopohja. Kissa saattaa nuolla tavallista useammin karvaansa ja oksentaa karvapalloja. Hoitona voisit kokeilla tarjota ruokia, joihin on lisätty eläinkunnan monityydyttymättömiä rasvahappoja ( omega 3) tai tarjota kissalle normaalin ruoan ohessa rasvahappolisää. Noin 3-4 viikon kuluttua ihopohja voi paremmin, karvaa ei enää lähde ja se alkaa kiiltää. Jos kissallasi olisi karvanlähdön lisäksi painon laskua, väsymystä, ulosteiden löysyyttä, tai ruokahaluttomuutta, suosittelisin käyntiä eläinlääkärillä.

Terv. SPS


Normaalia karvanlähtöä?

Kysymys

Omistan leikatun 1v 6kk vanhan tyttökissan. Kissaltamme lähtee todella paljon karvaa, en usko, että syynä on pelkkä "kesäturkkiin" vaihtaminen, sillä karvaa lähtee todella paljon koko ajan, ennen kesääkin karvaa lähti. Pitäisikö kissallemme ruveta antamaan jotain vitamiineja, jos pitäisi niin mitä vitamiineja ja mistä niiitä saa? Kissani syö kuivamuonaa ja puolikkaan märkäruoka -pussin päivässä, vettä on tarjolla koko ajan. Kissamme ylipainoa on saatu paljon pois ja kissa on nyt ihan normaali painoinen.

Eläinlääkärin vastaus

Kissan karva uudistuu jatkuvasti, joten karvaa irtoaa aina jonkin verran. Jos karvanlähtö on jatkuvasti runsasta, kyseessä on kiihtynyt karvatuppien toiminta. Taustalla voi olla puutossairaudet, atopia, allergia tai ihon (erityisesti karvatupien) tulehdussairaudet. Myös elimistön yleissairaudet vaikuttavat karvan ja ihon kuntoon. Jos olet vaihtanut kissasi ruokavaliota viime aikoina, karvanlähtö voi liittyä siihen. Myös laihduttaminen voi olla runsaan karvanlähdön taustalla.

Jos kissallasi ei esiinny mitään yleissairauden oireita, kutinaa tai tulehduksen merkkejä iholla, kyseessä voi olla välttämättömien rasvahappojen puute. Myös ns. ihovitamiineista (esim. biotiini, E-vitamiini) voi olla puutetta. Hoitona on rasvahappolisä suun kautta 6-8 viikon kuurina. Lisäksi on hyvä antaa biotiinia ja metioniinia sisältävää vitamiinilisää 4-6 viikon kuurina. Ruoaksi kannattaa valita aina mahdollisimman laadukkaita ruokia. Jos karvanlähtö jatkuu tästä huolimatta normaalia runsaampana tai jos kissallasi ilmenee tulehduksen merkkejä iholla (kutina, ihottuma, rupia) tai jotain yleisoireita, suosittelen käyntiä eläinlääkärillä.


Kissalta lähtee paljon karvaa

Kysymys

Meillä on viisivuotias leikattu poikakissa Ipa. Noin kuukausi sitten Ipalta alkoi lähteä aivan älyttömät määrät karvaa. Olen yrittänyt harjata sitä, mutta tuntuu että karvanlähtö vain yltyy harjauksesta. Nyt Ipan turkki on mennyt huonokuntoiseksi, karvat hapsottavat ja ovat jotenkin "elottoman" näköiset, karvaa lähtee edellen kovasti. Tuntuu että Ipa on myös alkanut syödä aikaisempaa huonommin. Joten mistä voisi olla kyse ja mikä avuksi?

Eläinlääkärin vastaus

Karvanlähtö voi liittyä ihon sairauksiin, allergia/atopiaoireisiin tai systeemisiin sairauksiin, kuten hormonaalisiin tai sisäelinvaivoihin. Myös sisäloiset voivat heikentää kuntoa ja karvan laatua. Karvaongelmat voivat johtua myös ruokavalion muutoksista, joten jos olet vaihtanut kissan ruokaa, se voi aiheuttaa kissallesi intoleranssioireita.

Kotihoitoina voit koettaa antaa rasvahappolisää (omega-3) sekä biotiinia ja metioniinia sisältävää ravinnelisää suun kautta. Jos olet vaihtanut ruokaa, vaihda takaisin aiemmin hyväksi koettuun ruokaan. Voit myös antaa madotuksen. Jos kissallasi on selvästi yleisoireita, kuten kunnon ja ruokahalun heikkenemistä, suosittelen oireiden taustasyyn selvitystä eläinlääkärillä.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Vatsassa karvaton alue

Kysymys

13-vuotiaalla kollilla on karvaton alue alavatsassa. Se on hieman omaa kämmentäni laajempi. Kun huomasin sen noin 2 kk sittten sain eläinlääkäriltä vastauksen, että se on toden näköisesti hormonihäiriö. Kolli on leikattu. Kauanko paraneminen voi kestää, onko siitä kissalle haittaa? Vai täytyykö lähteä hakemaan hormonipiikki?

Eläinlääkärin vastaus

Ei kyseessä yleisestikään ole hormonihäiriö, vaikka ilmiötä kastraattikolleillakin tavataan, tavataan sitä myös steriloiduilla naarailla, mutta myös yhtä usein leikkaamattomillakin sekä uroksilla että naarailla. Kysessä voi olla monenlaisen asian ilmenemä. Viisainta on ensin tutkia kissan yleinen terveydentila, koska sillä on ikää runsaasti. Kliinisen tutkimuksen jälkeen selvittäisin veren ja virtsan tutkimukset, sekä ottaisin rtg- ja ultraäänitutkimuksen. Kokemukseni mukaan vanhan kissan vatsan nuolemisessa on usein kyse joko rakon (virtsan) tai suolen muutoksesta, jota kissa nuolemalla hoitaa.

Toinen ja paikallinen vaihtoehto on ihomuutos. Silloin iholla näkyisi todennäköisesti punoitusta, karvan katkeamista ja ehkä ihottumaa ja todennäköisesti sitä ja nuolemista voisi olla muuallakin kuin vain vatsan iholla.

Terv. SPS


Karvaton alue hännän juuressa

Kysymys

Minulla on kaksi kissaa. Huomasin noin kuukausi sitten, että toisella kissalla on karvaton alue hännän juuressa. Se on peukalonpään kokoinen ja siisti. Ei punoita eikä kissa aristele sitä, eikä myöskään kutia. Muutenkin kissa näyttää hyvin voivalta.

Pari päivää sitten huomasin, että toisellakin kissalla on karvaton alue. Se on pikkurillinpään kokoinen ja siisti myös. Aloin etsimään lisää alueita ja löysinkin toisen mokoman. Alueet on niin pieniä ettei niitä välttämättä edes huomaa kuin kunnon syynissä.

Kummatkin kissat on tulleet vuoden sisään meille. Toinen josta ensin kerroin on tullut 10kk sitten ja toinen kissa 5kk sitten. Kummatkin alkuperältään kodittomia. Voisiko kyse olla vain stressistä vai onko syytä viedä eläinlääkärille? En vielä ole asiasta ollut kovin huolestunut, kun kissat muuten näyttävät voivan hyvin eikä niitä tunnu karvattomat alueet haittaavan. Toinen epäilys on kun niillä on keskenään aika rajut leikit, että olisiko siinä voinut tulla karvattomia alueita?

Eläinlääkärin vastaus

Kissojen karvattomat alueet olisi hyvä käydä näyttämässä eläinlääkärille oman mielenrauhan saavuttamiseksi. Kutisematon karvaton läntti iholla voi olla sieni-infektion aiheuttamaa. Sieni-infektio voi kissassa ilmetä muullakin tavoin, se voi myös olla täysin oireeton. Kun tässä tapauksessa kummallakin kissalla on karvattomia alueita ja kun sieni-infektio on tarttuva ihosairaus ja voi siis tarttua ihmiseenkin, olisi hyvä varmistua, ettei siitä ole varmasti kyse.

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut