UKK Kiima

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Takaisin sivulle Eläinlääkärin UKK

Sisällysluettelo

Ehkäisypillerit vai sterilaatio?

Kysymys

Haluaisin tietää, että kumpi rauhoittaisi naaraskissan kiimaa paremmin, ne ns. kiiman ehkäisypillerit vai leikkaus? Kissani on ihan mahdoton aina kiima-aikana, se mouruaa niinkuin joku pahainenkin kolli eikä sitä pysty silittämäänkään, koska sillä on samantien takapuoli pystyssä tai sitten se pyörii lattialla. Se mouruaminen alkaa jo häiritsemään meidän yöuniakin. Kiitos vastauksestasi jo etukäteen.

Eläinlääkärin vastaus

Suosittelen kissan sterilisaatiota. Pillereistä voi koitua pidemmässä käytössä useanlaisia haittoja, kohtutulehduksia, nisäkasvaimia, lisämunuaisten epänormaalia toimintaa, sokeritautia jne. Operaatio on pieni ja kissa parenee yleensä nopeasti. Pillerit on tarkoitettu ainoastaan hyvin tarkkaan ja väliaikaiseen käyttöön.

Terv. SPS

Kiiman tiheys?

Kysymys

Onko ihan normaalia että n.1,5 vuoden ikäisellä tyttökissallani on kiima todella tiheästi? Kissani on kiimassa n. 1–2 kuukauden välein. Vai onko tässä kyse jostain hormonihäiriöstä tai vastaavasta?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan kiimakierto moniin lajeihin verrattuna on poikkeuksellisen tiheää ja valosta riippuvaista. Normaalisti kissojen kiimakierto luonnossa esiintyy maaliskuu-lokakuu välisellä jaksolla ja kiimat noin kk:n välein. Täällä pohjoisessa (siis Suomessa) sisällä pidetään valoja lähes jatkuvasti pimeänä vuodenaikana, joten kissan kiimakierto joillakin yksilöillä voi hyvin toimia ympäri vuoden ja jopa vailla mitään taukoja. Kissan rotu vaikuttaa myös kiimakierron esiintymiseen. Monilla itämaisilla kiimakierto on jatkuvaa, eikä taukoja ole. Persialaisilla sen sijaan voi olla kuukausienkin taukoja ja kummallakin rodulla tämä on normaalia. Kotikissalla kiimakierron vaihtelut jäävät näiden kahden äärilaidan välille.

Terv.SPS

Rankka kiima?

Kysymys

Eli ensimmäinen kiima alkoi 4 päivää sitten ja nyt pari päivää kissa on vain nukkunut. On kyllä leikkinyt jo vähäsen. Onko kiima vain niin rankka, ettei jaksa olla hereillä? Pissaa vieläkin joka paikkaan, mutta se on käsitykseni mukaan aivan normaalia? Kissa on 10 kk ja todella pienikokoinen. Tähän syynä saattaa olla tuo hyperaktiivisuus. Syö kuitenkin ihan hyvin.

Eläinlääkärin vastaus

Kissan kiima muuttaa sen psyykettä. Kuitenkin kissat muuttuvat yleensä hellyydenkipeiksi, viihtyvät sylissä ja kiehnäävät jalkoja vasten. Kissasi ylenmääräinen väsymys kuulostaa oudolta. Kissan kiimakierrot alkavat tavallisesti jo 4-5 kk ikäisenä. Jos kissan kiima havaitaan ensimmäisen kerran vasta 10 kk:n ikäisellä, on mahdollista että sillä onkin kohtutulehdus. Tämä selittäisi väsymyksen ja runsaan virtsaamisen. Viepä kissasi tarkastukseen eläinlääkärille.

Terv. SPS


Kissa tiineenä ilman kiimaa?

Kysymys

Meidän 1,5 v. tyttökissa, jolla ei kertaakaan olla elämänsä aikana vielä kiimaa havaittu, on nyt alkanut pyöristyä ihan silmissä ja nisät ovat suurentuneet kovasti, lisäksi ne näkyvät selvästi (karva nisien ympäriltä hävinnyt) ja vähän punoittavatkin. Epäilemme, että kissa odottaa pentuja. Missähän vaiheessa tiineyttä tuo mahan kasvu yleensä alkaa niin, että omistajakin sen huomaa? Että vähän tietäisi, milloin pentuja voisi odotella syntyväksi. Olemme luulleet, ettei tuo kissa koskaan edes tulisi kiimaan, kun ei todellakaan minkäänlaisia merkkejä kiimasta ole osittanut. Eikä osoittanut nytkään, kun ilmeisesti on tiineeksi tullut. Voiko kiima todellakin olla ihan totaalisen huomaamaton? Toisen tyttökissamme kiimaa kun ei voi mitenkään olla huomaamatta. Tuo neiti on alkanut myös syödä sekä juoda hurjasti ja kovin on rauhoittunut ja mielellään vaan loikoilisi.

Kuinka pian pentujen syntymän jälkeen kissan uskaltaisi viedä leikattavaksi?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan kiima voi olla täysin oireeton, vaikka yleisimmin kiimaoireisen kissan oireita ei voi olla huomaamatta. Kissoilla on nk. indusoitu ovulaatio, eli niiden munasolut vapautuvat astumisen seurauksena. Kissan tiineys kestää 58-70 vrk, tavallisimmin 66 vrk. Tiineyden ensimmäisiä merkkejä lisääntyneen ruokahalun ohella on nisien punoitus. Punoitus aiheutuu muuttuneesta hormonitasapainosta, joten myös valeraskaana olevan kissa nisät voivat punoittaa. Varmimmin tiineyden toteaminen voidaan tehdä ultraäänitutkimuksella laitteesta ja katsojasta riippuen 14-30 vrk kuluttua astumisesta.

Synnyttäneen kissan leikkaaminen on pentujen kannalta parasta suorittaa, kun pennut ovat alkaneet syödä kunnolla vierotusruokaa eli 4-5 viikon kuluttua synntyksestä. Joskus naaraskissalla on tosin silloin ollut jo uusi kiima ja se voi olla jo uudestaan tiineenä. Paras keino tiinehtymisen estämiseksi on kissan pitäminen poissa kollien ulottuvilta ennen leikkaukseen viemistä.

Terv. SPS


Pentuja ensimmäisestä kiimasta?

Kysymys

Sellaista ajattelin kysyä, että koirillahan ei ensimmäisistä juoksuista voi pentuja teettää. Onko kissalla siinä mielessä mitään väliä, kunhan sukukypsä on eli ikää se reilu 6 kk? Meillä on suunnitelmissa että Wiirulla pentuja teetettäisiin, mutta tämä kysymys vielä mieleen juolahti.

Eläinlääkärin vastaus

Kissan kiimakierto alkaa noin 4-12 kk iässä. Kiimakierron alkamiseen vaikuttavat kissan koko, rotu, perimä ja syntymän ajankohta. Teoriassa kissalla pentuja voi teettää jo ensimmäiseen kiimaan, kunhan kissa on riittävän vanha. Jos kissan kiimakierto on alkanut varhain, siis jo 4 kk ikäisenä, on suotavaa suunnitella pentujen teettäminen siten, että kun kissa synnyttää, on se noin 8-10 kk ikäinen. Jos ensimmäisten pentujen saamisen ajankohtaa siirtää kovin pitkälle ja jää odottamaan kissan ikääntymistä, kasvaa kohtutulehduksen vaara.

Terv. SPS


Imettävän kissan kiima?

Kysymys

Kissamme synnytti yhden pennun kaksi viikkoa sitten. Olimme matkoilla ja kissaemo pentuineen vietti sen ajan (5-6 vrk) hämärässä, lämpimässä ulkorakennuksessa. Kun tulimme kotiin, päästimme kissan pihalle tarpeilleen. Eikös se mokoma ollutkin kiimassa. Valoko sille teki tepposet vai mikä? Kuinka imetys sujuu kiiman aikana? Emo näyttäisi ainakin nyt huolehtivan pennustaan. Haluaisin vielä kysyä, että onko imettävälle kissalle olemassa sopivaa matolääkettä?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan lisääntyminen keväällä on tosi tehokasta. Olen nähnyt senkin ihmeen, että keisarinleikatulla kissalla oli kiimaoireita viikon kuluessa leikkauksesta. Kiima voi vaikuttaa imetykseen kissan psyyken kannalta, äidinvaistot voivat olla "jäässä" ja "menojalka kepeänä". Pennun painon seuranta olisi hyvä tehdä säännöllisesti, että selviää saako se riittävästi ravintoa. Ohjeita on mm kissaklinikka Felinan sivustolla artikkeliarkistossa jutussa: "Kissalasten matka maailmaan". Imettävälle kissalle sopivia matolääkkeitä on useita. Hyviä laajakirjoisia merkkejä ovat esimerkiksi Flubenol ja Axilur. Hyvä olisi antaa loishäätö samalla pennullekin, kun pentu on 3-, 5-, ja 7-viikkoinen.

Terv. SPS


Kollikissan kiima

Kysymys

Kissani on nyt noin neljä ja puoli kuukautta. Kissani on yhtäkkiä alkanut pitää outoa ääntelyä öisin. Ja ajattelinkin kysyä, että miten kolli käyttäytyy kun saavuttaa sen iän, että leikkaus olisi mahdollista?

Eläinlääkärin vastaus

Kollikissan sukukypsyyden huomaa yleensä virtsan hajun voimistumisesta, mahdollisista merkkaamistaipumuksista ja käytöksen muutoksista.

Kissasta tulee useimmiten levoton, se pyrkii ulos, mouruilee itsekseen etenkin ilta- ja aamuyöstä. Syömisen määrä saattaa vähentyä ja juomisen määrä kasvaa. Leikkauskelpoinen kissa on heti rokotusten, jälkeen vaikkei sillä varsinaisia kollinoireita vielä olisikaan. Leikkausikää tarkasti ei yleensä sanota, mutta alarajana voisi pitää esimerkiksi 2,5 kg:n painoa.

Varhain leikattu kissa ei saa kollin haitallisia käytösrituaaleja, kasvaa useimmiten korkeammaksi kuin leikkaamaton, eikä vastoin yleistä luuloa sairastu myöhemmin leikattua useammin virtsatievaivoihin. Tutkimukset varhaisen leikkauksen vaikutuksista terveyteen on tehty jo 1990-luvulla. Menetelmän soisi tulevan käyttöön meilläkin yleisesti kissojen populaation liikakasvun estämiseksi.

Terv. SPS


Naaraskissan kiima

Kysymys

Kissani on tälläkin hetkellä kiimassa, mouruaa minkä ehtii. Mutta ainoa mitä ihmettelen on kissani laatikolla käynti. Aina kiiman aikaan alkaa laatikolla ramppaaminen todella usein ja kissani valuttaa muutamia veritippoja lattialle yms. paikkoihin. Muulloin tätä veren tippumista ei näy. Kuuluuko tämä kiimaan vai onko syytä huoleen?

Eläinlääkärin vastaus

Kiimakausi on kiivaimmillaan keväällä. Kiimainen kissa on levoton ja mouruaa. Kiima voi olla kissalle niin iso henkinen stressi, että sen yhteydessä virtsassa voi olla verta, yleensä varsinaista kiimavuotoa ei kissoilla ole. Verisen vuodon yhteydessä mielessä on hyvä pitää myös kohtutulehduksen mahdollisuus. Kohtutulehdus voi tulla nuorellekin kissalle. Jos et halua kissallesi pentuja, olisi hyvä leikkauttaa kissa kiiman pysyväksi katkaisuksi. E-pillereitä käytetään joskus lyhyitä kausia myöhemmin jalostettavalle kissalle. Niiden haittoina voi joillekin kuitenkin tulla myöskin kohtutulehduksia, ja jopa sokeritautia. Joten pillereiden käyttöä varsinaiseksi pysyväksi ehkäisyksi en lainkaan suosittele. Kissan leikkausikä on noin 6-8 kk, ja painoraja noin 2,5 kg. Myöskin rokotusten tulee olla leikkauksen mennesssä tehtyjä.

Terv. SPS


Kissalle e-pillerit

Kysymys

Minulla olisi sellaista asiaa, että onko tyttökissoille olemassa ns. e-pillereitä ja jos niitä on olemassa, niin minkäköhän hintaisia ne ovat? Onko niistä mitään vaaraa tai haittavaikutuksia?

Eläinlääkärin vastaus

Lääkemarkkinoilla on tyttökissan kiimakäyttäymisen estämiseen kaksi valmistetta, jotka ovat nk. progestageeneja. Molemmat ovat reseptivalmisteita. Toinen on kauppanimeltään Megestrol ja toinen Gestapuran. Hormonit sotkevat siis elimistön normaalia toimintaa ja niiden tarkoituksena on ei-toivottujen pentujen syntymisen estäminen. Kissan kiimakierto alkaa alkaisin, joskus jopa 4 kk iässä. Ehkäisyn tarve on siis nuorelta iältä alkaen. Kun kissan odotettavissa oleva elinikä on pitkä, nykyisin jopa 15–20 vuotta, ei ole suotavaa perustaa pentujen estämistä pitkällä tähteimellä lainkaan hormonivalmisteisiin. Hormoneista on jopa lyhyessä käytössä riskinsä kissan terveydelle. Riski on yksilöllinen, eikä etukäteen ole ennustettavissa, minkä kissan kohdalla riski toteutuu. Haittavaikutuksena tavataan nisäkudoksen kasvamista, kohtutulehduksia, lisämunuaisen ongelmia, sokeritautia. Hormoneja käytetään lähinnä pienenä annoksina ja lyhyinä kuureina eläinläääkärin valvonnassa jalostukseen tarkoitetuille kissoille, joiden pentujen saamista halutaan ajoittaa parempaan ajankohtaan.

Joskus ennen vanhaan hormoneita on käytetty myös ihonpohjan ongelmien hoitoon. Tähän käyttötarkoitukseen niitä ei enää lainkaan tulisi käyttää, ensinnäkin, koska hormoneilla on potentiaaliset haittavaikutuksensa yksilön terveydelle ja toiseksi: markkinoilla on hyviä ihotautien hoitoon tarkoitettuja valmisteita, kun tarkka diagnoosi on ensiksi saatu.

Kissan ehkäisy tulisi siis mieluiten hoitaa sterilisaatio-operaatiolla ja vain aivan lyhytaikaisissa tarpeissa turvautua hormoneihin.

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut