UKK Kissa ei juo

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Takaisin sivulle Syöminen ja juominen

Pentukissa ei juo

Kysymys

Pentukissani ei juo. Se juo joskus sillä tekniikalla, että laitan sille lusikkaan maitoa. Siitä se latkii tyytyväisenä. Mutta en ole ikinä sen nähnyt menevän omatoimisesti juoma-astialle juomaan. Vaihdamme sille kyllä maidot usein, eli siinä ei pitäisi olla mitään. Se saa kyllä nestettä ruoasta, mutta olen huolestunut. Voisitko auttaa? Niin, ja kissani on kolli.

Eläinlääkärin vastaus

Kissat ovat alunperin kotoisin aavikolta ja siksi niiden elimistö on tottunut melko voimakkaaseen nesteensäästöön eli siis virtsan väkevöimiseen luonnostaan. Monet kissat eivät oikeastaan ollenkaan juo syödessään lihaa tai purkkimuonaa. Purkkimuonan kosteuspitoisuus on suuri, joten nesteentarve tulee tyydytetyksi ruoan sisältämällä nesteellä.

Kuivamuonan käytön yhteydessä juodaan enemmän ja nestettä tulisikin kulua aikuisella kissalla noin 2 dl / pv pelkästää kuivamuonaa käytettäessä.

Nestetarpeeseen vaikuttavat monet asiat, ikä, sukupuoli, koko, elimistön terveydentilan ja ympäristö, jossa kissa elää. Jos Sinua huolestuttaa, voit lisätä nestettä ruokaan, liian nesteen kissa poistaa virtsaamalla enemmän eli laimeampaa virtsaa. Samalla virtsateiden huuhtoutuminen tehostuu, eikä mahdollisia tukoksia etenkään kollikissalle niin herkästi pääse syntymään.

Pidä kuitenkin aina raikasta vettä kissan saatavilla.

Terv. SPS


Kissanpentu ei juo vettä

Kysymys

Meillä on kohta 4 kk vanha kissanpentu. Se syö sekä "märkää" ruokaa että kuivaa muonaa. Annamme sille puhdasta vettä ja vaihdamme sitä säännöllisesti, mutta pentu ei juo. Se vain leikkii vedellä ja pesee sillä tassujaan. Kun haimme sen kasvattajalta, se joi siellä normaalisti ja myös autossa koko matkan ajan aika paljon. Nyt se viikon aikana ei ole uudessa kodissa vedestä piitannut. Kannattaako huolestua ja miten voisimme opettaa kissaa juomaan?

Eläinlääkärin vastaus

Kisun käyttäytyminen vaikuttaa normaalilta. Kissaeläimet ovat mestareita väkevöimään virtsansa. Kissaeläinten munuaisissa on kummassakin useita satoja tuhansia munuaiskeräsiä, joiden tehtävä on erittää elimistön kuona-aineet pois ja kerätä uudelleen hyödynnettävä takaisin sekä väkevöidä suodoksesta muodostuva virtsa. Tämä tarkoittaa, että kissojen ei yleensä nähdä juovan juurikaan, kun käytetään nk märkäruokaa eli purkkimuonaa pääasiallisena ruokana. Ruoassa oleva kosteus riittää tyydyttämään kissan veden tarpeen. Jos kissaa halutaan opettaa juomaan, kannattaa juomakuppiin laittaa jotain kiinnostavaa, esimerkiksi jääpala pohjalle, kissa kiinnostuu palasta ja leikkii sillä ja juo samalla.

Veden kulutusta voitte halutessanne lisätä esimerkiksi sekoittamalla vielä purkkimuoanankin sekaan vähän vettä. Terve kissa tarvitsee nestettä noin 60 ml / kg / pv.

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut