UKK Kissa tulee uuteen kotiin

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Takaisin sivulle Eläinlääkärin UKK

Yksin kotona

Kysymys

Olen jo pitkään suunittellut kissan hankintaa. Ainoana ongelmana on se, että olen nyt kokopäivätyössä. Ja kysymys on sellainen: miten pentu suhtautuu siihen, että on päivällä yksin kotona. Mihin se voi vaikuttaa esim. käytös yms? Jos tuon kisulin perjantaina, niin ehtiiko se viikonlopun aikana tottua uuteen paikkaan ja uuteen emäntään, siis ainakin vähän?

Eläinlääkärin vastaus

Työssäkäyvän, kaupungissa ja vielä kerrostalossa asuvan ihmisen nykylemmikeistä yleisin on kissa. Kissat sopeutuvat hyvin sekä sisällä oloon että yksin oloon ja rytmiin, jota ihminen noudattaa. Kissan oma elämänrytmi on luonnostaan ihmisen rytmiä melko hyvin suosiva. Kissat ovat nk nokturnaalisia, niiden aktiiviaikaa on ilta ja aamuyö. Päivisin ne lähinnä nukkuvat tai lepäävät. Siis kun sinä olet töissä ei kissasi pitkästykään vaan nauttii makoisista unistaan. Illalla se leikkii ja seurustelee, oppii menemään nukkumaan ihmisten aikoihin, mutta saattaa herätä aamuyöstä tutkimaan näkymiä ikkunoista ja pyytämään ruokaa. Kissan sopeutuminen uuteen perheeseen vaihtelee. Luonnostaan uteliaat ja rohkeat kissat tottuvat uusiin olosuhteisiin nopeasti, jopa muutamassa tunnissa. Aremmilla kissoilla tottumiseen kuluu päiviä, joskus jopa viikkoja tai kuukausia. Pennun sopeutumisessa ratkaisevan tärkeää on sen riittävä ikä. Vierotuksen emosta ja muista pennuista olisi toivottavaa tapahtua vasta 12 viikon iässä. Riittävän vanha pentu on oppinut jo syömään hyvin, käymään hiekkalaatikolla ja luottamaan ihmiseenkin, jos sitä on käsitelty runsaasti. Uudessa perheessä se jatkaa aktivisesti emosta riippumatonta elämäänsä ja tutustuu uuteen kotiin useimmiten ongelmitta ja nopeasti. Parasta tietenkin olisi, jos ottaisitkin kissanpentuja kaksi. Olisi pennuilla leikkikaverit toisistaan jo heti pienestä!

Terv. SPS


Kissa uuteen kotiin

Kysymys

Minulla todettiin erittäin paha allergia kissoille ja pitäisi kissalleni löytää uusi koti. Mietinkin, että kuinka stressaavaa kissalle on vaihtaa kotia? Ikävöikö hän toisessa paikassa? Entä jos en löydä kissalleni muuta paikkaa, mikä vaihtoehto seuraavaksi?

Eläinlääkärin vastaus

Kissalle kodin löytäminen voi olla hankalaa. Ota yhteys paikkakunnan eläinsuojeluväkeen, eläinkauppoihin ja eläinlääkäriasemiin. Joillakin heistä voisi olla tarjota kissalle uusi koti. Kissa sopeutuu uuteen kotiin yleensä hyvin. Jos se nyt on ollut ainoana kissana, on sen viisasta mennäkin ainoaksi kissaksi. Suurin stressi sillä voisi olla muista eläimistä, etenkin muista kissoista alkuun. Ikävä, että joudut luopumaan kissastasi.

Terv. SPS


Kissa muuttaa uuteen kotiin

Kysymys

Minulla on kaksi kissaa, jotka jäivät asumaan vanhaan kotiini, kun vanhempani erosivat. Kissat ovat jo aikuisia. Nyt ongelma on sitten tullut: isäpuoleni ei voi pitää kissoja. Kissat ovat tottuneet juoksemaan ulkona ihan vapaasti ja nyt niiden pitäisi muuttaa kerrostaloon. Olemme käyttäneet kissoja täällä meillä jo kerran muutaman tunnin reissun.

Eli meitä huolettavat nämä asiat: - Kissat ovat aina tehneet tarpeensa ulos, joten nyt niiden pitäisi tehdä ne hiekkalaatikolle? Miten se onnistuu, kun kissa tahtoo ulos. - Onko parempi, että kissat muttavat yhdessä kun niitä on kaksi? Isäni voisi pitää toisen, mutta en haluaisi erottaa kissoja kun ovat eläneet elämänsä yhdessä koko ajan pentu-iästä asti.

Eläinlääkärin vastaus

Kissat, jotka ovat tottuneet ulkoilemaan päivittäin ja tekemään tarpeensa ulos voivat olla hankalia totuttaa sisäkissoiksi, erityisesti jos ne eivät missään vaiheessa elämässään ole oppineet laatikolle. Jos kissat ovat oppineet laatikolle aiemmin, todennäköisesti ne omaksuvat taidon uudestaan, kunhan saavat totutella uuteen tilanteeseen vähitellen. Laatikolla käymisestä tehdään mukava tapahtuma esim. antamlla palkkioksi herkkupala tai leikkihetki laatikolla käynnin jälkeen. Laatikoita on hyvä olla useita (3-4 kpl) eri puolilla asuntoa.

Myös totuttelu uuteen asuntoon on hyvä toteuttaa asteittain: ensin parin tunnin reissuja uuteen asuntoon, vähitellen pidennetään oleskelujaksoja jne. Suosittelen ehdottomasti, että otat molemmat kissat, koska ne ovat aina olleet yhdessä. Erottaminen aiheuttaa varmasti niille stressiä. Muuton yhteydessä kannattaa ottaa käyttöön stressiä lieventävät feromonivalmisteet.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut