UKK Kissalle liikuntaa

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kissalle liikuntaa?

Kysymys

Kuinka paljon n. 2-vuotiaalle kissalle pitäisi antaa liikuntaa? Tai kuinka kauan päivässä sen kanssa pitäisi leikkiä? Teen aina itse "esteitä" kissalleni ja hyppyytän sitä yli. Leikkihiirulaisillakin aina leikitän sitä.

Eläinlääkärin vastaus

Kissaa et voi liikaa leikittää, kissa nautti tekemisestä ja lopettaa, kun ei halua leikkiä. Monilla kissoilla on energiaa vaikka miten, joten agilityn tapainen voi olla hyvä haaste. Monet kissat ovat lyhytjännitteisiä, joten useita leikkikertoja päivässä on parempi asia kuin yrittää leikkiä pitkään. Liikunta estää kissaa lihomasta, kun ravinnon saanti on oikeassa suhteessa liikuntaan. Terveellistä!

Terv. SPS

Ylipaino

Kysymys

Minulla on 4,5-vuotias kolli, joka painaa 6 kg. Kissani on täysin sisäkissa, joten liikunta tulee ainoastaan leikkimällä. Millä saisin kissani painon putoamaan? Entä mikä on vähimmäisannos kuivaruokaa päivässä? Kissallani on tyhjän kupin syndrooma eli aina kun se huomaa että kuppi on tyhjä, alkaa kauhea naukuminen ja kiehnäys.

Sitten toinen kysymys, kissani aristi jokin aika sitten korvaansa, eikä halunnut edes puskea sillä puolella päätä. Tämä kesti muutaman päivän. Voiko korvanlehti olla kipeä kissalla?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan laihtumiseen tarvitaan aikaa, säännöllisesti pieni annos ruokaa, mieluiten laihtumiseen tarkoitettua, riittävästi vettä ja liikuntaa. Ruokamäärä lasketaan tavoitepainoa vastaavaksi, yleensä ruokamääräksi riittää noin 40–50 g kuivamuonaa/pv., energiaa tarvitaan noin 60 kcal/kg/pv. Ruokaan lisätty karnitini ja lysiini ovat laihduttajan kannalta eduksi. Karnitiini lisää energia-aineenvaihduntaa ja lysiini auttaa säilyttämän lihasmassaa rasvakudoksen vähentyessä. Liikuntaa kissa voisi saada vaikka valokynän perässä juoksemalla.

Monen kissan ruoka-ajat painottuvat iltaan ja yöhön. Anna aamusta vain muutamia raksuja ja illan suussa pääateria, näin kissa varmemmin on tyytyväinen. Sehän kuitenkin nukkuu suuren osan päivää eikä kuluta kaloreita juuri lainkaan. Tällä ohjelmalla sinulla on muutaman kuukauden kuluttua hoikempi ja pirteämpi kaveri.

Korvalehden kiputila voi olla vaikka kynnenraapaisusta aiheutunut ohimenevä juttu.

Terv. SPS

Kissojen laihduttaminen

Kysymys

Meille tuli kaksi uutta perheenjäsentä, -96 ja -97 syntyneet kissarouvat. Molemmilla on ainakin 1-2 kg ylipainoa, ja päätinkin heti laittaa heidät laihdutuskuurille. Kissaahan ei saa nopeasti laihduttaa, enkä tahtoisikaan heti järkyttää millään nälkäkuurilla. Kumpikaan ei tällä hetkellä mielestäni syö kovin paljoa (syövät n. 200 g raksuja yhteensä kahdessa päivässä). Purkkiruokaa olen antanut pari kertaa viikossa (n. 100 g kerralla yhteensä) mutta sekään ei uppoa kokonaan. Ja tietysti kupissa on koko ajan vettä. Nämä ruuat tulivat kissojen mukana ja niitä ovat kuulemma syöneet, joten luulen että muutto ja kaikki vaikuttaa syömiseen. Herkkuja en ole juurikaan antanut, ajattelin ostaa maitonappeja nameiksi heille. Ajattelin myös koettaa korvata osan teollisista ruuista lihalla ja kalalla. Lisäksi olen yrittänyt leikittää kumpaakin päivittäin että saisivat liikuntaa. Aikaisemmat kissani ovat kaikki olleet sopusuhtaisia, joten tämä on minulle uutta. Olenko ollenkaan oikeilla jäljillä?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan ruokien kaloritiheys on yleensä kaikissa kuivamuonissa jokseenkin samaa suuruusluokkaa. Tällä perusteella muonan määrä / kissa tulisi olla noin 40–45 g/pv. Muonan tulisi olla ihanteellisimmillaan runsaasti proteiinia ja melko runsaasti rasvaa sisältävää, kissa muuntaa nämä helpoimmin energiakseen. Laihduttamiseen on eläinlääkäreiltä saatavissa erikoismuonia, joita lämpimästi suosittelen. Kun laihduttava kissa syö vähemmän, on tärkeää, että se saa kaikkea oikeassa suhteessa. Laihduttamisen tulee olla hidasta, kuten toteatkin ja paastopäiviä ei saa ollla. Ylimääräiset herkut on hyvä jättää pois, muuten laihdutustulosta saa odotella turhaan ja toisaalta kissa tottuu ylimääräisiin herkkuihin ja alkaa vaatia niitä enemmän ja enemmän.

Extrakivana herkkujen sijaan opettaisin kissat leikkimään esimerkiksi valokynän avulla, liikuntahan tehostaa laihdutusta. Lihapäivinä jättäsin kuivamuonan kokonaan pois. Laihduttamien on pitkä projekti, useimmiten se kestää noin 1-3 kk. Tässä tapauksessa asiaa voi vaikeuttaa kahden kissan erilaiset ruokailutavat, syöväthän he kumpikin varmasti vain oman annoksensa?

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut