UKK Kissan yskä

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Kakominen unien jälkeen

Kysymys

Meillä on 12-vuotias kissarouva Pörri, joka on oikein terhakka ja pirteä, mutta viime aikoina on vaivana ollut hetkittäiset "kakomiskohtaukset". Vaiva iskee useimmiten kun Pörri herää, se köhii, kakoo ja nieleskelee voimakkaasti hetken, mutta oksennusta ei tule. Sitten on taas kaikki hyvin, tai siis ainakin normaalinoloista. Tätä on jatkunut jonkin aikaa, kävimme jo eläinlääkärissäkin, jossa Pörri sai matokuurin (koska vietti kesän maaseudulla hiiriä metsästäen), jos siellä vaikka matoset kurkkua kutittaisi, mutta näin ei tainnut olla. Lääkäri epäili myös, että Pörrin kurkkuun saattaisi olla heinä juuttunut, mutta ei vielä halunnut nukuttaa kissaa päästäkseen katsomaan mikä tilanne on, koska se olisi aika rankka kokemus näinkin iäkkäälle rouvalle. Mutta miten kauan sellainen heinä kurkussa kutittaa?

Kissahoitolassa epäiltiin, että karvapallot saattaisivat myös olla syy kakomiseen, ja neuvottiin laittamaan hieman ruokaöljyä kissan ruuan sekaan, mutta ei sekään ole auttanut. Onko siis nukutus ja kurkun tutkiminen nyt edessä, vai keksitkö vielä jotain muuta hätäavuksi? Pörriä ei tilanne näytä kovin paljoa häiritsevän, se syö ja kakkii normaalisti ja leikkii myös ihan tavalliseen tahtiin. Mutta jotain on vialla ja haluaisin auttaa maailman parasta kissaani!

Eläinlääkärin vastaus

Ulkoilman viiletessä ja sisälämmityskauden alussa monen kissan limakalvot kuivuvat. Vaivana alkaa esiintyä yskää. Taustalla saattaa olla tulehdus, joka pitkittyessään saattaa kehittyä astmaksi. Astman tyypillisin oire on yskä. Aluksi yskä on harmiton ja lyhyt ja esiintyy rasituksen yhteydessä tai asennon muutoksen yhteydessä, mutta myöhemmin myös levossa.

Pitkittyessään vaiva voi pahentua ja muuttua jopa henkeä uhkaavaksi. Diagnostiikkaan kuuluu kurkun tähystys, verikokeet ja rintaontelon rtg-kuvien tutkiminen. Tila on yleinen ja helposti hoidettavissa, saattaa jopa palautua, kun hoito aloitetaan alussa. Koska astma johtuu limakalvojen tulehduksesta, on hoitona tavallisimmin kortisonia. Parhaiten lääkkeen saa hengitysteiden limakalvoille astman hoitoon tarkoitetulla piipulla eli kissoja varten tehdyllä lääkeannostelijalla, josta kissa hengittää kortisonin suoraan hengitysteihinsä. Piiput ovat tuontitavaraa ja vielä valitettavan harvojen klinikoiden tiedossa.

Soitapa aika eläinlääkäriltäsi tutkimuksia varten Pörrille. Heinän aiheuttamat oireet varmaankin olisivat jo hävinneet.

Vanhemman kissan limakalvoilla voi astman lisäksi olla muitakin muutoksia, joten vasta tutkimus kertoo, mistä on kyse.

Terv. SPS


Vanha kissa yskii

Kysymys

Noin 12-vuotias Matti-kissamme on alkanut kröhiä monta kertaa päivässä. Ääni ei varsinaisesti muistuta yskintää vaan ikään kuin kissan kurkkuun olisi tarttunut jotain. Nenästä/suusta ei valu mitään. Ongelma on jatkunut muutaman kuukauden, mutta muuten kissa on pirteä ja tavallisen oloinen. Mistähän tämä johtuu ja voiko oloa helpottaa?

Eläinlääkärin vastaus

Matin yskäoireet kertovat ärsytyksestä hengitysteissä ja/tai rintaontelossa. Oireiden perusteella ei voi sanoa, mistä on kyse. Matin ongelmaa tulisikin selvittää mahdollisimman nopeasti eläinlääkärillä. Haastattelussa kysellään ongelmien alkamisajankohtaa, kestoa ja kehitystä, loishäätöjä jne. Kissalle tehdään ensin kliininen tutkimus, sen jälkeen luultavimmin sen suu ja nielu tutkitaan rauhoituksessa, sen kurkunpään äänihuulten liike tähystetään ja sen rintaontelosta otetaan rtg-kuvat. Verikokeet kertovat myös oireilun yleisvaikutuksista Matin elimistössä. Joskus yskä voi aiheutua loisista hengitysteissä, mutta yskä voi myös olla astmaa, kroonista keuhkoputken tulehdusta tai jopa sydäntaudin oire. Sydäntauti voi olla ikään liittyen sekundaarista esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnalle. Useimmiten yskää voidaan lieventää tai jopa kokonaankin poistaa ja kissan oloa oleelllisesti helpottaa. Kipin kapin eläinlääkäriin.

Terv. SPS

Itämaisen yskänkohtauksista

Kysymys

Minulla on 1,5-vuotias itämainen poju. Hänellä on ollut jo varmaan vuoden verran sellaista outoa yskää. Tämä yskä tulee aika harvoin, ja ainoastaan silloin kun hän tulee syliin tai hänet ottaa syliin. Voiko kissa olla allerginen ihmiselle? Ja kun tämä yskä ei tule joka kerta kun hän on kontaktissa ihmisiin vaan ainoastaan joskus. Mutta se yskä on sellaista paukuttavaa yskää ja loppuu kyllä kun on muutaman kerran yskäissyt. Tässä välissä nostan kissan aina lattialle yskimään, kun tuntuu että yskänkohtaus menee pahemmaksi jos hän on sylissäni. Samalla kuuluu sellaista pihinää. Hengitys kulkee kuitenkin ihan normaalisti. Ajattelin nyt ensiksi kysyä sinulta, jos osaisit auttaa. Tämä yskä ei ole haitannut hänen elämäänsä, eli leikkii ja syö ihan normaalisti. Mistäköhän tällainen voisi johtua?

Eläinlääkärin vastaus

Itämaiset /siamilaiset sairastavat selvästi muita kissoja enemmän astmaa, joten epäilisin kissasi oireiden aiheutuvan astmasta. Koska kyseessä on krooninen tulehdussairaus, joka iän myötä hoitamattomana pahenee, on hyvä viedä kissa tutkimuksiin ja hoitoon, vaikkei yskä olisikaan vielä jokapäiväistä. Eläinlääkärillä yleensä tehdään kliininen perustutkimus, kuvataan keuhkot, varmistetaan, ettei ole mahdollisia sisäloisia, ja otetaan verikokeet. Astman hoitoon käytetään kortisonia, joko tabletteina tai mieluiten astmamaskilla suoraan hengitysteihin annosteltuina. Hoito kestää useita viikkoja, jopa kuukausia. Joskus hoitoa ei voidakaan katkaista, koska oireeet vaativat säännöllistä lääkitystä. Monesti astmaoireet ovat pahimmillaan kesän jälkeen, kun sisälämmityskausi alkaa, ilmakostuttajasta kotona voisi olla apua. Siis varaapa aika tutkimuksiin ja hoidon aloittamiseksi!

Terv. SPS


Kissan yskä

Kysymys

Neljävuotias (puolipitkäkarvainen) tyttökissani on "yskinyt" oikeastaan koko ikänsä. Ihan kuin olisi karvoja kurkussa, mutta kissa ei kuitenkaan oksenna. Yskä on sellaista rohinaa, joskus vinkuvaakin kun tarpeeksi kauan on yskinyt. Olen antanut kissalle mm. karvapalloja ehkäisevää kissanruokaa ja kissanruohoa. Yskä voi tulla milloin tahansa, eli ei ole mitenkään esim. liikuntaan liittyvää. Onkohan tämä astmaa ja mikä avuksi? Olen kuullut kortisonipiikistä, olisiko ehkä sellaisesta apua?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan yskä voi johtua monesta syystä, yleisimmät syyt ovat astma, tulehdukset ja vaeltavat sisäloiset. Koska kissasi yskä on jatkunut kauan ja krooninen yskä kiusaa kissaa varmasti, on paikallaan varata ensi tilassa aika eläinlääkäriltä asian tarkempaa tutkimusta varten. Yleistutkimuksen jälkeen kissalta todennäköisesti otetaan verikokeet ja rtg-kuva, joiden perusteella yskän syytä voidaan tarkemmin arvella. Astman hoidon peruslääke on kortisoni. Sitä on saatavana sekä tabletteina että hengitysteihin maskilla annosteltavana sumutteena. Monesti astman hoito vaatii aluksi kuukausia jatkuvaa pitkäjännitteistä lääkityksen annostelua, mutta lievimmissä tapauksissa lääkityksestä alun jälkeen voidaan päästä joko osittain tai kokonaan eroon.

Terv. SPS


Kissan yskäkohtaukset

Kysymys

Meillä on kissanpentu, joka täyttää huhtikuussa vuoden. Se saa joskus yskäkohtauksia. Etenkin silloin, kun se on rasittunut (esim. riehumisesta). Yskäkohtauksen aikana Nepun hengitys vinkuu. Ääni muistuttaa vähän possun ääntä. Yskä loppuu, kun kissan ottaa syliin. Tätä ei ole tapahtunut pitkään aikaan, mutta ajattelin silti kysyä. Onko yskä vaarallista ja mikä siihen auttaisi?

Eläinlääkärin vastaus

Yskä aiheutuu ärsytyksestä nenänielussa, kurkunpäässä, henkitorvessa, keuhkojen välikarsinassa tai pienissä hengitysteissä. Teoriassa ärsytystä voivat olla aiheuttamassa monet eri tekijät, esimerkiksi vierasesineet, tulehdukset, infektiot, parasiitit, kasvaimet, perinnölliset syyt, sekä ilman epäpuhtaudet. Tavallisimmin nuoren kissan yskä on seurausta parasiittien vaeltavista muodosta tai kroonistumassa olevan hengitystieinfektion aiheuttamasta limakalvon tulehduksesta ja hengitysteiden läpimitan ahtautumisesta ja sitä seuraavasta astmasta.

Olisi hyvä antaa kissalle loishäätölääkitys useampaan kertaan varmistamaan, etteivät parasiitit ole yskän aiheuttajina. Jos yskä kaikesta huolimatta jatkuu tai kissa on jo saanut esimerkillisen hyvin loishäätölääkitystä, suosittelen käyttämään kissa eläinlääkärillä. Kliinisen perustutkimuksen, rintaontelon röntgenkuvauksen ja verinäytteiden jälkeen tiedetään paremmin, mistä yskässä on kysymys. Pitkään jatkuva yskä kannattaa tutkia ja hoitaa, ettei se turhaan rasita kissan elimistöä.

Terv. SPS


Kissa yskii

Kysymys

Pari päivää sitten alkoi yskiminen tai sellainen jännä ääni. Vointi on ollut ihan hyvä ja ruoka on maistunut. Toki väsyneempi on ja kaipaa huomiota. Itse epäilen flunssaa. Mitä kotihoito konsteja on? Löytyykö esimerkiksi joku lääke, joka helpottasi oloa ym?

Killi on löytökissa, haettu 15.6.2007 löytökodista. Opiskelijat olivat jättäneet opiskelupaikkaan, oli kuulemma aika nälkiintynyt ym. Löytökodissa hoitivat kuntoon ja minä kotona kun tuli. Killi on noin 1-vuotias. Madotettu on 2 viikkoa sitten. Killi oli omilla teillä vajaa 2 päivää sen jälkeen yskä ilmeni.

Eläinlääkärin vastaus

Olisiko jännä ääni ja yskiminen kakostelua? Kissahan olisi saattanut saada vaikka heinän kurkkuunsa ollessa muutaman päivän reissuillaan. Väsymyksen kehittymistä ja ruokahalun muutoksia on hyvä tarkkailla. Yleistilan häiriintyminen edellyttäisi kissan terveydentilan tarkistamista eläinlääkärillä.

Terv. SPS


Jatkuva "yskä" ja patti leuassa?

Kysymys

Elikkäs 7-vuotiaalla Vilma-kissallani on ollut yskää (kakomista) ainakin neljä vuotta ellei enemmänkin. Se alkoi ollessamme mökillä kun kissa oli 3–4-vuotias. Sillä oli kaulapanta ja pitkä naru kiinni puussa ja se oli auton alla. Emme huomanneet katsoa missä se oli ja se säikähti kamalasti, kun auto käynnistyi. Vilma pinkoi karkuun ja kaulapanta "tärähti" sen kurkkuun. Mökillä ollessamme se laihtui ja oli vain saunan lattialla ja siitä lähtien on ollut yskää. Voisiko johtua siitä vai onko jokin vakavampi kyseessä? Emme ole ottaneet kissaa sen jälkeen mökille, kerran se karkasi ja oli kateissa 2 pv. Viime syksynä olimme eläinlääkärillä rokotuksessa ja lääkäri kuunteli keuhkot ja sydämen, mutta ei huomannut mitään erikoista siellä.

Ja patista, eilen huomasin kissan leuassa patin se ei näy päälle päin, mutta koskettaessa se on n. herneen kokoinen. Kesällä leuassa roikkui rupi ja nyt siihen on sitten kehittynyt patti. Kun siihen koskee kissa maukaisee ja raapii eli on varmasti kipeä. Vilma ulkoilee kesäisin valjaissa joten voisiko se olla punkin kehittämä paise minkä kissa olisi itse rapsuttanut irti? En kyllä ole huomannut punkkia kesän aikana siinä. Vilmalla oli myös "karhea" kohta selässä kesällä harjattaessa. Katsoin sitä ja siinäkin oli pieni rupi, mutta nyt ei ole mitään. Kissamme hilseilee hieman ja sillä on erittäin tuuhea turkki (maatiaiskissa, ei pitkäkarvainen).

Ja myös kissan ruokavalio ihmetyttää. Se ei syö kun 1 kerta-annospussin päivässä ja Vilma painaa 3 kiloa. Onko normaalia? Ja kuivaruokaa kissa söisi mielellään vaikka kuinka paljon. Se syö mielellään myös sulatejuustoa ja muita juustoja, jugurttia, jäätelöä. Kerroin nyt hieman muitakin tietoja, jos voisit kertoa jotain mihin nuo liittyvät.

Eläinlääkärin vastaus

Ensiksikin Vilma-kissan paino kuulostaa naaraskissalle ihan sopivalta.

Yskästä: Kerroit epäileväsi, että kissa olisi loukannut kaulansa olleessaan remmissä mökillä jo vuosia sittten. Tämä tuntuu hyvin epätodennäköiseltä. Yskä on oire, joka vaatii selvittelyä pikaisesti. Monella kissalla yskän esiintyminen lisääntyy etenkin alkusyksystä. Oireilu johtuu hengitysteiden pitkäaikaisesti lievästi tulehduksesta, joka vähitellen alkaa kaventaa hengitysteiden läpimittaa, kun hengitysteitä ympäröivän sidekudoksen määrä lisäntyy. Tulehtunut limakalvo reagoi myös kehittämällä eritteitä. Kun ulkona ilmat syksyllä viilenevät ja sisällä lämmittäminen lisääntyy, vähenee ilman kosteus ja lämpötilojen tasaantumispyrkimyksestä johtuen lisääntyy veto. Hengitystiet reagoivat helpommin ja kissa yskii.

Yskän muut syyt ovat myös toki mahdollisia, yhtenä yleisenä syynä ovat sisäloiset. Miten loishäädöt on hoidettu? Varaapa aika Vilmalle. Perustutkimuksen ohessa tarvitaan rtg-kuvat ja verikokeet. Kissan keuhkojen muutoksia tuskin koskaan voi kuuntemalla diagnosoida, vaan astmadiagnoosin varmentaminen edellyttää rtg-kuvausta. Astmasta johtuvaa yskää voidaan hoitaa tehokkaasti inhalaattorikammion avulla hengitysteihin annosteltavalla lääkityksellä.

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut