UKK Kissansilmät

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Vilkkuluomi

Kysymys

Vähän yli kymmenen vuotiaalla kissallani näkyy vähän toisessa silmässä vilkkuluomi, kun kissani pistää silmät kiinni, vain toinen silmistä menee kiinni ja toiseen silmään vilkkuluomi tulee kokonaan näkyviin, mistä tämä johtuu ja onko se vaarallista, mitä pitäisi tehdä?

Eläinlääkärin vastaus

Mikäli silmäluomet eivät suljeudu normaalisti ja vain vilkkuluomi liikkuu, se viittaa luomenliikuttajalihasten hermotuksen ongelmaan. Luomirefleksien toimivuuttaa voit kokeilla kotona viemällä sormea/kättä lähelle silmää. Jos kissa ei pysty sulkemaan luomia, ts. uhkausvaste puuttuu, on ongelma hermotusperäinen. Taustalla voi olla lievä naamahermon vaurio tai ärtyminen, joka johtuu esim. iskusta tai voimakkaasta vedosta hermon alueelle. Taustalla voi olla myös korvatulehdus, mutta siihen liittyy yleensä myös korvaoireita (kutina, eritys, korvan roikottaminen, tasapaino-ongelmat).

Suosittelen käyntiä eläinlääkärillä silmäoireiden laadun ja syyn selvittämiseksi.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Kissan toinen silmä vuotaa kyynelnestettä

Kysymys

Voisiko kissallani olla toisessa silmässä liian ahdas kyynelkanava, kun toinen silmä vuotaa kirkasta kyynelnestettä? Kyseessä on arviolta 5-vuotias kastraattimaatiainen, joka syö tällä hetkellä eläinlääkäriasemalta ostettua laihdutuskuivaruokaa. Kissan toinen silmä ei vuoda.

Kissa ei mitenkään arista silmää eli silmä on kunnolla auki. Vuotoa esiintyy erityisesti silloin, kun kissa nukkuu ja silmä on kiinni. Eläinlääkäriasemalta sanottiin, että kyynelkanavan voisi huuhdella joskus vaikkapa siinä yhteydessä, jos/kun kissalta poistetaan hammaskiveä rauhoituksessa. Onko silmäkulman kotipuhdistamiseen olemassa jotakin ainetta? Kuinka pitkään kyynelkanavan puhdistamisen jälkeen kanava yleensä pysyy auki?

Eläinlääkärin vastaus

Runsas kirkas kyynelvuoto voi johtua ahtaista tai tukkeutuneista kyynelkanavista. Kyynelkanavat voivat myös puuttua kokonaan. Kyynelkanavahuuhtelu auttaa, jos kyseessä on pelkkä tukos. Tukkeuman ulostulon jälkeen kanava toimii normaalisti. Tukkeuman taustalla on kuitenkin usein juuri kanavan ahtaus ja siksi tukkeuma uusii helposti. Huuhtelun jälkeen kyynelkanava toimii paremmin yleensä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

Koska kyynelvuoto voi johtua myös muista syistä, on silmä kuitenkin hyvä käydä näyttämässä eläinlääkärillä, jotta voidaan varmistua, ettei ole kyse jostain muusta silmäsairaudesta. Silmiä voi kotona puhdistaa keitetyllä, jäähdytetyllä kraanavedellä tai apteekista saatavalla keittosuolahuuhteella.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Kissanpennun vilkkuluomen esiintulo

Kysymys

Onko jostain vakavasta kyse kun n. 12-viikkoisen kissanpennun vilkkuluomi vilahtaa aina välillä näkyviin? Etenkin kun kissa herää ja avaa silmänsä, silloin silmästä peittyy n. 1/3 osa. Sen jälkeen luomi vetäytyy pois. Kissa on muutoin täysin terve. Juoksee, leikkii, syö, juo, nukkuu ja käy laatikolla. Korvat ja silmät eivät ole erittävät. Maha pehmeä, juuri madotettu. Kissa muutti meille vasta vajaa viikko sitten maalaistalosta (nyt sisäkissana). Sitä ei oltu ikinä madotettu. Perheessä oli paljon kissoja. Nyt kissa saa Royal Canin penturuokaa ja Whiskasin kerta-annospusseja. Entisessä kodissa söi puuron ja kissanruuan sekoitusta. Voiko "parantunut" ruokavalio tai madotus aiheuttaa vilkkuluomen esiintuloa, vai onko kissa aina silloin sairas kun se näkyy? Kissa on menossa viikon päästä rokotuksiin. Uusi ruokavalio ei ole aiheuttanut ripulia, mutta kissa oksensi toisena päivänä kerran kun se oli tullut meille. Se oli juuri syönyt ja sitä nostelin, joten ajttelin että johtuisi siitä?

Eläinlääkärin vastaus

Vilkkuluomi on silmän sisänurkassa oleva liikkuva rakenne. Siinä on rustomainen osa, ja osa nk. rauhaskudosta. Luomi tuottaa osan kyynelnesteestä, reagoi ulkoisiin vaikutteisiin ja nousee kattamaan silmää suojaksi esim. sarveiskalvoon kohdistuvissa ongelmissa. Erityisesti vilkkuluomet pyrkivät esiin ylempien hengitysteiden tulehduksissa, joissa oireita esiintyy paitsi hengitysteissä myös silmissä. Samoin aneemisella kissalla on vilkkuluomet monesti esillä. Harvinaisuutena tunnetaan myös nk Hawn syndroma, jossa kissalla todetaan voimakas vilkkuluomen esiintyöntyminen ja usein samanaikainen ripuli. Tässä kissan voi olla vaikea nähdä, kun vilkkuluomet ovat koko ajan edessä. Syytä ei tarkkaan tiedetä, on epäilty mm torovirusta, Key-Gaskell syndromaa, jne... Tila on usein itserajoittuva, kestää 1-3 viikkoa, ja silmiin saatetaan laittaa erityislääkettä vilkkuluominen saamiseksi oikealle paikalleen.

Sinun kissassasi vilkkuluomien "vilahdus" aamuisin ei kuullosta epänormaalilta. Kissa saattaa olla uninen joten silmien oma "kyynelvoitelu" on vielä vähäisen räpyttämisen takia puutteellista ja vilkkuluomi toimii siis vielä suojana. Samoin koska matokuurista on vielä pieni aika, voi verenkuva olla kehittymässä paremmaksi ja vilkkuluomien esiintulo vähenee.

Kertaoksennuksesta en myöskään olisi huolissani. Katso, että pentu syö terveellisesti, saa loishäädöt ja asianmukaiset rokotukset kissaruttoa ja -flunssia vastaan. Terveystarkastuksella ennen rokotusta mainitse eläinlääkärille silmähavainnoistasi, asiaan saadaan silloin varmuus.

Terv. SPS


Kissan huono näkö

Kysymys

Kaksi vuotiaalla tyttökissallani on tuntunut aina olevan hieman huono näkö; törmäilee huonekaluihin, ei näe leluja. Silmät näyttävät olevan hieman sameat. Onko syytä huoleen? Pitääkö tutkituttaa eläinlääkärillä?

Eläinlääkärin vastaus

Kipin kapin näytille. Kotona voit tutkia, seuraako kissa ilmaan heitetyn pumpulipallon liikettä silmillään, onko mustat silmäterät ikkunan edessä tai fikkarilla tutkien kirkaassa valossa aivan viirut vai isot. Mahdollisuuksia on monia, sameus ei kuulu asiaan.

Terv. SPS


Vuotava silmä

Kysymys

Meillä on 1v 4kk vanha leikattu maatiaiskissa uros. Toisesta silmästä vuotaa usein vettä. Mitään erikoista silmässä ei näy. Mitä silmälle voisi tehdä ja mistä vaiva mahdollisesti johtuu?

Eläinlääkärin vastaus

Vaiva voi johtua monesta syystä. Kyynelpisteet ylä- ja alaluomella tai kyynelkanavat voivat puuttua tai olla tukossa, on myös mahdollista, että kissalla on ylempien hengitysteiden lievä virustartunta ja siitä johtuvaa vuotoa tai muuten vaan herkät silmät, jotka suojakseen vuotavat. Eläinlääkäri voisi tarkistaa huuhtelemalla kyynelkäytävien toimimisen ja tutkia mahdollisten virustautien varalta. Kotikonstina voisitte kokeilla esim. Viscotears keinokyyneliä silmien suojaksi, 1 tippa 2 x vrk suojaa ja estää herkkää silmää vuotamasta.

Terv. SPS


Silmätulehdus?

Kysymys

Meidän Tuska Anteron (4kk) silmä on tulehtunut. Se rähmii ja on hiukan turvoksissa. Minä olen puhdistanut sitä keitetyllä vedellä aina, kun rähmää on siihen ilmestynyt. Muuten kissa on pirteä. En usko, että siihen on mikään osunut, koska aluksi kumpiki silmä rähmi vähän. Ja pikkuhiljaa toinen silmä on pahentunut. Voinko tehdä jotain muuta kotikonstein? Milloin pitäisi näyttää eläinlääkärille? Vasta tämän päivän silmä on ollut pahan näköinen.

Eläinlääkärin vastaus

Kipin kapin Tuska Anteron kanssa eläinlääkäriiin, silmät ovat liian herkät lääkittäväksi kotona ilman tarkkaa tietoa vaivasta. Hyvää työtä on kotona tehty putsaamalla keitetyllä vedellä, mutta parantamaan se ei riitä. Ikä huomioon ottaen ja se että toisessakin silmässä on ollut rähmää, voisi kyseessä olla lievä ylempien hengitysteiden virustartunta tai Chlamydophila bakteeri. Chlamydophila vaatii suun kautta antibiootin silmälääkityksen lisäksi ja tyypillisesti juuri turvottaa luomia. Aluksi yleensä vain toinen silmä on tulehtunut sitten toinenkin, eikä yleisoireita esiinny. Diagnoosi varmistuu nk PCR testillä.

Terv. SPS


Kissan silmätulehdus

Kysymys

Kävimme eilen uuden kissanpennun kanssa eläinlääkärissä. Viikonloppuna huomasin sen aristelevan toista silmää. Ja sunnuntaina ne hieman rähmivät. Maanataina kävimme eläinlääkärissä joka otti testit luomen sisäpinnasta mahdollisen kissaklamydian varalta. Tulehdusarvot olivat korkealla, mutta klamydian merkkejä ei ollut. Lääkäri määräsi tulehdukseen salvaa.

Kysymys kuuluukin; eräällä foorumilla oli keskustelua aiheesta, ja siellä joku kertoi että silmätulehdusvoide saattaa parantaa silmät vaikka kissalla olisikin klamydia. Kuuluuko kissaklamydiaan aina hengitystieoireet? Ja voiko salva ikäänkuin peittää klamydian oireet? Vai jatkaako klamydia jylläämistä salvasta huolimatta, siis niin etteivät silmät paranisi? Ymmärsin niin että vaikka se klamydia ei näkynyt testeissä, se saattaa silti puhjeta.

Kissa oli tänään jo hieman parempi, se leikki ja silmät eivät enään rähmineet. Olen huolestunut siitä klamydiasta, koska kissoillani ei koskaan ole ollut sitä. Tietysti soitan heti eläinlääkärille ajan jos tilanne alkaa näyttää pahemmalta.

Eläinlääkärin vastaus

Chlamydophila felis on yleinen silmätulehduksen aiheuttaja kissanpennuissa. Tulehdus yleensä alkaa toisesta silmästä ja leviää toiseenkin. Tyypillisin oire on voimakas sidekalvojen turvotus ja punoitus. Lievää tartuntaan ei yleensä liity hengitysteiden oireita tai ne puhkeavat vasta myöhemmin. Aikuisella kissalla saattaa kissalassa olla krooninen taudinkantajuus ja eritys, mutta ei mitään oireita. Koska silmäoireita aiheuttavat myös muut mikrobit kuin Chlamydophila ja monesti on kysessä nk sekainfektio eli useampi samanaikainen taudinaiheuttaja, otetaan yleensä näytteitä silmän sidekalvolta nk PCR testillä ainakin herpeksen ja Chlamydophilan varalta. Tulokset eivät valmistu odotettaessa, vain aikaisintaan viikon kuluessa, koska näytteet tutkitaan yleensä ulkomailla.

Silmäklamydioosia hoidetaan oksitetrasykliiniä sisältävällä voiteella. Yleisantibioottia ei välttämättä tarvita, jos yleisoireita ei ole, eikä ole kyseessä kissala. Jos kyseessä on monen kissan talous ja todetaan chlamydophila, on hoidettava samanaikaisesti koko kissala. Hoidon pituus on noin vähintään 4 viikkoa tai kaksi viikkoa kliinisten oireiden päättymisestä. Hoitona yleisantibioottikuuri. Chlamydophilan eritys jatkuu valitettavasti monesti oireidenkin jälkeen ja krooninen kantajuus etenkin nuorilla kissoilla on mahdollista. Tämän merkitsee, ettei tartunnasta ole aina mahdollista päästä lainkaan eroon. Ikä tuo mukanaan joskus helpotusta. Krooninen kantajuus on selvästi harvinaisempaa niiillä kissoilla, joiden ikä on yli 2 vuotta. Clamydophilaa vastaan voidaan rokottaa, valitettavasti rokote ei ole kovin tehokas ja sen seurauksena valitettavan monilla kissoilla on sivuvaikutuksena mm niveltulehduksia rokotemerkistä riippumatta. Koska chlamydophilalla on nk zoonootista potentiaalia ( eli saattaa tarttua ihmiseen), on tärkeää huolehtia hyvin käsihygieniasta sairasta kissaa hoidettaessa.

Terv. SPS


Punainen silmä, onko vakavaa?

Kysymys

Meidän neidillemme on nyt sattunut niin, että toinen silmä on muuttunut punaiseksi, vaikka ennen molemmat ovat olleet vihreät. Olemme äitini kanssa epäilleet jotakin sairautta. Olisiko kissa voinut satuttaa silmänsä? Itse kissaa se ei tunnu haittaavan. Syö ihan normaalisti ja käyttäytyy muutenkin ihan tavallisesti. Neiti on steriloitu ja hän on 7-vuotias. Mikä voisi olla vikana? Eläinlääkärille yritetään päästä, heti kun on varaa.

Eläinlääkärin vastaus

Silmäasiat kuuluvat eläinlääkärin hoitoon aina mahdollisimman pian. Näkemättä silmää ja tutkimatta kissan terveydentilaa ei voi ottaa kantaa, mistä on kyse. Ikääntyvän kissa silmävaivojen takana on yleensä muu kuin tapaturma, tavallisesti silmäkin reagoi vanhenevan kissan yleissairauksiin. Onnea matkaan, ikäneiti tarvitsee nyt lääkärin apua.

Terv. SPS


Verta silmän alueella

Kysymys

Kissallani on verta vähän väliä silmien ympärillä. Olen kokeillut kaikkea, ettei se raapisi itseään. Olen myös epäillyt silmätulehdusta, mutta sitä se ei ole. Mitä teen?

Eläinlääkärin vastaus

Oletko nähnyt kissan raapivan silmän ympäryksiään? Verisyys silmien ympärillä voi johtua monesta syystä, se olla joko luomien kutinasta ja sitä seuraavasta raapimisesta aiheutuvaa, tai myös silmien ärsytyksen, tulehduksen, lisääntyneen kyynelvuodon ja/tai puutteellisten kyynelpisteiden aiheuttamaa kyynelvuodon kertymistä ja jäämistä silmänurkkiin. Kuivunut kyynelvuoto on nimittäin punaisen ruskeaa väriltään ja sitä helposti luulee veriseksi kudosnesteeksi. Tilanne vaatisi nyt tarkkaa tutkimista ja paneutumista. Jos kissa kutisee luomista, mutta ei muualta, on vika todennäköisesti paikallinen. Tutkittava olisi, onko luomien asento normaali, ovatko silmät ja sidekalvot terveet, eikä luomireunoissa ole merkkejä parasiiteista tai muista ihoa ärsyttävistä asioista. Olisi testattava kyynelpisteiden olemassaolo (kaksi kummassakin silmässä ja ylä - ja alaluomessa) ja huuhdeltava varmistamaan, että kynelpisteet toimivat ja huuhteluneste päätyy sieraimesta ulos.

Jos kissaa kutittaa kauttaaltaan tai luomireunojen ärsytys toistuu vuoden välein aina samaan aikaan, voi kysessä olla siitepölyille allergisoituminen. Tällöin haetaan allergiatestien avulla ärsyttävää allergeenia ja ihanteellisimmillaan allergiaa voidaan hoitaa siedätyshoitona. Pahaa ei tee nyt kotona tapahtuva keinokyynelten testaus. Ostapa apteekista esimerkiksi Viscotears keinokyyneleet, laita kissalle silmiin sellaiset ja tarkkaile, väheneekö verisen näköinen eritys. Jos on kyseessä esimerkiksi silmien kuivuminen/ärtyminen ja lisääntynyt kyynelehtiminen reaktiona tälle, auttaa keinokyynelten käyttö ainakin kerran päivässä vähentämään ärsytystä. Jos kotikoe ei tuota tulosta tai kissan iholla luomissa on selviä raapimajälkiä, hakeudu ensi tilassa eläinlääkärille asioiden selvittämistä varten.

Terv. SPS


Tulehtunut silmä ja näkyvä vilkkuluomi

Kysymys

Minun pikku kissanpennullani toinen silmä on tulehtunut. Soitimme eläinlääkärille ja hän käski ostamaan tippoja. Tippoja on annettu ja silmä on parantunut jo hieman. Minua huolestuttaa kun vilkkuluomi näkyy hieman koko ajan. Onko tämä vaarallista ja paraneeko se, ja miten? Silmä ei ole enää niin punainen eikä turvonnut.

Eläinlääkärin vastaus

Vilkkuluomen osa tehtävää on suojata silmää ja sen alla onkin silmän paikallisesta puolustuksesta huolehtivaa imukudosta ja kyynelrauhanen tuottamassa voitelusta huolehtivaa kyynelnestettä. Jos silmä on ärtynyt, on vilkkuluomikin reagoinut, kunnes silmä on terve. Noudata hyvin saamiasi ohjeita ja käytä tarvittaessa jälkikontrollissa. Silmät ovat herkät aistinelimet ja niiden hoitaminen kysyy suurta tarkkuutta.

Terv. SPS


Silmän alueella olevaa rähmää?

Kysymys

Nuori, noin 1½ vuotta vanhan kissani vasen silmä rähmii. Olen yrittänyt pyyhkiä sitä lämpimällä vedellä päivittäin, mutta se ei ole auttanut. Rähmä on pehmeää, kellanruskean väristä. Mikä kissallani on?

Eläinlääkärin vastaus

Kipin kapin eläinlääkäriin. Rähmä kertoo silmän olevan tulehtunut. Tulehduksen aiheuttajia voi olla monia, mikrobit, lika, vieraesine jne. Tarkempi tutkimus ja lääkitys on nyt paikallaan, ettei paikallisesta silmän sidekalvontulehduksesta tulisi mitään vakavampaa. Rähmän poisto silmästä on hyvä tehdä huuhtelemalla silmää keittosuolaliuoksella.

Terv. SPS


Kissan silmässä ruskea pläntti

Kysymys

Eli kissani on n. 4 vuotta vanha, leikattu poikakissa. Olen havainnut sen oikeassa silmässä muutoksia. Eli kisun silmä on vihreä, jossa aluksi oli pieni ruskea pläntti, jota ei huomannut kuin läheltä katsottaessa. Nyt olen havainnut sen kasvaneen isommaksi ja kohta "koskettavan" kissan mustuaista. Kissa ei mitenkään arista silmää, ei hankaa tai raavi sitä ja mielestäni kuitenkin näkee sillä. Mutta epäilyttää kuitenkin, mistä on kyse. Kissa on aina ollut sisäkissa, joten ulkoa se ei ole voinut saada mitään vahinkoa. Taloudessa on myös toinenkin kissa, mutta kissat harvoin tappelevat keskenään ja jos tappelevat, yleensä tämä jolla on se pläntti, höykyttää toista kissaa. Olisiko kyseessä ehkä kasvain? Vai mistä on kyse? Kissalla ei myöskään ole koskaan ollut mitään silmäsairauksia.

Eläinlääkärin vastaus

Suosittelen Sinua hakeutumaan silmätauteihin erikoistuneen eläinlääkärin vastaanotolle kissasi kanssa. Kuvaamasi muutos pitäisi nähdä, jotta voisi paremmin arvella, mistä voisi olla kyse. Kun havaitsemasi ilmiö kissan silmässä on progressivisesti kasvanut, niin vaikka se ei tiettävästi aiheutakaan oireita, ei tutkimuksiin hakeutumista ole syytä pitkittää. Osa pigmenttimuutosista värikalvossa eli iriksessa on hyvänlaatuisia, mutta osassa valitettavasti on kysessä kasvain.

Terv. SPS


Kissojen silmät vuotavat

Kysymys

Kissojeni (2v). silmät vuotavat ja ovat punareunaiset ajoittain. Niillä on aina vain toinen silmä sellaisena ja sitten se loppuu. Voisiko se johtua siitä, että toinen kissa olisi raapaissut toista?

Eläinlääkärin vastaus

Kissojen silmät voivat vuotaa monesta syystä, osa syitä on tulehduksellisia, osa ärsytyksestä johtuvia. Ärsytys voi olla vetoa, epäpuhtauksia ilmassa, pölyä, kuivuuttaa jne. Silloin tavallisesti silmät vuotavat kirkasta kyynelvuotoa, mutta muita oireita ei todeta. Silmän infektioiden tai allergioiden yhteydessä vuoto voi myös olla kirkasta/sameaa, mutta myös muita oireita todetaan. Näitä ovat mm kutina silmien ympärillä, sidekalvojen punoitus, hengitystietoireet. Silmät ovat herkät asitinelimet, joten jos oireilu on toistuvaa tai jatkuvaa, on sitä syytä selvittää lähemmin tutkimuksin. Myös kissojen välien selvittelyssä voi silmävaurioita tulla, monesti kuitenkin varsinaisesti sarveiskalvoon osunut vamma on niin kipeä, että kissa joko siristelee silmäänsä tai pitää sen kokonaan kiinni. Kissanhiekan pöly/haju voi myös olla lievien silmäoireiden aiheuttaja. Silmäasioissa hakeutuisin hoitoon mieluummin liian herkästi kuin odottelin kotona oireiden kehittymistä.

Terv. SPS


Muutoksia kissan silmissä

Kysymys

Minulla on 13-vuotias kotikissa, jonka silmät ovat keltaiset. Nyt keltaisen keskelle on ilmestynyt sinertäviä saarekkeita melko symmetrisesti ympäri silmää. Saarekkeita on molemmissa silmissä. Silmät eivät ole tulehtuneet eikä niissä näytä olevan muuten vikaa tai vaivaa. Kissa tuntuu näkevän edelleen normaalisti. Eihän vain kyseessä ole alkava kaihi ja jos on, siihen ei taida oikein olla parannuskeinoa?

Eläinlääkärin vastaus

Kuvaamasi keltainen on iiris eli silmän värikehä. Jos muutos on siinä voi olla että puhut iriksen pigmentaatiosta. Iriksen pigmentaatiota on monenlaista, tavallisimpia ovat nevukset, joilla on yleensä "hyvä luonne" mutta toisaalta iriksessä voidaan tavataan myös cystoja tai melanomia. Kaihi olisi iriksen takana olevan linssin muutosta. Turvallisuuden tunteen saamiseksi olisi hyvä käyttää kissa silmiin erikoistuneen eläinlääkärin luona tutkimuksissa.

Terv. SPS


Huonontunut hämäränäkö?

Kysymys

Noin 16-vuotiaalla (tarkkaa ikää ei tiedetä) kissallamme on usein öisin silmän mustuaiset todella laajentuneet, usein silmän värillistä osaa ei näy lainkaan, aivan pienen pientä viirua lukuun ottamatta. Mielestämme silmän mustuaiset eivät ole vain normaalisti laajentuneet, varsinkin kun kissa näyttää näkevän huonosti: joskus näyttää törmäävän seiniin ja saattaa huomata ihmisenkin vasta koskiessa siihen. Kissa kuitenkin melko sujuvasti kävelee ja löytää esimerkiksi ruokakupilleen. Tätä ongelmaa esiintyy vain pimeän aikaan. Kissalla on nuoruudessaan vasen silmä puhjennut(?), ja se on aina näyttänyt erilaiselta kuin oikea. Viime vuosina se on kuitenkin muuttunut selkeästi ruskeammaksi. Eläinlääkäri ei siitä kuitenkaan ole huolestunut. Kysymys kuuluu siis: onko kissamme menettämässä näkönsä kokonaan? Voiko hämäränäon menetys laajeta koko näön menettämiseksi? Jos niin käy, voiko kissa elää normaalia elämää?

Eläinlääkärin vastaus

Jatkuvasti laajentuneet pupillit viittavat näön menetykseen. Pupillien koon tulisi joustavasti vaihtua valoisuuden mukaan, kun asiat ovat kunnossa. Jos näin ei ole, on syytä selvittää tilannetta. Kissan ikä ja oireilu huomioon ottaen epäilisin ensiksi sillä olevan verenpainetta. Kohonnut verenpaine vahingoittaa verkkokalvoa ja sokeuttaa kissaa. Jos hoito aloitetaan ajoissa, osa näköä voi vielä palautua. Muitakin syitä toki voi olla, mutta verenpaineesta nyt kannattaa lähemmät tutkimukset aloittaa. Sokeakin kissa pärjäilee tutusssa ympäristössä hyvin, jos näköä ei saataisikaan takaisin.

Terv. SPS


Kissan vuotavat silmät

Kysymys

Mikä mun kissalla Laralla on, kun sillä vuotaa silmät (välillä kirkasta vettä ja välillä jotain ruskeanpunaista mönjää)? Olen käyttänyt Laraa lääkärissä ja se on saanut monta kertaa tippoja, jotka auttoivat vain vähäksi aikaa. Toisella kerralla lääkäri aukaisi kyynelkanavat, mutta sekään ei auttanut pitkäksi aikaa. Alan olla jo todella huolestunut kun kukaan ei tunnu keksivän syytä silmien oireiluun.

Eläinlääkärin vastaus

Ymmärrän huolenaiheesi ja mielipahasi, kun ongelma jatkuu. Kehoitan sinua varaamaan ajan joko kissapraktiikkaa tekevälle, pieneläimiin erikoistuneelle tai silmiin erikoistuneelle eläinlääkärille kissan silmäongelman selvittämiseksi. Monesti kroonisessa silmävaivassa onkin kyse ylempien hengitysteiden virusinfektiosta. Kannattaisi ehkä selvittää, onko tästä kyse.

Terv. SPS


Rähmivät silmät

Kysymys

Meidän vuoden ikäisen leikatun kollin silmät rähmivät. Tätä on jatkunut ihan pennusta asti. Silmät eivät näytä tulehtuneilta ja kissan yleiskunto ja ruokahalu on hyvä. Pari kertaa viikossa silmissä on kuitenkin valtavat rähmäpallot. Onko normaalia vai olisiko syytä käydä lääkärissä?

Eläinlääkärin vastaus

Silmänurkkiin kertyy rähmää normaalilla yksilölläkin jonkin verran. Normaali rähmä on muodostunut silmän pinnan suojaksi tarkoitetusta voitelevasta aineesta, kyynelistä. Kyynelnesteestä suurin osa imeytyy silmänurkkien kyynelkanaviin, mutta osa jää silmänurkkaan ja erottuu kuivana kokkareena. Jos silmän sidekalvot ovat kauniin vaaleanpunaiset, silmät avoimet ja kertyvä rähmä silmänurkassa harmaata hyytelömäistä aamusta tai kuivuttuaan tumman ruskea kokkare, ei ole syytä huoleen. Syksyisin, kun aletaan lämmittää ja ulkona on viileää, erittävät silmätkin enemmän suojakseen kyynelnestettä. Sillloin näkyy silmänurkissakin normaalia kuivunutta eritettä enemmän. Jos vuotoa halutaan vähentää ja silmiä suojata, voidaan silmiin alkaa laittaa keinokyyneltä, esimerkiksi Viscotearsia, yksi tippaa 1-2 kertaa päivässä.

Tulehduserite olisi värillistä, keltaista/kellanvihreää/veristä ja sitä olisi runsaasti, silmä vuotaisi ja kissa siristelisi silmiään. Useimmiten myös ruokahalu on silloin huono kun kissan silmät ovat tulehtuneet.

Terv. SPS


Silmässä jotain

Kysymys

Meidän kissalla Sepolla on aina välillä silmässä jotain. Se pitää sitä puoliksi kiinni. Minua hiukan huolestuttaa, jos siellä silmässä on vaikka joku tikku. Se ei anna koskea siihen.

Eläinlääkärin vastaus

Silmän kiinnipito kertoo ongelmasta. Koska tilanne toistuu eli on krooninen, suosittelen pikaista silmäeläinlääkärillä käyntiä. Kroonisia silmämuutoksia on monenlaisia ja valitettavsti hoidon lykkääntyminen saattaa edesauttaa muutosten hoitamisen vaikeutumista.

Terv. SPS


Kissa, jolta puuttuu toinen silmä

Kysymys

Sain Melodyn jo kun hän oli vain kuusi viikkoa vanha. Kun hän syntyi häneltä puuttui toinen silmä kokonaan ja sen takia hänet oltaisiin lopetettu, mutta enhän minä voinut sellaista sallia. Melodyllä on kuitenkin taipumus kolhia itseään mm. törmäilemällä pöytiin ja jne. Haluaisin kysyä miten voisin parantaa tuota Melodyn koordinaatiota?

Eläinlääkärin vastaus

On harvinaista, että kissa syntyy yksisilmäisenä. Ilmiön voisi olla aiheuttamassa sikiöaikainen toksoplasmoosi, siis systeemi-infektio, jonka seurauksena voisi olla, että toisenkaan silmän näkökyky ei ole paras mahdollinen ja että kissalla voisi olla muitakin terveyteen liittyviä muutoksia. Oletko käyttänyt Melodya eläinlääkärillä tarkastuksessa ja rokotuksissa? Suosittelen kissan näön tutkimista ja neurologista tutkimusta tarkempana tutkimuksena. Harvoin yksisilmäisyys itsessään aiheuttaisi törmäilyä, lähinnä se vaikuttaa etäisyyden väärään kokemiseen. Pennun kordinaatio on aikuisen kissan kordinaatiota heikompaa, mutta yleensä kissan koordinaatiokyky on hyvä. Vantaalla toimii Aisti niminen eläinten neurologiaan erikoistunut klinikka. Siellä olisi hyvä selvitellä neurologian aihepiiriin liittyviä ilmiöitä. Kotona näköä voi tutkia esimerkiksi heittämällä pumpulipallosia ilmaan ja katsomalla seuraako kissan katse niitä. Heitettävän materiaalin tulee olla pieni, kevyt ja äänetön, että tutkimus olisi luotettava, sittenkin se on joskus vaikea tulkita.

Terv. SPS


Silmä vuotaa

Kysymys

Mulla on 3-vuotias pieni naaraskissa Lili. Lilillä on valunnut toinen silmä koko ajan. Se rähmiikin ym. Toisessa silmässä ei ole mitään ongelmaa, mutta toinen silmä on jo oireillut pari kuukautta. Olen sanonut äidille, että se voisi olla silmätulehdus, mutta se ei ole varma. Oireilu alkoi joskus 2kk ennen joulua, ja sitten loppui pariksi viikoksi ja nyt taas. Voisitko kertoa olenko oikeassa silmän suhteen?

Eläinlääkärin vastaus

Normaalisti silmän pinnalla on ainoastaan kyynelnestettä ja sitäkin niin pieni määrä, että alaluomen yli vuotoa ei ole juurikaan. Kyynelnesteen tehtävä on voidella silmän pintaa, pitää se kosteana. Ylimäärä kyynelnestettä imeytyy kyynelkanaviin silmän sisäkulmassa.

Kun silmä vuotaa, on se merkki jostain ärsytyksestä. Kirkas vuoto voi kertoa vedosta, pölystä, virusinfektiosta tai se voi olla merkki tukkeutuneesta kyynelkanavasta. Bakteeritulehdus silmässä voi myös aiheuttaa vuotoa, mutta tavallisesti erite on värillistä ja paksumpaa eli rähmää. Kun kertomasi mukaan vain toinen silmä vuotaa, epäilisikin kyynelkanavan tukkeutumista vuodon todennäköiseksi syyksi. Yleensä ylempien hengitysteiden infektiossa molemmissa silmissä ajan myötä on oireita. Kissallesi tarvitaan aika eläinlääkärin vastaanotolle silmien tarkempia tutkimuksia varten.

Terv. SPS


Allergiasta johtuva kissan silmän vuotaminen?

Kysymys

Semmoista kyselisin, että kun minun kissallani vuotaa vieläkin silmät ja lääkäri on tutkinut ne. Ei ole tulehdusta eikä mitään. Mutta lääkäri epäili jotain ruoka-aine allergiaa. Olisiko sinulla jotain ideoita miten selvittäisimme allergian?

Eläinlääkärin vastaus

Hyvin harvoin allergia on silmävuodon ainoa syy. Atopia eli perinnöllinen taipumus herkistyä hengitysilman mukana elimistöön tuleville allergeenille voi aiheuttaa silmän sidekalvojen tulehduksen, turvotusta ja silmien vuotoa. Atopiaankin liittyy yleensä ihon kutinaa, raapimista ja ihon infektiota. Jos mitään näitä oireita ei ole, en uskoisi allergian olevan mahdollista. Onhan kissasi kyynelkanavien huuhtelu tehty ja kyynelkanavat toimivat? Lisääntynyt silmävuoto kertoo tavallisesti silmien ärsytyksestä, tulehduksesta tai kyynelkanavien toimimattomuudesta, joko kanavien tukoksesta tai kyynelpisteiden puuttumisesta.

Terv. SPS


Ruskea täplä silmässä

Kysymys

Kohta kahdeksanvuotiaalle, täysin valkoiselle, vihreäsilmäiselle ja leikatulle kollikissalleni on ilmestynyt toisen silmän pohjaan tumma/ruskea täplä.Täplä näkyy kun kissa katsoo ylöspäin ja tuntuu kuin se suurenisi. Mistä mahtaa olla kyse ja pitäisikö käyttää lääkärissä?

Eläinlääkärin vastaus

Muutos on todennäköisesti silmän värillisen osan eli iriksen pigmenttimuutos. Näitä on sekä hyvän että pahanlaatuisia. Muutosta olisi hyvä käydä näyttämässä silmiin erikoistuneen eläinlääkärin luona tarkemman diagnoosin ja hoito-ohjeiden saamiseksi.

Terv. SPS


Kissani sokea silmä

Kysymys

Kissallani on ollut useiden vuosien ajan jo toinen silmä sokea, ilmeisesti joskus tappelussa ollut. Silmä ei ole mitenkään reagoinut ennen kuin rähmimällä ja rähmän on hyvin saatu poistettua kostealla vanulla. Silmää katsottaessa näyttää kuin se olisi kuroutunut sisältä ja siinä olisi linssin alla kuoppa. Nyt kuitenkin sokea silmä on yhtäkkiä muuttunut ihan kirkkaan siniseksi kauttaaltaan. Onko asiasta oltava huolissaan tai mistä moinen voi johtua? Itselläni kun ei ole mitään havaintoa mistä moinen voisi johtua ja onko kyseessä joku vaarallisempi juttu. Kissani on virosta n.5 vuotta sitten tuotu puoliksi norjalainen metsäkissa narttu.

Eläinlääkärin vastaus

Silmäasiat kuuluvat aina vastaanotolla tutkittaviin asioihin. Kun aiemmin rauhalliselta näyttänyt silmän tilanne on muuttunut ja silmä oireilee, ei ole syytä viivytellä hoitoon hakeutumisessa.

Terv. SPS


Kissan eriväriset silmät

Onko normaalia, että kissallamme on eriväriset silmät? Toinen on vihreä ja toinen sininen. Kissa on kokovalkoinen ja maatiais/kotikissa.

Eläinlääkärin vastaus

On normaalia, muttei kovin tavallista. Kytkeytyy usein juuri valkoiseen karvanväriin, joka periytyy muuten vallitsevasti. Siis kissan vanhemmista ainakin toisella on ollut valkoista. Hyvin usein myös erivärisilmäisen kissan sinisen silmän puoleinen korva on kuuro. Tämäkin johtuu melanosyyteista, siis pigmenttiä sisältävien solujen rappeutumisesta. Melanosyytit ovat Cortin elimessa, sisäkorvassa, kuulon aistinsolujen tukisoluja. Kuuroutta geeneissään kantava kissa syntyy kuulevana, mutta kuuroutuu sinisen silmän puoleisesta korvasta noin 5-6 viikon ikään mennessä, koska melanosyytit ovat siihen ikään mennessä rappeutuneet. Lemmikkien kuuloa voidaan tutkia nk BAER testillä (ks www.clinivet.fi > Lohjan Pieneläinklinikka).

Terv. SPS


Vieras esine silmässä

Kysymys

12 viikkoa vanhan pennun silmän sisänurkassa on jyvä paakkuntuvaa kissanhiekkaa. Omin keinoin varovasti yrittäen sitä ei saa pois. Alkaako silmä rähmiä ja työntää jyvän pois? Onko viisasta odottaa hetki vai pitäisikö pentu viedä välittömästi päivystykseen? Pentu on yhtä touhukas kuin aina ennenkin, eikä jyvä haittaa sitä alkuunkaan.

Eläinlääkärin vastaus

Paras kotikeino poistaa vierasesine silmästä on keittosuolaliuoksella huuhtelu. Ellei auta, ja kissa hieroo silmäänsä tai silmä rähmii, on eläinlääkärin vuoro tutkia tilanne.

Terv. SPS


Uusiutunut silmätulehdus

Kysymys

Kissanpennullamme oli reilu kuukausi sitten toisessa silmässä silmätulehdus, johon se sai tippoja joissa oli myös kortisonia. Tulehdus parani ihan hienosti, mutta uusiutui nyt 5 viikon kuluttua ensimmäisestä. Sama silmä ja sieraimeen tulee myös töhnää eli kyynelkanava lienee vähän tukossa. Kävimme jälleen lääkärissä ja saimme samoja tippoja, mutta nyt ilman tuota kortisonia. Meillä on 5 kissaa eikä muilla ole mitään oireita eikä pennullakaan ole muita oireita. Pitäisikö olla huolissaan kissaklamydiasta tai jostain muusta ?

Eläinlääkärin vastaus

Silmätulehdukset ovat valitettavan tavallisia etenkin pennuilla. Tulehdukset voivat olla itsenäisiä silmätulehduksia, mutta osa niistä on myös yhteydessä ylempien hengiytysteiden tulehduksiin. Pennun emonmaidosta saama vasta-ainesuoja on yleensä poistunut 6-12 viikon iässä. Aloitettavat rokotukset ja niiden tuottamat vasta-aineet taudinaiheuttajia vastaan korvaavat tätä maidosta peräisin olevan suojan menetystä. Jos pentu osaa emostaan tai muista kissoista pisaratartunnan sellaisena ajanjaksona, jona se ei itse ole vielä ehtinyt rakentaa rokotuksen ansiosta riittävää, omaa vasta-ainesuojaa, saa se helposti tulehduksen. Kliinisten oireiden perusteella ei ole mahdollista arvella tulehduksen aiheuttajaa. Chlamydohila on valitettavan yleinen ja monesti se esiintyy yhdessä herpeksen kanssa. Näiden molempien taudinaiheuttajijen yhteydessä voidaan tavata myös sieraineritteiden lisääntymistä. Suosittelen molempien taudinaiheuttajien PCR-näytteiden tutkimista tarkemman diagnoosin saamiseksi ja hoidon aloittamiseksi.

Terv. SPS


Vilkkuluomet

Kysymys

Meidän kissalla näkyy kummassakin silmässä vilkkuluomet ja se pitää silmiä puoliauki. Oisko sillä joku silmä- tai kissaflunssa? Kannattaako viedä lääkäriin?

Eläinlääkärin vastaus

Vilkkujen esilletuloon on monta syytä, osa aiheutuu silmäsairauksista, osa kertoo yleisestä terveydentilasta. Parempi kun ei arvailla, käy näyttämässä kissaa eläinlääkärillä.

Terv. SPS

Silmä vuotaa punertavaa nestettä

Kysymys

Minulla on 10 viikon ikäinen persialainen, jonka vanhemmat on rekisterissä Virossa. Kissalla vuotaa molemmat silmät, vasen enemmän. Olen niitä pyyhkinyt lämpimään kosteaan veteen kostutetulla pumpulilla. Pumpuliin on tullut tummanruskeata töhkää. Silmät eivät ole turvonneet eikä mielestäni punoittavat. Onkohan kyseessä silmätulehdus tms?

Eläinlääkärin vastaus

Normaali kyynelneste värjäytyy hapen kanssa tekemisissä olleessaan punertavaksi, joten sen perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä. Runsas vuoto kertoo teoriassa silmien ärsytyksestä, vedosta, kylmästä, mikrobeista jne. Silmien suojaksi ärsykkeitä vastaan voi käyttää keinokyyneltippoja mm. Viscotearsia. Tietenkin mahdolliset silmätulehdukset onkin hoidettava jo muilla tavoin. Onnea uudelle pennulle!

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut