UKK Kissojen totuttaminen toisiinsa

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kissojen totuttaminen toisiinsa

Kysymys

Itselläni on reilu vuoden ikäinen leikattu poikakissa Rontti, joka on hirveän seurankipeä. Päätin hankkia sille seuraksi toisen kissan, joka on vasta 3kk ikänen. Rontti ei kuitenkaan ottanut mielellään vastaan tätä pentua, vaan sähisee/murisee ja yrittää hyökätä kimppuun, jos en ole vieressä. Ruokaakin kun laitoin näille niin ensin laitoin Rontille ja sen jälkeen keittiön toiselle puolelle pennulle, niin eiköhän Rontti hyökännyt heti pennun ruokakipolle syömään.

Olisiko mitään hyviä neuvoja tähän tilanteeseen, kun en uskalla jättää näitä kahdestaan ollenkaan, jos Rontti satuttaa tätä pientä. Rontista vielä sen verran kertoisin, että se on ollut aina aika mahdoton. Yhteen aikaan se pissaili koko ajan muualle kuin hiekkalaatikkoon ja kun viereita tuli niin hyökkäili heti niitten jalkojen kimppuun. Onneksi se on lopettanut ne pahat tavat. Vähän kyllä saattaa nykyään näykkiä vielä, mutta muuten ollut ihana kissa. Tulee syliin nukkumaan ja rapsutettavaksi.

Eläinlääkärin vastaus

Kissat tavallisesti tottuvat toisiinsa melko nopeasti. Kastraatikolli kuten Rontti, on yleisesti paras leikkikaveri pennulle. Kissojen tutustuttaminen toisiinsa on hyvä aloittaa, kuten olet tehnytkin, ruoka-aikoina. Kummallekin omat kuppinsa riittävän välimatkan päähän toisistaan. Kuppien paikkoja lähennetään toisiinsa, kun ruokailu sujuu rauhassa yhdessä. Kissojen leikkiminen voi olla aika rajun näköistä, mutta ne osaavat pitää kumpikin puolensa ja tietävät rajansa. Totutteluvaiheessa voisi olla apua laittaa Rontille kulkusellinen kaulapanta. Kun pentu kuulee missä Rontti liikkuu, voi se halutessaan valita eri kävelyreitit.

Terv. SPS


Aikuisten kissojen totuttaminen toisiinsa

Kysymys

Minulla oli ennestään kohta 3-vuotias narttukissa joka on vasta leikattu. Ennen minulle tuloaan kissa oli ollut vuoden heitteillä ulkona kunnes nuori pariskunta löysi sen. Siellä kissa tuli toimeen narttukissan kanssa muttei uroksen.

Otinkin nyt meille kaksi leikattua narttukissaa 4 ja 5-vuotiaat. Mutta tämä 3-vuotias ei hyväksy näitä kissoja tippaakaan. Tappelevat niin että karvat pöllyää ja verinaarmuja tulee. Kissat ovat päivät piilossa ja yöksi kun laitan 3-vuotiaan erilleen niin tulevat tarpeilleen ja syömään. Edellisessä kodissa nämä 4 ja 5-vuotiaat olivat parhaita kavereita ja siksi heidät annettiinkin yhdessä eikä erikseen pois. Mutta nyt tämä arempi kissa ei hyväksy tätä kaveriansakaan enää vaan sähisee sen pois.

Onko tässä mitään toivoa että he joskus sietäisivät toisiansa ja kuinkahan kauan tässä menee? Säälittää nuo uudet kissat kun joutuvat päivät pelkäämään. Onkohan se heille enää oikein että tänne joutuivat vai olisiko heille parempi etsiä taas uusi koti? En haluaisi heitä talosta taloon kuljettaa vaan toivoisin että saisivat täältä hyvän kodin loppuiäkseen. Kissat ovat vasta pari päivää meillä, olleet mutta kun ensimmäinen kissamme käy niin kovasti päälle niin pelkään ettei aikakaan auta. Olisiko ollut parempi ottaa pentukissa eikä aikuisia?

Eläinlääkärin vastaus

Kissat ovat hyvin territoriaalisia eli reviiritietoisia ja omasta turvareviiristään riippuvaisia. Uudet tulokkaat ovat kissasi mielestä sen omaa turvallisuutta uhkaavia. Vaikka kissasi olisikin tullut toimeen naaraskissan kanssa aikaisemmin, ei se vielä valitettavasti takaa että kissasi hyväksyisi uuden toisen naaraskissan. Kissojen keskinäinen kommunikointi perustuu visuaaliseen aistimukseen. Jos uusi tulokas tai oma kissasi ottaa uhkaavan ilmeen tai asennon, toinen kissa kokee varmasti tilanteen uhkana ja myös toisilleen ennestään tutut kissat voivat hetkessä tullakin toistensa vihollisiksi. Pelon kokemus muuttuu elimistön kemialliseksi reaktioksi, stressiksi, jonka laantumiseen menee lyhimmillään muutamia päiviä-viikkoja ja pahimmillaan elinikä. Taistelevat kissat voivat olla vaarallsia paitsi toisilleen myös ihmiselle. Aivan aluksi olisi varmasti hyvä erottaa kissat katsekontaktista toisiinsa. Kun ne kuitenkin äänistä ja hajuista tietävät talossa olevan muitakin kissoja, ne hiljakseen saavat sopeutua uuteen tilanteeseen. Viikkojen kuluttua voisi kissat päästää katsekontaktiin esimerkiksi ruoka-aikona. Ruoan voisi tarjota samassa suuressa huoneessa, mutta pitää kupit eri puolilla huonetta. Jos stressi ei helpota, voisi olla parempi etsiä uusille kissoille uusi koti.

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut