UKK Kynsien leikkuu

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Kynsien poisto ja pureskelu

Kysymys

Eli kaksi kysymystä. 1. Katsoin vähän aikaa sitten 4D dokumentin Lemmikit kauneuskirurgilla tms., jossa kissalta poistettiin kynnet. Yhden kynnen poisto laserilla maksoi 8 euroa. Onko tämä mahdollista myös Suomessa? Mitä maksaisi? Entä mitä haittoja siitä olisi sisäkissalle? 2. Kissani on nyt 7 kuukautta vanha ja puree kättäni kun silitän sitä. Onko tämä jotakin pentuikään kuuluvaa vai onko kyse muusta?

Eläinlääkärin vastaus

Kynsien amputoiminen on lailla kiellettyä. Tätä toimenpidettä tehdään lähinnä enää vain USA:ssa, ja sielläkin se onneksi on vähenemässä. Kynnet kuuluvat kissan kokonaiskäyttäytymiseen ja kynnetön kissa on alistettu kissa. 2. Nuoren pennun kädenpureminen kertoo todennäköisimmin kaverin puutteesta. Kissat leikkivät jahtaamalla toistensa kanssa, se on nyt ottanut kaverikseen kätesi ja leikkii käymällä liikkuvaan käteen kiinni. Lopeta silitys muutamiksi viikoksi, pura kissan energiaa leikittämällä esim. paksulla kylpytakin vyöllä, johon on ommeltu lelu. Kissan oppii uuden kohteen ja saat erilaisen kaverin tämän jälkeen.

Terv. SPS


Kynsien kunnossapito

Kysymys

Meillä on kaksi noin 4 kuukauden ikäistä kollikissaa (ei viety ainakaan vielä "miehisyyttä"), joiden kynnet ovat kamalan kuivat. Kun niitä leikkaa niin hyvä etteivät ihan jauhoksi murene! Murenevat kyllä ja halkeavat vähän. Saavat purkkiruokaa ja juovat vettä, ei mitään lisä vitamiineja tms. Liikkuvat ulkona aika paljon ja käyttävät kynsiään jonkin verran, leikataan silloin kun näyttää ettei ole kuluneet tarpeeksi. Mutta pelottaa vaan että ne halkeavat jotenkin pahasti tai ovat kivuliaat. Mitä voisi tehdä jotta kynnet saisi parempaan kuntoon?

Eläinlääkärin vastaus

"Nuorten miesten" ravintolisänä sarveisten kuivumiseen voisit antaa rasvahappotäydennystä. Joko rasvaista lihaa tai esimerkiksi omega 3 kapseleita purkista. Kapseleita on esimerkiksi elintarvikeliikkeissä. Valitse sellainen valmiste, jossa ei ole vitamiinilisiä, etteivät kissat saa yliannosta, eikä myöskään kalanmaksaöljyä vaan ainoastaan puhdasta kalaöljyä eli omega 3. Yhdestä kapselista saa kahdelle kaverukselle riittävän määrän/ pv. Vaikutuksen näkee karvassa ja kynsissä noin kuukauden kuluessa. Kynsistä kannattaa leikata kapein, kaartuva kärki pois. Jos kynnen jättää pitkäksi, se voi lohjeta ja kynsivalli tulehtua. Kynsien säännöllinen hoitaminen ehkäisee kissojen tarvetta raapia huonekaluja tai seiniä.

terv. SPS


Kynsien leikkaus

Kysymys

Miten kynnet voi leikata itse?

Eläinlääkärin vastaus

Kyllä kissan kynnet voit itsekin leikata. Istutat kissa syliisi selälleen, painat jalka kerrallaan jokaisen varpaan alta hieman niin saat kynnen esille ja leikkaa kaarevan, läpinäkyvän kärjen kynnestä pois. Olemalla nopea ja tarkka, kissa istuu koko toimituksen ajan samassa asennossa eikä noteeraa asiaa mitenkään. Eläinkaupassa on erityisiä kissan kynsisaksia, joilla työ käy leikiten. Yleensä kynnet leikataan noin 1 kerran kuukaudessa.

Terv. SPS


Kissan kynsienleikkauksesta

Kysymys

Olemme miettineet, että pitääkö kissan takajalkojen kynnet leikata? Kun eihän kissa saa niitä teroitettua missään? Kissallani on nimittäin takajaloissa kynnet näkyvissä, vaikka ne ovat ihan tavallisesti. Niistä näkyy paljon enemmän kuin etutassuista. Ei ne kuitenkaan niin pitkät ole, että ne kävelemistä haittaisivat, mutta kuitenkin, tarvitseeko niitä leikata?

Sitten vielä kissojen rokotuksista: Kissalleni on annettu vain ne pentuajan pakolliset rokotukset. Tarvitseeko se nyt rokotuksen, kun se on jo 2-vuotias?

Eläinlääkärin vastaus

Kynnet kasvavat etu- ja takajaloissa yhtä nopeasti. Takajalkojen kynnet kuluvat enemmän kuin etujalkojen kynnet, esimerkiksi hiekkalaatikolla moni kissa potkii hiekkaa takajaloillaan. Takajalkojen kynsiä kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa leikata. Etujalkojen kynsien kärkien lyhennys tarvitaan noin kerran kuukaudessa.

Rokotukset uusitaan rokotteesta riippuen yhden - kahden vuoden välein, kuitenkin penturokotusten jälkeen ensimmäinen uusinta on yhden vuoden iässä. Siispä suosittelen käyttämään kissaa rokotuksilla.

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut