UKK Kyyn purema

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kyyn purema

Kysymys

Voiko kissa kuolla kyyn puremaan?

Eläinlääkärin vastaus

Ymmärrän huolesi, näin keväällä kyitä näkyy monin paikoin jopa päivittäin. Kissa on käärmeen kohdatessaan luontaisen taitava ja nopea, eikä käärmeestä sille ole tavalllisesti täten vaaraa. Kuitenkin nuoret, vanhat, sairaat tai muuten "hitaat" kissat voivat joutua käärmeen uhreiksi. Käärmeen myrkky on potentiaalisesti vaarallista myös kissoille. Mitä lähemmäksi päätä ja kaulaa käärme pistää, sen suurempi todennäköisyys on, että turvotus ja nopeasti syntyvä shokki aiheuttavat kissalle ongelmia. Käärmeen myrkyssä on monenlaisia elimistön kannalta haitallisia vaikutuksia ja reagoiminen on hyvin yksilöllistä. Tärkeintä on ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin, tarkkailla kissaa, mahdollista turvotusta ja yleistilan muutosta sekä väsymistä. Mieluitenkin kissa viedään nopeasti eläinlääkäriin, jossa se saa nestehoitoa ja muuta oireen mukaista hoitoa shokkitilan kumoamiseksi ja jää tarkkailuun useiksi tunneiksi. Onneksi Suomessa on vain yksi myrkyllinen käärme ja suurin osa vaarasta jää alkukevääseen.

Terv. SPS


Kissa ja kyykäärme

Kysymys

Meille tänne maalle tuli 2 vuotta sitten itsekseen heitteille jätetty ja pahoinpidelty kissanpentu. Uskaltautui viimein pyytämään talosta ruokaa, kun oli jo kuolemaisillaan. Hoidimme vammat ja luottamuksen.

Kissa jäi ja on osoittautunut melkoiseksi myyrän karkoittimeksi. Nyt meille on kahtena viime päivänä ilmestynyt kuollut kyy portaiden lähistölle. Eilinen käärme oli vajaa 30 cm ja siltä puuttui pää, mutta tänään löysimme lähes 70 cm pitkän kyyn, jossa oli selvät puremajäljet. Voiko pienikokoinen kissa todellakin tappaa kyykärmeen? Kissa itse voi hyvin, ja käyttäytyy normaalisti.

Eläinlääkärin vastaus

Kissa on mestari useimmiten käärmeenkin käsittelyssä, eikä saa siitä itse vammoja. Kymmenisen vuotta sitten Amerikoihin lähettämäni kissa oli aitauksessa tehnyt selvää seutukunnan pahimmasta myrkkykäärmeestä. Asiaa ihmeteltiin ja kissa ihailtiin pitkään.

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut