UKK Läähätys

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Kissa läähättää

Kysymys

Kissamme läähättää leikkien jälkeen. Vinski kuitenkin jatkaisi leikkiä vaikka läähättää. Juo vettä paljon ja syö hyvin. Ikääkin on vasta noin 11 kuukautta. Vinski käy ulkona valjaissa ja on mielestäni muuten hyvässä kunnossa. Sitten on vielä 1 kysymys. Vinski on leikattu poikakissa ja hän välillä tarraa hampailla kiinni minusta ja alkaa kehrätä ja "leipoa". Yrittääkö poika paritella vai jotain muuta? Kissa on tutustunut yhteen toiseen kissaaan ja on tehnyt samaa sille. Onko se alistamista vai leikkiä? Kissat leikkivät ja eivätkä he käyttäydy mitenkään hyökkäävästi. Kissamme on ollut muiden kissojen kanssa paljon tekemisissä kun on löytökissa ja lähtee aina ulkona vapaiden kissojen perään eli rohkeutta ei puutu

Eläinlääkärin vastaus

Vinskin läähätys kertoo kissan olevan todella innoissaan ja vähän ehkä jo stressaantunut ja jo varuillaan. Läähätys varsinkin oudossa ympäristössä kertoo jännityksestä. Joskus myös lieväkin tukos hengitysteissä saattaa vaikeuttaa ilman kulkua liian voimakkassa rasituksessa ja johtaa suu avoinna hengittämiseen. Kuitenkin luultavimmin tässä tilantessa olisit huomannut muitakin hengitysteiden oireita kuten lisääntynyttä ääntä sisäänhengityksessä, aivastelua, yskää jne. Jos mitään näitä oireita ei ole, pitäisin läähätystä jännityksen merkkinä.

Leipominen eli etujaloilla polkeminen on kissan leikkimistä. Kaverikseen se välillä ottaa sinut. Ole varovainen, kynnet ja hampaat ovat terävät, enkä mitenkään halua rohkaista tähän leikkiin. Anna vaikka tyyny kaveriksi.

Terv. SPS


Kissani läähättää

Kysymys

Tiedustelisin, että onko normaalia, että kissa läähättää aina kun se juoksee jonkin matkan, ei pitkää kuitenkaan ja esim. 5-15 min. "rajun" leikin jälkeen? Läähättää niin, että kieli roikkuu sentin suun ulkopuolella. Minulla on ollut kissoja koko ikäni, mutta yksikään ei ole läähättänyt kuten tämä pentu, joka on kuin koira tässä suhteessa. Miska on läähättänyt ihan pikkuvauvasta asti, on nyt 7 kuukautta vanha. Olen öisin kuunnellut sen hengitystä, joka ei mielestäni ole normaali, sillä hengitysääni vinkuu, tosin vain aina silloin tällöin. Vaihdoin Miskan ruuan, sillä ajattelin sen aiheuttavan pahaa hajua, koska ruokavaliolla hengityksen haju parani. Luin tältä palstalta läähätyksestä joten voiko kissalla olla synnynnäisesti esim. isot kita- tai nielurisat ja voiko läähätys johtua siitä? Olen tilannut lääkäriin aikaa, mutta kotilääkärimme on nyt kesälomalla, joten haluaisin tietää, pitääkö minun viedä Miska päivystykseen. Miska on aivan ihana pikku poika, mutta läähätys on minua häirinnyt jo pidemmän aikaa. Aivasteluakin on joskus enemmän joskus vähemmän. Yskää ei ole. Miska on todella kiiltäväturkkinen ja hyväkuntoinen kissa mutta esim. 15-20 metrin pyrähdys saa sen jo läähättämään. Varmaankin oikea osoite on eläinlääkäri?

Eläinlääkärin vastaus

Miskan lääähätysoiretta olisi hyvä tutkia, jos jo 15 metrin pyrähdys saa sen läähättämään. Tavallisimmin kissan läähätys johtuu jännityksestä, stressistä tai kuumuudesta. On aivan selvää, että nuoren kissan haasteellisessa saalistusleikissä on varmasti jännitystä, samoin nyt on ollut poikkeuksellisen kuumaa, joten sekin on asiaan vaikuttamassa. Kuitenkin esimerkiksi sydänsairaudet saattavat ilmetä vastaavalla tavalla. Sydämen huolellinen kuuntelu eläinlääkärillä rauhallisessa tilantessa ja sitten esimerkiksi rasituksen jälkeen vastaava kuuntelu antavat tietoa, onko jatkotutkimuksin rtg-kuvauksin, EKG:lla ja sydämen ultraäänitutkiumuksella aihetta. Muuten kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että Miska on terve nuori kaveri!

Terv. SPS


Kissan hengitystiheys nukkuessa

Kysymys

Miskasta ei löydy sydämestä vikaa, kyselin joku aika sitten läähätyksestä mistä voisi johtua ja arvelit että sydän on hyvä tarkastaa. Löysin tältä palstalta toisen kissan läähätystä koskevan kysymys/vastaus viestin ja tiedustelisinkin että, mitä tarkoittaa jos hengitystiheys minuutissa on levossa eli nukkuessa 56 krt/min (sisään-ulos=1). Antamasi 30 krt. viitearvo on siis rajusti ylitetty.

Etsin parempaa lääkäriä Miskalle sillä epäilen, että kaikkea ei nyt joko kerrottu tai ei edes tarkistettukaan. Pelkään pahinta, toivon parasta kuitenkin. Läähätys ja raskas hengitys on vain pahentunut. Mistä pulssi kannattaa kissalla mitata? Ja mikä pulssi on kohdallaan 8 kk:ta vanhalla poikakissalla. Tiedustelen vain jotta olisin itse viisampi esittämään kysymyksiä lääkärissä jos taas sanotaan ettei mitään vikaa ole. Tiedän että kaikki ei ole kunnossakaan.

Eläinlääkärin vastaus

Ymmärrä huolenaiheesi. Kissan hengitystiheys vaihtelee sen iän, sukupuolen, koon, aktiivisuuden ja ympäristölämpötilan mukaan. Laskemasi luku on suuri levossa lasketuksi hengitystiheydeksi ja sitä tulisi selvittää. Pulssi mitataan kissalla parhaiten reisivaltimosta, paikka on hankala kotona hakea ja itse mitata. Joten ota yhteys mieluiten pieneläimiin erikoistuneeseen eläinlääkäriin ja kerro tarkasti havaintosi tutkimuksen esitiedoksi. Onnea matkaan!

Terv. SPS


Sydänvika tai astma?

Kysymys

Sani-pentu on nyt 7,5 kuukauden ikäinen. Kesän alussa, eli Sanin ollessa reilun 3 kuukauden ikäinen, huomasin tämän läähättävän jo lyhyenkin juoksuleikin jälkeen. Tuolloin tiedustelin asiaa Felinan ajanvarauksesta, jossa todettiin, ettei kannata huolestua. Kissat voivat kuulemma kuumalla ilmalla ja varsinkin tuolloin leikkiessään läähättää.

Syksyn tullen olen huolestunut, koska Sani läähättää edelleenkin lyhyenkin, muutaman minuutin, juoksemisen jälkeen. Huoneilma on jo viilentynyt selvästi kesästä. Läähättäessä sieraimet ovat myös laajentuneet ja hengitys kuulostaa puuskutukselta. Leikin jälkeen kissa kuitenkin palautuu pian eli läähätys ja puuskutus eivät kestä kuin muutamia sekunteja kerrallaan.

Sani jaksaa silti leikkiä, eikä läähätä muutoin kuin juoksuleikkien aikana. Hän syö normaalisti: eläinkaupan penturuokia, Hill's kuivaruokaa ja raakaa naudan lihaa. Olen nähnyt Sanin myös monesti juovan. Mielestäni hän juo melko usein. Turkkinsa on kiiltävä ja silmät ovat kirkkaat, vaikka joskus pieni määrä eritettä on tullut silmistä. Sani on madotettu 3 kuukauden välein ja rokotukset on otettu Felinassa. Kissan perimästä ei ole tarkempaa tietoa. Isä ei ole tiedossa ja äiti on puoliksi Norjalainen metsäkissa. Sani on siispä tavallinen kotikissa.

Kysyn nyt siksi, että eläinlääkärireissusta on tulossa ilmeisen kallis jos siihen päädytään. Kysymykseni ovat seuraavat: Voiko kissanhiekalla olla tässä merkitystä? Sanilla on kannellinen wc ja tavallista kaupan hiekkaa, joka pölyää melko paljon. Voiko kyseessä olla astma tai sydänvika? Kannattaako kuvauksen perusteella mielestäsi viedä Sani tutkimuksiin?

Eläinlääkärin vastaus

Läähätys on oireena vaikea tulkittava. Kissa voi läähättää, koska sillä on hengitysvaikeuksia/sydänvika, liian korkea ympäristön lämpötila tai kissa jännittää. Leikin yhteydessä moni kissa läähättää jonkin aikaa, leikki on jännittävä asia kissalle. Parhaiten voit kotona arvioida läähättämisen merkitystä laskemalla kissan lepohengitystiheyttä eri päivinä ja eri tilanteissa. Lepohengitystiheys on normaalisti noin 30/minuutti, 1 sykli on siis sisään- ja uloshengitys ja minuutissa näitä on normaalisti noin 30.


Sydänvikaisella kissalla sydämen kompensoimattomuus nostaa lukua, samoin hengitysteiden muutokset tekevät näin. Myös sydänvikainen kissa kasvaa huonosti, liikkuu vähän ja vain kököttelee paikallaan. Kissanhiekalla ei asiaan ole merkitystä. Astmakissa yskii, sydänviassa ei yskää esiinny, ellei ole kyseessä tuontikissa etelänmailta, ja joilla epäillään sydänmatotautia eli dirofilarioosia.

Terv. SPS


Kissan kiihtynyt hengitys / läähätys ja kylmänhikiset tassut?

Kysymys

Tilda kisullani ilmeni tämmöisiä oireita: kiihtynyt hengitys, läähätti suu auki, tassut olivat kylmät ja kosteat (ei ollut juuri tullut ulkoa). Reilu päivä tapahtuman jälkeen oksensi ensimmäistä kertaa (Tilda n. 5kk). Oksennus oli ruokaa, jonka luultavasti oli hotkinut, sillä ruoka ei ollut sulanut. Mikä vialla?

Eläinlääkärin vastaus

Hei kuvaamasi oireet voisivat sopia moneen erilaiseen asiaan. Kiihtynyt hengitys ja läähätys voivat olla kissan jännityksen ilmentäjiä. Kissat ovat hyvin vaistonvaraisesti reagoivia. Uudet asiat, pienetkin, voivat pennun elämässä olla niin jänniä, että stressikäyttäytymisen piirteitä ilmenee. Polkuanturat haihduttavat osaksi kissan lämpöä, tosin kyllä huonosti. Niiden lämpöön vaikuttaa paitsi kissan oma elimistön lämpötila, myös ympäristön lämpötila.

Parhaan käsityksen kissan elimistön lämpötilasta saa mittaamalla peräsuolesta lämmön. Tavallisesti kuumeinen kissa ei syö, ei leiki, eikä liikukaan normaalisti. Oksentelua kissoilla tavataan satunnaisesti, mutta säännöllinen jatkuva oksentelu vaatii selvittämistä. Hotkimista moni kissa valitettavasti tekee, jos tarjolla on suurehko määrä herkkuja. Hotkimisen estämiseksi olisi hyvä tarjota ruokaa pienienä erinä.

Terv. SPS


Kissan läähätys ja aktivointi

Kysymys

Eli, kun kissani välillä innostuu ihan yksinäänkin leikkimään jonkun lelunsa kanssa, se alkaa n. 20min. päästä läähättää ja sen tassut ovat hieman kosteahkot, mitä teen? Kissani asuu kerrostalossa ja on vuoden vanha, miten saisin aktivoitua enemmän kissaani?

Eläinlääkärin vastaus

Akttiivinen leikkiminen lisää aineenvaihduntaa ja hikoilua. Kissan hikirauhaset ovat polkuanturoiden väleissä. Myös läähättämällä kissa säätelee aineenvaihduntaansa ja lämpötalouttaan. Tilanteeseen ei kannata puuttua. Aktivointipallo tai ruoan kätkeminen eri paikkoihin voivat olla sisäkissalle mieluista askaretta.

Terv. SPS

Kissan (mahdollisesti aiheeton?) läähätys

Kysymys

Minulla on kohta jo vuoden ikäinen kissa, josta olen osittain joutunut luopumaan muuttaessani kaupunkiin. Kissani ollessa vielä parin kuukauden ikäinen, huomasin että se läähättää mutta sitä tapahtui ainoastaan aktiivisen leikin jälkeen. Nyt käydessäni taas katsomassa kissaani, huomasin sen läähättävän vaikka se vain makasikin paikoillaan. Kissallani saattaa olla hieman ylipainoa, iso kolli se ainakin on. Olen huolissani, sillä olen kuullut "turhan" läähätyksen olevan merkki vakavammasta huolesta. Se ei myöskään enää tunnu innostuvan leikeistä kuten ennen, vaikka sillä on seurana toinen vähän vanhempi kissa.

Eläinlääkärin vastaus

Läähätys voi johtua monesta tekijästä. Stressaantunut kissa läähättää. Tämä nähdään usein eläinlääkärin vastaanotolla, kun kissa tulee pois kuljetuslaatikosta automatkan jälkeen. Läähätys voi kertoa tarpeesta alentaa lämpöä, siis kertoa aidosta kuumeesta tai stressin nostamasta lämmöstä. Läähätystä esiintyy myös liian lämpimässä ympäristössä. Läähätys voi liittyä voimakkaaseen fyysiseen rasitukseen. Lääketieteellisesti läähätys liittyy sekä sydämen että keuhkojen muutoksiin. Jos kissan lepohengitysfrekvenssi on yli 30 jatkuvasti, olisi hyvä käydä tarkemmissa tutkimuksissa.

Terv. SPS

8-viikkoinen pentu läähättää

Kysymys

Olemme ottamassa uutta pentua ja nyt "kasvattajamme" kertoi, että valitsemamme pentu on alkanut läähättämään. En tiedä asiasta muuta, enkä tiedä kuinka kauan tätä on jatkunut. Käsittääkseni muutamia päiviä. Kasvattaja on kuulemma keskutellut kahden eläinlääkärin kanssa, jotka ovat sanoneet, että läähätys saattaa johtua sydänviasta. Hän ei kuitenkaan ole käynyt näyttämässä pentua eläinlääkärillä, sillä hänellä ei ole siihen varaa. Kasvattaja on alkoholisoitunut ja masentunut, enkä tällä hetkellä oikein luota hänen arvioonsa.

Ajattelimme nyt itse käydä tarkistamassa tilanteen, ja mahdollisesti yrittää viedä pentua lääkäriin, vaikka matkaa on 100 km suuntaan. Pystyisittekö kuitenkin kertomaan, mistä tuollainen läähätys voisi johtua? Onko mitään tehtävissä, ja voiko tilanne olla hyvinkin akuutti? Aion huomenna soittaa eläinlääkärille tästä, mutta kysyn nyt silti täältäkin asiaa.

Kun kävimme katsomassa pentuja niiden ollessa 4-viikkoisia, pentu johon päädyimme oli erittäin itsenäinen, vilkas, utelias, rohkea, aktiivinen ja voimakkaan oloinen sisaruksiinsa verrattuna. Emo oli tosin hoikassa kunnossa, mutta terveen oloinen. Emo on parivuotias ja pentuja kaikkiaan neljä. Käsittääkseni pennut on madotettu, mutta en tiedä kuinka säännöllisesti tai kuinka monesti.

Nykyinen kissamme on tämän emon veli ja Elliot (niin ikään parivuotias) on terve ja hyvässä kunnossa. Elliotin ja hänen sisarensa pentueesta kuoli yksi pentu, mutta se pentu kuoli muistaakseni ihan muutaman viikon ikäisenä.

Ymmärrän, jos tämän perusteella ei pysty vastaamaan oikein juuta eikä jaata, mutta olen todella huolissani ja pienikin eläinlääkärin neuvo on nyt tarpeen.

Eläinlääkärin vastaus

Läähättäminen viittaa yleensä keuhkojen ja/tai sydämen toiminnan häiriöön. Pennulla taustasyy on usein synnynnäinen sairaus, esimerkiksi sydämen kehityshäiriö (väliseinädefekti, verisuoniepänormaalisuudet). Jos pentu on aiemmin kuitenkin ollut normaali, synnynnäinen sydänongelma ei ole kovin todennäköinen. Epäilisin paremminkin keuhkoperäistä oireilua, joka voi olla hengitystietulehdusta, astmatyyppistä oireilua tai sisäloisten aiheuttamaa hengitystieoireilua. Tulehduksiin ja loisiin liittyen esiintyy yleensä myös yskää.

On tosiaan hankala antaa diagnoosia tai ennustetta tekstin perusteella, joten suosittelen ehdottomasti hakeutumaan eläinlääkärin vastaanotolle pennun kanssa mahdollisimman pian.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Pikkukissan läähätys

Kysymys

Otimme toissa päivänä kissanpennun ja nyt huomasimme, että kun se painii tuon meidän toisen vähän vanhemman kissan kanssa niin sen jälkeen se läähättää tosi nopeasti vaikka ei edes riehu kauheasti. Onko normaalia, että kun sillä on pyören muotoinen maha sivuttain?

Eläinlääkärin vastaus

Mielestäni on järkevintä viedä pentukissa eläinlääkärin tarkastettavaksi hengästymisoireiden ja mahaturvotuksen syyn selvittämiseksi. Taustalla voi olla hengitysteiden tai sydämen ongelmat, sisäloiset jne.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut