UKK Laiha kissa

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Takaisin sivulle Paino-ongelmat


Kissan laihtuminen

Kysymys

Kissa laihtuu vaikka syö saman verran kuin ennenkin. Kissa laihtui ensin viime kesänä 700g ja nyt on lähtenyt 700g. Kissan paino nyt 5.4kg, ei mikään pieni paino. Mutta kokeillessa tuntuu kaikki luut. Mitään muuta ongelmia ei ole nähtävissä, kissa on yhtä rauhallinen kuin ennen, turkki kiiltää. Mikä voisi olla vikana?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan energiantarpeeseen vaikuttavat ikä, terveys, aineenvaihdunnan nopeus sekä aktiviteettitaso. Sisäkissalla energiantarve on yleensä alhaisempi kuin ulkoilevalla kissalla, ulkoileva kissa saa yleensä enemmän liikuntaa. Leikatun kissan energiantarve on pienempi kuin leikkaamattoman, koska aineenvaihdunta hidastuu hormonitasojen laskun myötä. Iäkkään kissan energiantarve on alhaisempi iän myötä hidastuvan aineenvaihdunnan vuoksi. Muun muassa nämä seikat vaikuttavat painon vaihteluun. Jos kissasi on talviajan sisäkissana ja ulkoilee kesäisin, tämä voi olla selitys painon laskuun lisääntyneen energiankulutuksen vuoksi. Jos kissasi ulkoilee kesällä vapaana, se voi myös metsästää pieniä jyrsijöitä ja lintuja. Tämän seurauksena kissalla voi olla sisäloisia, jotka voivat aiheuttaa laihtumista. Jos kissasi siis ulkoilee vapaana, eikä ole saanut madotuksia, suosittelen antamaan madotuksen sisäloisten poissulkemiseksi.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi kissasi ikä. Jos kissasi on iäkäs, sillä voi olla jokin sairaus, joka aiheuttaa laihtumista (mm. kilpirauhasen liikatoiminta, sokeritauti, munuaisten vajaatoiminta). Tällaisiin sairauksiin liittyy kuitenkin yleensä selkeästi havaittavia oireita, kuten lisääntynyt juominen, oksentelu ja ripuli. Jos olet havainnut kissallasi tällaisia oireita, tutkimukset eläinlääkärillä ovat tarpeen (verinäytteet, virtsanäyte, röntgenkuvat).

Kissasi paino, 5.4kg, kuulostaa normaalilta aikuisen kissan painolta. Jos mielestäsi kuitenkin kissasi luut "törröttävät", suosittelen käymään eläinlääkärillä ainakin terveystarkastuksessa, jotta eläinlääkäri voi antaa arvion kissasi kuntoluokituksesta ja tarvittaessa suositella aiemmin mainittuja tutkimuksia.

Terv. ELL Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut