UKK Leikkaukset

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kastraatio

Kysymys

Kissani on pian 8 kuukautta ja eläinlääkäri sanoi, että olisi hyvä aika kastroida kissa. Useampi ihminen vain mainitsi minulle siitä, että älä leikkauta vielä vaan odota, että kissa kasvaa aikuiseksi, eli yli vuoden ikäiseksi. Muuten kissalla ei kehity kaikki normaalisti aikuisen mittoihin, jos leikataan liian aikaisin. Onko totta, että esim. pää suhteessa vartaloon jää leikatulla kissalla pienemmäksi, pennun tasolle?

Kun kissa kastroidaan, täytyykö mukana olla kauluri vai tarvitaanko sitä?

Eläinlääkärin vastaus

Poikakissan voi kastroida jopa ennen luovutusikää aiheuttamatta sille mitään häiriöitä kehityksen suhteen. Amerikassa kissanpennut (sekä tyttö- että poikakissat), joita ei ole tarkoitettu siitokseen, leikataan jo ennen luovutusikää eli hyvin nuorina. Euroopassa on ollut perinteisesti tapana odottaa piedempään, jotta kissa kasvaa hieman kokoa. Tämä auttaa lähinnä meitä lääkäreitä, sillä leikkaus on teknisesti ja lääkinnällisesti helpompi suorittaa isommalle kissalle. Itse olen suositellut ikärajaksi 5-6 kk ikää, silloin kissalla on jo rittäävävsti kokoa. Leikkaus ei vaikuta kissan kasvuun tai kehitykseen. Pää ei jää kooltaan pienemmäksi, isot kollinposket tosin jäävät muodostumatta.

Poikakissa ei tarvitse kauluria kastraation jälkeen. Haavat ovat pienet eikä niihin tule tikkejä.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Tyttökissan sterilointi?

Kysymys

Minkä ikäisenä tyttökissa voi tulla raskaaksi. Meillä on 5 kuukauden ikäinen pentu, joka on ulkokissa. Koska voi leikkauttaa ja onko olemassa ehkäisypillereitä vai kuinka olisi viisasta toimia?

Eläinlääkärin vastaus

Tyttökissa voi tulla tiineeksi heti, kun sen hormonitoiminta on alkanut. Yleensä tuo tapahtuu noin 6 kuukauden iässä, mutta toiset ovat varhaisempia ja toiset myöhäisempiä kehityksessään. Mikäli kissasi on jo osoittanut kiiman oireita (mouruaminen, häntä pystyssä kiehnääminen jne), on hormonitoiminta jo käynnistynyt ja tiinehtyminen mahdollista.

Tyttökissan voi leikata jo 5-6 kk iässä tarvittaessa. Jos haluat, että se kasvaa isommaksi ennen leikkausta, voidaan käyttää ehkäisypillereitä leikkaukseen asti. Pillerit vaativat reseptin, joka taas yleensä vaatii eläinlääkärikäynnin. Koska pillerit ovat hormonivalmisteita,niiden käyttö voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Itse suosittelen sterilaatioleikkausta mieluummin kuin pillereitä.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut