UKK Madotus

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

9-viikkoisen madotuslääkkeen määrä

Kysymys

Otin 9-viikkoisen kissanpennun itselleni, koska emä jäi auton alle. Olisin kysynyt madotuksesta, että kuinka paljon annan lääkettä? Ostin Mirrix-matolääkettä ja siinä on ohjeena että yksi viivanväli kiloa kohti, mutta kissa ei taida painaa ihan kiloa, enkä pääse punnitsemaan kun ei ole mitään vaakaa. Annanko siitä yhdestä viivanvälistä puolet? Koska madotan uudestaan? Kissaa ei ole madotettu ennen.

Eläinlääkärin vastaus:

Madotus olisi hyvä aina antaa painon mukaisesti, mieluummin hieman yläkanttiin kuin että annos jää vajaaksi. Voit punnita kissanpentusi esim. talousvaa´alla, joita saa tavallisesta marketista. Kissanpennulle sopii mainitsemasi matolääke ja todennäköisesti sen paino on muutama sata grammaa. Kannattaa kuitenkin koettaa selvittää paino tarkemmin ennen madotusta. Todennäköisesti tuo puolikas mittaväli on pennullesi hyvä annos. Madotus kannattaa uusia n. 2 viikkoa edellisestä madotuksesta ja n. viikko sen jälkeen pennun voikin jo rokotuttaa. Lisää madotusohjeita saat rokotusten yhteydessä.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


3 kuukautta vanha uroskissa

Kysymys

Meillä on noin 3 kuukauden ikäinen kolli-kissa Tao Tao. Ensin matolääkkeistä. Minulle kerrottiin, että kissalle pitäisi antaa matolääke 7 viikon ja 10 viikon ikäisenä ja siitä eteenpäin kaksi kertaa vuodessa (sillä se on sisäkissa), onko totta? Käytimme Mirrix lääkettä joka on pasta tyyppistä. Mitä jos en saanut annettua sitä silloin tarpeeksi (kissa pelästyi makua). Annoimme sen 9 viikon ikäisenä ja vain kerran.

Eläinlääkärin vastaus

Sisäloiset ovat kissoilla yleisiä. Koska osalla loisista on kissan elimistössä toukkavaiheiden kiertoa, on matolääkettä annettava useampia kertoja loisista eroon pyrittäessä. Hyvä muistisääntö on: 1. vuonna 5 kertaa ja sen jälkeen puolivuosittain. Eli pentuvaiheessa 3-, 5-, ja 7- viikkoisina, uuteen kotiin siirtymisen jälkeen 12-viikkoisena ja puolivuotiaana. Sen jälkeen puolen vuoden välein. Jos alkuvaiheen loishäätö on jäänyt vähemmälle, voidaan esim. tehdä loishäätö kerran kk:ssa 5 kertaa ja sen jälkeen siirtyä puolen vuoden välein annettavaan ohjelmaan.

Terv. SPS


7-viikon ikäisenä matolääke?

Kysymys

Onko totta, että kissa pitäisi madottaa 7 viikon ja kymmenen viikon ikäisenä ja siitä eteen päin kaksi kertaa vuodessa?

Eläinlääkärin vastaus

Pentujen matolääkitykset ovat tärkeä ennaltaehkäisevä toimenpide. Suosituksen mukaan loishäätö annetaan pentujen ollessa 3-, 5-, 7-viikkoisia. Monesti annetaan vielä ennen luovutusta eli 10-12 viikoisena yksi kuuri. Suosittelen lämpimästi käyttämään fenbendazolia (kauppanimi Axilur). Tämä on matolääkkeistä ainoa, jolla on tehoa myös suoliston alkueläimistä Giardiaan. Giardiaa esiintyy sekä kotikissojen että rotukissojen suolistoloisena vähintään noin 5% kissoja. Giardia haittaa pennun kasvua, voi tarttua muihinkin kotieläimiin ja jopa ihmiseen. Tutkimuksen mukaan niissä kissaloissa, joissa säännöllisesti käytetään fenbendazolia, esiintyy kaikkein vähiten giardioosia. Fendenzol on turvallinen ja laajakirjoinen, toimii siis useimpiin suolistoloisiin Giardian ohella. Paras tapa annostella lääke pennuille on seuraava: Katkaise 250 mg tabletti ja laita puolikkaat 5 ml ruiskuun, vedä hanasta vettä ruiskuun, siten että saat 5 ml liuosta. Sekoita hetki niin, että tabletit liukenevat. Annostele 1 ml liuosta pennulle suuhun noin kilolle kissaa, eli 3 viikkoiselle noin 0,3 ml, 5 viikoiselle noin 0.5 ml ja 7 viikoiselle noin 0,7 ml.Toista sama kolmena peräkkäisenä päivänä. Lääke on kokemukseni mukaan erityisen turvallinen.

Terv. SPS


Mikä matokuuri on paras? Madon tarttuminen?

Kysymys

Kotiin on tulossa pentu, jota on madotettu Mirrixillä. Pentu tulee 10-viikkoisena eläintensuojelijalta, jossa sen on ollut 2:en päivän ikäisestä saakka. Myös emo ja muut pennut on madotettu kahden viikon välein Mirrixillä.

Toinen pentu tulee toisesta paikasta kuukautta myöhemmin, ja vielä sitä ei oltu madotettu. (Nyt kuukauden ikäinen) Mikä olis järkevintä tehdä, jos pentua ei madoteta ollenkaan ennen tuloa? Kyseessä on sisäkissan pentu. (Joskus valjaissa ulkoileva emo, nyt ei ole ulkoillut)

Mikä matokuuri olisi paras antaa ensimmäisenä tulevalle pennulle? Olen kuullut ettei Mirrix välttämättä tehoa kaikkiin matoihin. Ja miten jatkan sitten kun toinen pentu tulee?

Tuleeko kissoille matoja jos ne eivät käy ulkona? Ja jos matoja on kerran ollut, tuleeko aina uusia? Onko madon kehitys samanlainen kuin esimerkiksi ihmisellä olevan kihomadon, eli munii peräaukolle, ja siitä pääsee taas käsien tms. kautta takaisin suuhun ja suolistoon. Kissahan nuolee itseän jatkuvasti. Vai voiko madot saada kokonaan häviämään?

Tarkoitus on ulkoiluttaa pentuja valjaissa. Mites tuo madon tarttuminen sitten? Miten herkkään ne tarttuvat?

Eläinlääkärin vastaus

Nuorempi pentu on saanut esimerkillisen hyvin matokuureja. Käytetty lääke on hyvä lääke, mutta laajakirjoisemman lääkkeen käyttö olisi jatkossa suotavaa, koska tehoa saatetaan tarvita myös suoliston alkueläimistä mm giardiaa vastaan. Kun uusi pentu saapuu talouteen, tuo se mukaanaan kaikki toisen talouden potentiaaliset suolistoloiset ja saattaa siirtää ulosteessaan hiekkalaatikon kautta toiseen pentuun. Suosittelen antamaan Axiluria molemmille pennuille. Kätevintä on liuottaa lääke ruiskussa. Suun kautta annettavat lääkityksen tehoavat niihin loisen vaiheisiin, jotka ovat sillä hetkellä suolistossa. Loisten määrästä ja lajista riippuu, minkälainen kehityskierto niillä elimistössä on eli myös miten monta lääkitystä tarvitaan. Ulosteiden tutkituttaminen on lääkitysten vaihtoehto. Loiset voi saada kokonaan häviämään, jos lääkitään tehokkaasti ja on muutaman kissan talous, jossa kissat eivät käy ulkona. Yleensäkin pentu saa suolistoloistartunnan jo emonmaidosta tai lähikontaktista emoon, loiset tarttuvat herkästi ja niitä esiintyy pennuissa yleisesti. Loiset paitsi että haittaavat kissan kasvua, voivat muodostaa tartuntavaaran myös ihmiselle. Zoonooseja eli ihmiseen tarttuvia kissan loisia on mm Ancylostoma, Uncinaria, Strongyloides, Toxocara ja Giardia. Säännölliset loishäädöt ja hyvä hiekkalaatikkohygienia pienentävät tartuntariskiä.

Terv. SPS


Kuinka monesti voi antaa matokuurin?

Kysymys

Minulla on kaksi puolivuotiasta kolli kissaa. Ovat ihan sisäkissoja, kysymys kuuluukin: kuinka usein sisäkissoille voi/ pitää antaa matokuuri ? Onko kolmen kuukauden välein liikaa? Ja onko mitää haittaa jos antaa liian usein ? Ja voiko kurkussa olla matosia? Kun toinen maiskuttelee ja lipoo huulia jonkun verran.

Ja toinen kysymys liittyisi karvanlähtöön. Lyhyempikarvaisesta kissastani lähtee omasta mielestäni karvaa todella paljon verrattuna siihen mitä lähtee pidempikarvaisesta kissastani. Luulisi sen olevan toisin päin. Mutta voiko tämä karvanlähtö johtua madoista vai? Annoin kissoilleni heti niiden tultua meille Drontalia ja 3 kk:n jälkeen annoin Axiluria.

Eläinlääkärin vastaus

Pentuna annetaan matokuureja useampia, koska todennäköisyys loisiin pennulla on aikuista kissaa suurempi. Suosittelen antamaan ensimmäisen vuoden aikana noin 5 kuuria. Kaksi ennen luovutusta ja kolmannen ennen rokotusta uudessa kodissa ja neljännen tehosterokotuksen jälkeen ja sen jälkeen ennen vuoden ikää vielä yhden. Sisäkissan loishäädöt antaisin sen jälkeen 1/2 vuoden välein ja ulkokissan lääkitsisin loisten varalta 3 kk välein, ellei tarve ole sitä tiheämpi, eli loisia näy kissan oksennuksessa tai ulosteessa.

Terv. SPS


Kissani oksensi spagetin näköisiä matoja?

Kysymys

Kissallani (Simba 2-vuotta) huomasimme matoja, kun se eräs päivä oksensi sellaisia pitkiä spagetin näköisiä matolle. Annoin heti matokuurin. joita se on saanut muutoinkin säännöllisesti, vaikka on suurimman osan ajasta sisällä. Käy myös silloin tällöin ulkona. Mistä voin tietää onko matokuuri tehonnut, ei se ole enää oksennellut, mutta olisiko hyvä käyttää teho-madotuskuuria? Karva muuten on aika huonon näköistä, korvien takana melkeinpä kaljua, olisikko joku vitamiinin puutos?

Eläinlääkärin vastaus

Vaikuttaa siltä, että Simballa on suolinkaistartunta. Suolinkaisen häätämiseksi suositellaan loishäädöissä toistoa, koska suolinkaisella voi olla kissan elimistössä vaeltavia muotoja. Anna siis varmuuden vuoksi uudestaan loishäätö. Vaihtoehtoisesti voit kerätä kissan ulostetta kolmelta eri päivältä ja viedä sen eläinlääkärille tutkittavaksi parasiittien varalta. Kissat saavat loistartunnan toistuvasti, jos ne pääsevät saalistamaan satunnaisestikin. Toisaalta jos kissa on saanut loishäätöjä vain satunnaisesti ja sille on jäänyt parasiitteja elimistöön, voi se alkaa oireilla, oksentaa, yskiä, olla kiilloton karvaltaan ja ripuloida satunnaisesti, kun loismäärä on päässyt lisääntymään kissan elimistössä.

Korvien takana on lähes kaikilla kissoilla alue, jossa karvapeite on ohuempi, ei siis sen perusteella ole syytä huoleen. Muuten normaalin karvan tulee olla kiiltävää ja irtoamatonta. Kumisuka on erinomainen huonon, elottoman ja irtoilevan pohjakarvan irroittajana.

Terv. SPS


Miten hoidan pentukissan madotuksen kuntoon?

Kysymys

Minulla on 2-vuotias leikattu poikakisssa, jolla on madotukset/rokotukset kunnossa ja pian saan 8-viikon ikäisen tyttökissan, jota ei ole vielä madotettu. Miten hoidan pennun madotukset kuntoon ennen ensimmäistä rokotusta? Molemmat kissat ovat sisäkissoja.

Annanko poikakissalleni varmuuden vuoksi madotuksen yhtäaikaa pennun kanssa ja uusinko pennun madotuksen parin viikon jälkeen? Mikä on kaikista parhain matolääke tällaiseen tilanteeseen kun pentua ei ole vielä madotettu?

Eläinlääkärin vastaus

Suosittelen matolääkkeeksi Axiluria. Lääke annetaan kerran vuorokaudessa ja kolmena vuorokautena, tabletin voi liuottaa veteen ja antaa ruiskulla. Lääkitys uusitaan kahden viikon kuluttua ensimmäisestä antokerrasta. Rokotuksilla voisit käyttää kissaa matolääkityksen kahden ensimmäisen antokerran välissä. Toisella kerralla voisi olla hyvä antaa lääkitys kummallakin kissalle. Pentu tarvitsee loishäädön viisi kertaa ensimmäisen vuoden aikana. Siis tehosterokotuksen jälkeen jatketaan ohjelmaa. Monet muistavat parhaiten loislääkityksen seuraavan ohjeen avulla: Kerran kk:ssa puoli vuotiaaksi saakka ja sen jälkeen kahdesti vuodessa. Yleisesti pennuilla ja nuorilla kissoilla ja tietenkin ulkoilevilla kisoilla on eniten sisäloisia. Loislääkitystehosteeet ovat hyvä antaa uuden tulokkaan lisäksi myös vanhemmalle kissakaverille, jakavathan kissat kuitenkin saman hiekkalaatikon keskenään.

Terv. SPS


Ristiriitainen tieto matokuurista

Kysymys

Tänään meille tuli kaksi 10-viikkoista pentua ja olen saanut niin ristiriitaista tietoa että haluisin varmistuksen. Elikkä milloin pitäisi madottaa ja rokottaa? Ja onko aivan välttämätöntä jos kisut ovat ainoastaan sisällä.

Eläinlääkärin vastaus

Loishäätö ensimmäisen vuoden aikana vähintään viisi kertaa. Kasvattajan luona loishäätö suositellaan tavallisesti 3, 5 ja 7 viikon ikäisenä. Uudessa kodissa ennen ja jälkeen rokotuksen. Jatkossa kahdesti vuodessa, jos sisäkssoja. Rokotukset 8-12 viikkoisena ja uusinta 3-4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Jos pentuvaiheen loishäädöt ovat jääneet syystä tai toisesta antamatta, otetaan koko viiden kerran sarja uudessa kodissa.

Terv. SPS


Voiko tiineenä olevalle naaraalle antaa matokuurin?

Kysymys

Voiko tiineen naaraan madottaa Axilurilla tiineyden loppuvaiheessa? Madotetaanko kaikki talouden kissat samanaikaisesti?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan voi madottaa Axilurilla tiineyden aikana. Madotus onkin suositeltavaa, jotta pennut eivät saa heti alusta alkaen tartuntaa emältään. Perheen kaikki kissat on hyvä madottaa samanaikaisesti.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut