UKK Mouruaminen

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Onko mouruaminen ennen kakalle menoa ihan normaalia?

Kysymys

Kissani siis mouruaa todella kauan ennen kakalle menoa. Muistaakseni tätä on kyllä jatkunut jo vuosia. Sitten vedetään hirveät rallit suolen tyhjennyksen jälkeen. Voiko kuitenkin olla kyseessä, että kissalla on maha kovalla tai jotain. Joku puhui myös, että vika voi olla anaalirauhasissa. Mikä siis neuvoksi?

Eläinlääkärin vastaus

Mouruaminen voi olla kissan tapa ilmoittaa hiekkalaatikolle menemisestä. Jos uloste on kovaa ja kissa ulostaa harvoin voi mouruaminen olla myös kivun tai muun tuntemuksen merkki. Anaalirauhasten täyttymistä on miltein mahdotonta havaita kotona. Jos ne eivät tyhjene ulostamisen yhteydessä tai muuten ja niihin on kertynyt kivikovaa eritettä runsaasti, on kissalla varmasti kipuja ulostaessaan. Kun mouruamista ulostamisen yhteydessä on jatkunut jo kauan, olisi varminta tarkistuttaa tilanne eläinlääkärillä.

Terv. SPS


Kova mouruaminen

Kysymys

Kissani on 9-vuotias. Vuoden alusta alkaen se on ollut sisäkissana ja sopeutui siihen todella hienosti. Meillä on myös kaksi muuta nuorempaa sisäkissaa. Kesän tullessa veimme kissoja ulos valjaissa ja siitä alkaen on vanhin kissamme kulkenut sisällä levottomana ja mourunnut kovaäänisesti. Kissa tahtoisi ulos, mutta emme mitenkään voi niin usein viedä kissaa valjaissa ulos. Ulkona valjaissa ollessa hänelle tulee säpsykohtauksia (pelästyy jotain) ja hänet pitää tuoda sisälle. Muutoin kissa on terve ja hyväkuntoinen, syö hyvin ja on aktiivinen. Olisiko olemassa jotakin lääkettä (rauhoittavaa?), jolla tämä kovaääninen mouruaminen ja rääkyminen saataisiin loppumaan? Kaikki kissamme ovat leikattuja kolleja.

Eläinlääkärin vastaus

Kissat toimivat vaistojensa varaisesti, ovat "ikuisia optimisteja" vai pitäisikö sanoa sisukkaita saamaan tahtonsa lävitse, eivätkä ymmärrä muutoksia elämänrytmissään. Kun ne ovat tottuneet pääsemään joskus ulos, eivät ne ymmärrä, miksi ei nyt ulos pääsekään. Ulkona kissaa varmasti kiehtoi kesän monipuolinen ja rikas erilainen hajujen ja äänten maailma. Sellaista ei sisällä ole, joten ulos pitäisi päästä keinolla millä hyvänsä. Vastaavaa koetaan monessa perheessä syksyllä, kun kissa ei ymmärrä, ettei kaupungissa pääse ovesta ulos tai että ulkona on pakkasta tai sataa.

Rauhoittavia lääkkeitä tällaisen käyttäytymisen korjaamiseen en suosittele, sen sijaan suosittelen linnnunlaulu-CD:n hankkimista ja soittamista. Monet kissat katsovat myös mielellään luontoaiheista TV ohjelmia tai videoita. Kovaääninen mouruaminen voi toki olla muutakin kuin sitkeää ulospyytämistä. Vanhemmiten kissoilla yleistyy hypertyreosi eli kilpirauhasen liikatoiminta. Sen tuloksena kissa on aktiivinen ja joskus levotonkin, syö ja juo hyvin, saattaa laihtua joskus jonkin verran, mouruilee etenkin yöllä. Monesti juuri tästä syystä mouruilevalla kissalla on tautiin liittyen liikaa verenpainetta. Sitä voidaan ja kannattaa hoitaa, samalla vähenee ja loppuu mouruilu. Olisi varmasti hyvä käyttää kissaa tutkimuksissa ja pyytää myös verenpaineen mittaus.

Terv. SPS


Vanha kissa mouruaa ilman selvää syytä

Kysymys

Minun 17-vuotias leikattu tyttökissani on alkanut mouruta kovaäänisesti. Kissa mouruaa noin puoli minuuttia kerrallaan, muutaman kerran päivässä. Mouruaminen ei tunnu liittyvän mihinkään, välillä sitä tapahtuu ruoan jälkeen välillä ennen, välillä kissan saatua huomiota tai oltuaan yksikseen. Kerran näin kissan mouruavan vieressäni, asento muistutti ulvovaa sutta, kun menin kissaa kohti se säpsähti, aivan kuin ei olisi huomannut minun olleen lähellään.

Kissa ei ilmaise millään tavalla minkäälaista kipua, on muuten kuin oma vanha itsensä, turkin kunto on hyvä ym. Voiko tämä olla normaaliin ikääntymiseen liittyvää ääntelyä, vai mitä minun tulisi kissassani tarkkailla?

Eläinlääkärin vastaus

Vanhan kissan poissaoleva mouruaminen aiheutuu usein kohonneesta verenpaineesta. Se taas voi liittyä moneenkin muutokseen, joiden kehittymistä ei aina edes huomaa. Tavallisimmat verenpainetta kissalle aiheuttavat asiat ovat munuaisten vajaatoiminta, kilpirauhasen liikatoiminta ja joskus diabetes. Kohonnut verenpaine on salakavala oire, joka pitäisi diagnosoida ja hoitaa ajoissa. Hoitamattomana verenpaine rasittaa sydänlihasta ja silmiä. Kipin kapin tutkimuksiin.

Terv. SPS


Mouruaminen

Kysymys

Meillä on kaksi tyttökissaa, sisarukset (syntyneet 15.7.2004). Saimme heidät luovutusikäisinä ja eroaminen emosta sujui helposti. Perhe antoi mukaamme yhden lelun, karvaisen oravan, muistoksi. Tämä orava on toiselle kissoistamme, sille 5 tuntia nuoremmalle, edelleen todella tärkeä. Muru etsii sen joka päivä (ainoastaan kerran päivässä), jonka jälkeen se kantaa oravaa suussaan ympäri kotiamme ja mouruaa hyvin äänekkäästi. Tätä kestää enintään puoli minuuttia ja sitten Muru menee takaisin nukkumaan "kuin mitään ei olisi tapahtunut". Oravalla siis ei leikitä ollenkaan. Näin on ollut muistaakseni koko sen ajan kuin kissat on meillä olleet (hieman vajaa 3,5 vuotta). Tästä ei ole mitään haittaa kenellekään eikä millekään kotonamme, mutta mouruaminen ja oravan suussa kantaminen tuntuu vain jotenkin säälittävältä. Osaatko sanoa tälle jonkun syyn? Voiko kissallamme olla ikävä emoa tai kotia ja kannattaisiko tästä olla huolissaan?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan leikkiminen on saalistamista. Moni kissa haluaa myös ylpeänä esitellä saalistaan. Kissakin kaipaa onnistumista, läheisyyttä ja hyväksytyksi tulemista. Onnistuminen omassa tehtävässä tuottaa kissalle mielihyvää. Miksi muuten ulkona saalistava kissa toisi rapulle hiiret riviin tai jopa tyynylle omistajansa viereen. Se halua osoittaa pystyvänsä huolehtimaan "perheestään". Todennäköisesti sisäkissa kissa esittelee leluaan saaliinaan, joka päivä yhtä ylpeänä ja varmana omasta itsestään. Sympaattinen otus, jolla on vahva itsetunto!

Terv. SPS


Maukuminen ja maukuminen

Kysymys

Mutta ongelmani: Meillä on 3-vuotias uroskissa. Se on leikattu sisä/ulkokissa. Se on yleisesti sisällä, mutta käytän sitä kyllä valjaissa ulkona ja kun menemme ukin luo, siellä se saa olla vapaana ulkona. Mutta nyt kissa on taas aloittanut keväällä hirveän mouruamisen ja se kyllä on joka kevät, mutta tänä keväänä se on vielä kovempaa kuin edellisinä keväinä. Mitä meidän pitäisi tehdä, että maukuminen loppuu?

Eläinlääkärin vastaus

Leikatullakin kissalla tapahtuu muutoksia hormonierityksessä valoisuuden muuttuessa keväällä ja syksyllä, mm. aivojen käpylisäkkeestä erittyy erilaisia hormoneja valon määrään liittyen. Kissasi kohdalla mouruaminen vaikuttaa liittyvän valoisuuden lisääntymiseen, joten todennäköisesti juuri nuo hormonit aiheuttavat kissasi keväisen lauluinnon. Ulkoilu voi lisätä mourumistarvetta, joten voit koettaa pitää kissasi sisällä keväällä, kunnes mouruaminen rauhoittuu. Voit myös kokeilla feromonivalmisteita kissaasi tyynnyttämään. Mitään varmaa konstia mouruamisen lopettamiseen ei valitettavasti ole. Joskus käytetään hormonihoitoja, mutta nämä eivät ole kissalle riskittömiä, joten niitä en suosittele.

Terv. ELL Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut