UKK Polydactylia eli monivarpaisuus

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Takaisin sivulle Eläinlääkärin UKK

Mistä monivarpaisuus johtuu?

Kysymys

Omistan jo kohta 15-vuotiaan leikatun pitkäkarvaisen poikakissan. Syntymästään saakka sillä on ollut liikavarpaita, samoin kuin varpaissa kynsiäkin. Kummassakin etutassussa 7 varvasta, lisäksi on ns. välikynnet joissa ei ole varvasta. Toisessa on kynnen sisäänvetäjä jänne, jolla kissa voi hallita kynttä. Toisessa jalassa tuota jännettä ei ole, vaan jos kynttä ei leikkaa, kynsi kasvaa käpälän sisään. Olemme leikanneet kynnen aika ajoin, jotta kissa voi elää normaalisti.

Takatassuissa molemmissa on 5 varvasta. Kissa on sekarotuinen, mustavalkoinen, pitkäkarvainen. Emä on ollut myös pitkäkarvainen. Isästä ei ole tietoa. Kissa on muuten suhteellisen terve. Toki kovasti rasittuneena esim. nuorempana leikkiessä se rupesi läähättämään kuin koira. Mutta muuten ihan ok, kissaksi. Pyytänyt elämänsä aikana lukuisan joukon erilaisia nisäkkäitä, maalla kun asutaan.

Mistä siis tuollainen liikavarpaisuus ja -kynsisyys voi johtua? Aikoinaan sitä kyselin paikallisilta lääkäreiltä ja he sanoivat, että kyseessä on sikiöaikainen geenivirhe.

Eläinlääkärin vastaus

Monivarpaisuus eli polydactylia on autosomaalisesti dominantisti periytyvä ominaisuus. Tämä tarkoittaa, että ominaisuus periytyy vallitsevasti, siis riittää että toisella vanhemmista on ominaisuus. Autosomaalinen tarkoittaa, että ominaisuutta voivat periyttää sekä uros että naaras. Ominaisuutta tavataan erityisesti geneettisesti kapeissa kissapopulaatiossa, muistaakseni Amerikoissa KeyWestin saarella Hemingwayn kissoissa ominaisuutta todettiin runsaasti.

Terv. SPS


Onko monivarpaisuudesta haittaa kissalle?

Kysymys

Meille on tulossa parin kuukauden päästä kissanpentu, jolla on kuusi varvasta. Olen koittanut etsiä tietoa tästä, mutta ei oikein löydy. Monivarpaisuus on ilmeisesti jonkinlainen mutaatio/geenivirhe? Pennun isällä on 7 varvasta ja tämän isän emolla myöskin 7, eli tämä kulkee ilmeisesti vahvasti perimässä?

Onko tästä jotain haittaa kissalle? Ei varmastikaan sinällään niistä varpaista, mutta kuinka suurella todennäköisyydellä kissalla on muitakin "vikoja"? Haluaisin kuitenkin terveen kissan. Kuinka suuri mahdollisuus on, että pennulla tulee olemaan jotain sairauksia, tms., jos pennun vanhemmat ovat sisaruksia keskenään?

Eläinlääkärin vastaus

Monivarpaisuus eli polydaktylia on autosomaalisesti ja dominantisti eli sukupuolesta riippumatta ja vallitsevasti periytyvä ominaisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että monivarpaisen kissan joko emo tai isä on monivarpainen. Monivarpaisuudesta sinänsä ei ole todettu haittoja. Tunnetuimmat monivarpaiset kissat lienevät "Hemingwayn kissoja" Usan Floridan niemimaan Key Westissä. Onnea uudelle tulokkaalle.

Terv. SPS

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut