UKK Punkit

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Punkin purema

Kysymys

Kyselisin vaan, että miten kissa oireilee jos on sairastunut punkin aiheuttamaan borreoloosiin? Löysin muutama ilta sitten kissan kaulasta punkin. Nyt kissani on muutamana päivänä oksentanut. Mahtaako olla vain tavallinen karvapallo vai onkohan syytä huolestua?

Eläinlääkärin vastaus

Taas on se aika vuodesta, jolloin punkkeja löytyy ja kulkeutuu sisälle lemmikeistä. Punkit välittävät lemmmikeille montaa potentiaalisesti harmillista tautia, mm borrelioosia, ehrlichioosia. Punkkeja kannattaa torjua lemmikeistä kahdesta syystä. Punkit tuottavat lemmikille ihon paikallisia tulehdusreaktiota tai potentiaalisen mahdollisuuden punkin välittämiin edellä maittuihin tauteihin. Sen lisäksi lemmikki toimii vektorina ja siis kuljettaa kotiin punkkeja, jotka voivat sairastuttaa ihmisen punkkivälitteisiin tauteihin. Ihmisen kannalta keskeisiä punkkitauteja ovat samat borrelioosi (Borrelia bakteerin), ja puutiaisaivokuume (flavivirus). Punkkeja tavataan koko maasssa, eniten rannikkoseudulla ja saaristossa. Punkit viihtyvät lehtipuiden reunustamilla aukioilla, joissa on korkehkoa heinikkoa. Uhriinsa ihoon tiukasti kiinnittynyt punkki imee ravinnoksen isännän verta ja tässä kontissa mahdollisesti siirtää taudinaiheuttajia.

Punkki tulee poistaa mahdollisimman pian sekä eläimestä että ihmisestä. Tarkoitukseen on saatavana apteekista punkinpoistopihtejä. Poisto tapahtuu ottamalla punkista napakka ote ja kiertämällä vastapäivään ja samalla vetämällä.

Punkin pureman aiheuttama ihomuutos paranee yleensä itsekseen kissassa. Kokeellisesti on ulkomailla kissalla saatu aikaan borrelioosi, mutta tauti on niin lievävoireinen, että kliinisesti sitä luonnollisissa infektiossa ei varmasti osata edes epäillä. Tietääkseni ei kissan luonnollisen borrelioosin tapausselostusta ole julkaistu. Samanalaista ihomuutosta, rengasmainen punoitus (erytema migrans) joka ihmisellä nähdään, ei kissalle tule.

Ehrlichioosi ilmenee kuumeena, anemiana ja muina verekuvan muutoksina. Aiheuttaja on bakteeri: Anaplasma phagocytophilum. Ehrlichioosia tavataan maailmanlaajuisesti, varmasti myös meillä, vaikka julkaistuja tapauksia ei olekaan. Hoitoon tehoaa hyvin antibiooteista doxicykliini.

Punkin ennaltaehkäisyyn on kissalle hyvä valmiste Frontline, paikallisvaleluliuos. Annostus kuukausittain. Lisätietoja eläinlääkareiltä. Punkitonta kesää kaikille.

Terv. SPS


Paikallisvaleluliuos Frontline

Kysymys

Asun Koillis-Savossa ja täällä on nyt tänä kesänä ollut todella paljon punkkeja. Edellinen kissamme eli yli kahdeksantoista vuotiaaksi ja aina kesäisin neitistä tarvitsi irrottaa vain muutamia punkkeja. Toisin on kuitenkin kohta 1,5-vuotiaan Donna-neitimme kohdalla. Donna viihtyy kesäisin paljon ulkona ja kun sisällä turkkia tutkii, löytyy kaulan alueelta lähes joka päivä kerralla useita kiinnittyneitä punkkeja.

Tämän punkkirunsauden takia ostinkin kissallemme kesäksi apteekista Frontlinen-paikallisvaleluliuosta, jota on nyt neidillemme annettu kaksi kertaa ohjeiden mukaisesti. Nyt haluaisinkin tietää, kuinka tämä kyseinen aine toimii. Onko tarkoitus, että punkit eivät tarttuisi kissaan ollenkaan vai onko kenties tarkoitus, että punkit kuolevat paikalleen, vielä kun ovat kissassa kiinni? Olen nimittäin nyt aineen annon jälkeen yhä tarkistanut kissan turkin ulkoilun jälkeen ja kissasta löytyy vieläkin sama määrä punkkeja, kuin ennen aineen annon aloittamista. Erona kuitenkin aikaisempaan on se, että kaikki kissassa kiinni olevat punkit ovat kuolleita. Punkit irroitamme punkkipihdeillä aina kun niitä kissasta löytyy, mutta nyt siis askarruttaa vain, että toimiiko tämä aine oikealla tavalla.

Eläinlääkärin vastaus

Frontiline on fiproniili-nimistä antiparasitaarista lääkeainetta. Tuotteen valmistaja ilmoittaa iholle valellun liuoksen konsentroituvan ihon rasvoihin ja karvatuppiin, josta se vähitellen hajoaa pitkän ajan kuluessa. Vaikuttava aine tappaa punkit ja kirput, eli estää niiden elinkiertoa toteutumasta. Valmiste leviää tasaisesti iholle 24 tunnin kuluessa laitosta ja ihoa ei laiton jälkeen saa heti kastella tehon säilyttämiseksi. Toimii siis oikein. Punkkihaitatonta kesää!

Terv. SPS


Patti punkin jäljiltä

Kysymys

Kuinka pitkään kissalla on punkin jälkeen oleva patti?

Eläinlääkärin vastaus

Punkin aiheuttama patti on tavallaan kudoksen "vierasesinereaktio". Tulehdussreaktion koko ja patin esiintymisen aika ovat yksilöllisiä ja riippuvat kudokseen jääneestä materiaalista ja kissan immuniteetista. Muistathan tehdä kissalle lämpimänä vuodenaikana punkkisyynin päivittäin ja punkkialueilla käyttää kissalle säännöllisesti punkintorjuntatuotteita. Punkintorjunnan tavoitteena on estää kissaa saamasta punkin levittämiä tauteja ja toisaalta estää kissaa tuomasta kotiin eläviä punkkeja.

Terv. SPS


Punkki syvällä kaulassa

Kysymys

Huomasin kissallani tänään punkin. Yritimme äitini kanssa saada sitä pois, mutta se on kaivautunut niin syvälle kaulaan, ettei sitä saa millään pois. Yritimme hieroa punkkia rasvalla ja nyppiä, mutta hermothan siinä kissallakin meni. Kissallani on ollut ennenkin punkkeja, jotka olemme saanee pois helposti. Mitä pitäisi tehdä? Jätänkö vain punkin kaulaan ja toivon, ettei mitään pahaa sairautta tule vai pitäisikö soittaa eläinlääkärille? Onko mitään tehtävissä kotikonstein?

Eläinlääkärin vastaus

Punkki ei kaivaudu ihon sisään vaan imee verta ihon päälle kiinnittyneenä. Punkkia voi olla hankala irrottaa silloin, kun se ei vielä ole ehtinyt imeä verta, pienikokoisesta punkista on hankala saada otetta. Apuna kannattaa käyttää punkkilassoa, jolla saa kiinni aivan punkin tyvestä. Punkia irrottaessa ihoon voi jäädä pää ja jalat, jos irrotustekniikka on väärä. Punkki irrotetaan kiertämällä, ei vetämällä. Rasvaa ei kannata käyttää, se saa vain punkin laskemaan sylkeään ihon sisään aiheuttamaan ärsytystä ihonalaiskudoksessa ja levittämään sen mahdollisesti kantamia sairauksia (kissa tosin ei ole herkkä punkkivälitteisille borrelioosille ja erlichioosille). Jos ette ole saaneet punkkia irti normaaleilla keinoilla, todennäköisesti kyseessä on jokin muu ihomuutos, esim. syylä. Kannattaa siis käydä näyttämässä ihoa eläinlääkärillä, ennen kuin enempää yritätte irrotella ihossa olevaa uloketta.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Punkkiongelma

Kysymys

Kissallani oli punkki noin kuukausi sitten, se saatiin pois ilman ongelmaa ja punkin pääkin lähti mutta nyt samalle kohdalle on tullut pieni patti. Onko tämä vakavaa eli pitäisikö kisu käyttää eläinlääkärissä?

Eläinlääkärin vastaus

Punkki erittää pienen määrän sylkeä kiinnittyessään ihoon. Sylki aiheuttaa ihonaluskudokseen hylkimisreaktion, jonka seurauksena ihoon ilmestyy pieni patti. Patti häviää yleensä parissa viikossa, mutta joskus se voidaan havaita vielä useiden viikkojen päästä. Reaktion voimakkuus on yksilöllistä ja eri punkkiyksilöiden aiheuttama reaktio voi vaihdella suuresti.

Jos kissasi iho on muuten siisti, patista ei tule eritteitä eikä se arista tai punoita, voit seurata tilannetta vielä kotona parin viikon ajan. Jos patissa on tulehduksen merkkejä, kissasi raapi sitä tai sen koko kasvaa, käytä kissa tarkastuksessa eläinlääkärillä.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut