UKK Raaka liha

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Ruokinnasta

Kysymys

Saako kissalle antaa päivittäin raakaa porsaan sydäntä tai munuaista muun ruoan lisäksi (purkkiruoka/raksut)? Voiko niistä olla haittaa, koska kissa on nyt aina hiljainen eikä tule enää luokse jos huutaa. Ei oikeastaan välitä mistään, nukkuu vain ulkona. On nuutuneen oloinen ja vähän kuivunut. Voiko noista olla jotain haittaa?

Eläinlääkärin vastaus

Kissasi yleistila vaikuttaa muuttuneelta. Lihan antaminen ei muuta terveen kissan yleistilaa nuutuneeksi, ajattelepa esimerkiksi hiirestävä kissaa, joka syö raakaa lihaa päivittäin. Nuutuminen kertoo ongelmasta, joka tulee selvittää. Kipin kapin eläinlääkäriin, tarvitaan verikokeet, ja todennäköisesti rtg- ja ultratutkimukset. Nuutuneen oloisella kissalla voisi teoriassa olla loisia, anemia, kuivumistila tai jokin muu voimia vievä tila, kuten aineenvaihduntasairaus, joka vaatii hoitoa.

Terv. SPS


Mitä raakaa lihaa kissalle voi tarjota?

Kysymys

Minulla on kaksi sisäkissaa, jotka eivät ole syöneet raakaa lihaa. Mitä raakaa lihaa kannataa antaa ja kuinka useasti?

Eläinlääkärin vastaus

Raakaa lihaa voit antaa kissalle vaikka joka päivä, kuitenkin hyvä olisi antaa sitä useampaan kertaan viikossa, etenkin jos kissat syövät kotiruokaa. Valikoimaa kaupassa riittää. Monet ostavat kissalle possun suikaleita, sydäntä, naudan suikaleita ja palalihaa, lammasta, peuraa, muuta riistaa tai jopa broileria. Linnun lihan käyttäisin kevyesti mikrossa, siten että sisus jää raaaksi, mutta pinta kypsenee.Tarjottavasta lihasta ei karsita pois näkyvää rasvaa. Jos kissasi ovat aikuisia kissoja, ei lihan lisääminen ruokavalioon aiheuta muita täydennysmuutostarpeita ruokavaliossa. Jos kissasi ovat kasvavia tai nuoria, on hyvä antaa lihasta saatavan fosfaatin tasapainottamiseksi kalsiumia. Parhaiten kalsiumtäydennys hoituu esimerkiksi Aptussarjan Pirskatti-tableteilla. Raakaa lihaa käytetään kissa ruokavalion täydennyksenä turvaamaan varmasti välttämättömien aminohappojen saantia. Näistä tunnetuin ja tiettävästi tärkein on tauriini, jonka puutoksen on todettu olevan yhteydessä mm. sydänlihaksen rappeutumissairauteen ja sokeutumiseen.

Terv. SPS


Raaka liha ruokavaliossa

1. Saako kissalle antaa raakaa porsaan lihaa? Olen tähän asti antanut purkkiruuan ja laadukkaan kuivamuonan lisäksi raakaa naudanlihaa. 2. Entä mitkä muut lihat ovat turvallisia ja terveellisiä raakana? 3. Voiko Nutriplus-geelistä olla haittaa kissalle tai voiko kissa saada yliannostuksen jotain vitamiinia? Olen välillä antanut tuotetta pennulleni, joka syö muutoin kovin nirsosti ja leikkauksen jälkeen vanhemmalle kissalleni. Miten paljon tuotteessa on energiaa eli kuinka suurta määrää ruokaa kissalle annettava päiväannos vastaa?

Eläinlääkärin vastaus

Kissalle saa antaa raakaa lihaa. Kypsentämättömästä lihasta voi poikkeustapauksessa seurata kissalle infektiotauteja. Niiden todennäköisyys on niin pieni, etten jättäisi kypsentämättömän lihan tarjoamista kokonaan pois. Lihaksi sopivia ovat kaikki kaupasta saatavat lihalaadut. Lihan hygieenisen laadun varmistamiseksi olisi hyvä pakastaa se kunnolla ja sulattaa se jääkaapissa ennen tarjoamista.

Nutriplus sopii kissalle täydennysravintona, yliannoksen varaa ohjeiden mukaan toimittaessa ei ole. Nutriplus ei ole ruokaa, joten ravinnonkorvikkeeksi sitä en käyttäisi, kalorimäärän laskeminen ei siten ole tarpeen.

Terv. SPS


Kissan ruokinta

Kysymys

Mitä kaikkea lihaa voi kissalle antaa raakana? Kaupan purkkiruoan ja kuivamuonan lisäksi annan heille sydäntä (keitettynä), maustamattomia broilerin suikaleita ja jauhelihaa pari kertaa viikossa. Eli voiko huoletta antaa lähes kaikkea lihaa mitä tuolta kaupan hyllyltä löytyy? Ja kuinka usein kissan olisi hyvä saada "kunnon lihaa"?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan on hyvä saada raakaa lihaa 2-3 kertaa viikossa. Kotimaisista lihoista voi valita melkeinpä mitä tahansa ts. possu, nauta, broileri ja sisäelimistä sydän ovat kaikki käyttökelpoisia.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut