UKK Ripuli

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Suolisto-ongelmainen kissa?

Kysymys

Kissallani on mitä ilmeisemmin ärtynyt paksusuoli, johon kissalla onkin erikoisruokavalio (Hills i/d). Nyt on alkaneet yksipuoliset ruuat maistua "puulta" kissan mielestä ja kovasti haikailee muuta ruokaa. Käy kupilla innokkaana tutkimassa, mutta kun haistaa saman ruuan, niin ei niin innokkaasti syö kuin aikaisemmin. Tämä kaikki alkoi jouluna, kun paketeista tuli monenmoista nappulaa (kuitenkin eläinkaupan ruokaa) ja nämä maistuivatkin todella hyvin. Nyt sitten vaikuttaa kuin kissa kaipailisi näitä "jouluruokiaan" ja jättäisi siksi vatsavaivaisten ruuat vähemmälle.

Miten on, uskaltaako noihin i/d ruokiin laittaa houkuttimeksi mukaan muuta laadukasta ruokaa, vai pitääkö olla tiukkana ja pitää vain samaa ruokaa kipoissa?

Toinen kysymys koskee kissan allergiaa. Voiko kalalle allerginen saada oireita kissoille tarkoitetusta kalaöljystä? Edellä mainittu kissamme sai muutaman päivän ripulin saatuaan Omega Balans-nimistä lohiöljyä. Muuten ruokinta oli samanlainen. Niin ja kissalla ei ole todettu allergiaa, vaan asia kummastutti, koska kaksi kissaa kolmesta, jotka tuota öljyä saivat, saivat myös ripulin.

Eläinlääkärin vastaus

Suolistovaivat ovat yksi yleisimmistä hoitoon hakeutumisen syistä nykyisin. Useimmiten kisssoilla oireiden perusteella voidaan epäillä paksusuolen ärtyneen, kuten ilmeisesti sinunkin kissallasi. Paksusuolivaiva ei aiheuta kovin voimakkaasti yleistilaan vaikuttavia, mutta kuitenkin kiusallisia oireita. Oireet ovat satunnaista ruokahaluttomuutta, satunnaisesti löysempi ulosteita, kertauloste on pienehkö ja tulee tiheämmin, monesti kissa tekee tarpeensa laatikon ulkopuolelle, joskus ulostessa näkyy limaa ja jopa verta, kissa saattaa satunnaisesti oksennella. Tyypillisesti paino ei laske ja kissa käyttäytyy normaalisti.

Paksusuoli on läpimitaltaan suolen eri osista ohuin, joten se ärtyy helpoimmin. Syitä ärtymiseen on useita ja ne voivat liittyä ruokintaan, bakteeritulehduksiin, alkueläimiin (Giardia, Tritrichomonas, Cryptosporidium), tulehduksiin, kasvaimiin, vieraesineisin, tai suolen tuppeutumiin. Kun on varmistettu, ettei vakavasta ja muulla kuin ruokinnanmuutoksella hoidettavasta asiasta ole kyse, voidaan kokeilla ruokinnan muutosta. Monesti valitaan nk vähäjätöksinen ruokavalio, eli siis hyvinsulava, jossa suolen pintaan jää hyvin vähän ärsyttävää materiaalia kuten juuri esim. I/D. Kun kissat ovat kuitenkin itsenäisesti päätöksensä tekeviä, ei ruoasta ole hoidollista hyötyä, jos kissa ei ruokaansa syö. Ehkä voisi valita jostain muusta ruokasarjasta vastaavan ruoan ja koettaa sillä. Suoli saattaa ruokinnan vaihdoksesta hetkeksi ärtyä, mikä ilmenee ulosteiden löysyytenä, mutta tämä on yleensä ohitse muuttamassa vrk:ssa. Sekalaisesti erilaisia valmisruokia en antaisi, koska silloin ei ole kontrollia, mistä ruoasta oireet pahenevat. Osalle kissoja vaivana sopii nk runsaskuituinen ruokavalio, tämäkin selviää vain vastetta seuraten.

Lääkintää ruokavalion tukena käytetään usein kuuriluonteisesti. Omega 3 rasvahappoja eli kalaöljyä käytetään tulehdussairauksissa tukihoitona, monissa suolistoruoissa sitä on jos lisättynäkin (EPA, DHA). Kissat eivät monesti pidä näidenkään mausta ja jättävät syömättä ruokaan lisätyn öljyn, varsinkin jos määrä on suurehko kerralla. Hyvä olisikin aloittaa muutamasta tipasta / pv totuttelu. Silloin vältytään ulosteiden löysyydeltä. Useimmiten kala-allerginenkin kissa voi käyttää kalaöljyä, koska allergia on herkistymistä kalan proteiinille, kun taas öljy on rasvaa. Kuitenkin tuotteissa voi olla prosessin seurauksena pieniä määriä allergeeneja, joten paras kokeilla varovasti vastetta seuraten.

Terv. SPS


Kissalla ripulia

Kysymys

Kissani (8kk) on syönyt huhtikuussa ja toukokuussa antibioottikuurin tassunsa takia, ja nyt on ollut parin viikon ajan löysää ulostetta. Olen antanut Canicuria ja Biobaktia, kysyisinkin että voiko se johtua antibiootista, että se olisi sotkenut kisun suoliston? Vai mikä sillä mahtaa olla? Eläinlääkärille olen soittanut, mutta hän sanoi että se voi johtua varmaan vielä siitä antibioottikuurista. Ruokavalio ei ole muuttunut, ja kissa juo, syö ja leikkii normaalisti.

Eläinlääkärin vastaus

Antibiootit voivat sotkea normaalia suolen bakteerikantaa varsinkin, kun kuureja on ollut useampia. Kuitenkin kylmäkuivattujen maitohappobakteerien antamisen olisi jo luullut tilanteen tasapainottavan. Mainitsemasi valmisteet on tarkoitettu pieneläimille tukihoidoksi vastaavaan tilanteeseen. Kuitenkin joskus valmisteissakin on eroja. Kun kissasi muuten vaikuttaa terveeltä, antaisin sille kokeeksi vielä sellaisen kylmäkuivatun maitohappobakteerivalmisteen, jossa ei ole laktoosia. Monesti ripulin takia suolen pinnan laktaasientsyymi eli maitosokeria pilkkova entsyymi ei toimi kunnolla ja annettu laktoosi eli maitosokeri, pienikin määrä vaikkapa tukihoitovalmisteessa tai totutussa ruoassa tai ravintolisässä, voi aiheuttaa ulosteiden löysyyttä. Apteekkilaiset tietävät parhaiten maitohapobakteerivalmisteet, ja niiden sisällöt. Yliannostuksen vaaraa ei ole ja ihmisten valmisteet kelpaavat hyvin. Jos tämä ei auta, alkaisin yhdessä eläinlääkärin kanssa tutkia tilannetta ja aloittaisin ulostenäytteiden seulonnalla parasiittien ja erityisesti alkueläinten varalta. Monet alkueläininfektiot voivat olla pitkäänkin piileviä, kunnes muusta syystä tulevat oireineen esille ja vaativatkin sitten oman hoitonsa.

Terv. SPS


Kissan ilmavaivat?

Kysymys

Perheeseemme tuli jokin aika sitten uusi kissaherra toisen kissan seuraksi. Leolla on ikää pian vuoden ja rodultaan on "sekarotuinen", puoliksi persialainen. Poikaa ei ole leikattu vielä. Leo ja toinen kissa syövät samaa ruokaa (2x päivässä purkkiruokaa makuja vaihdellen ja lisäksi tarjolla kuivaraksuja, vettä). Leolla on ilmavaivoja ja haju on kamala (minä kun syytin miestäni). Uloste on löysähköä, kuitenkin vielä normaaliksi luettavaa eikä ripulia. Toisella kissalla oireita ei ole. Johtuuko Leon ilmavaivat ruasta (jokin allergia, mikä?) vaiko kenties stressistä (edelleen arempi kun toinen)? Itse epäilen kuivaraksuja... Onko tarjolla esim. viljatonta vaihtoehtoa tms. jota voisi kokeilla?

Eläinlääkärin vastaus

Kiusallinen mahasuolikanavan ongelma. Todennäköisesti syynä on ruokavalion joko muutos/ jonkinlainen sopimattomuus/puutteellinen sulaminen joko ruoasta, suolen pinnasta tai mikrobeista johtuen. Monet kissat eivät lainkaan siedä maitosokeria eli laktoosia ruoassaan. Laktoosin pilkkoutuminen tapahtuu suolen pinnalla sijaitsevien laktaasientsyymien avulla. Imeväiskaudella laktoosia pilkotaan hyvin. Imeväiskauden jälkeen laktoosin hyväksikäyttö huononee. Samoin tapahtuu aina suolen pinnan tulehduksissa. Muita syitä voivat olla esimerkiksi ruoan sisältämän kalan takia ruokaan kertyneen histamiinin aiheuttama ärsytystila tai mahasuolikanavassa puutteellisesti sulavien liiallisten hiilihydraattien aiheuttaman vääristyneen bakteerikannan ylikasvu ja siitä johtuneet ongelmat tai esimerkiksi parasiittien aiheuttama suolen pinnan tulehdus ja siitä johtuvat imeytymishäiriöt. Tällöin paksusuoleen pääsee sellaista ainesta, joka siellä ei ole sopivassa muodossa vaan saa aikaan kaasukäymistä.

Suosittelisin ulosteen ja kissan tutkimista. Ulosteesta selvitetään mahdolliset parasiitit ja annetaan tarvittava lääkitys. Kissan suolen pinnan sytologisessa tutkimuksessa selvää, onko suolen pinnassa tiettyjä alkueläimiä, mm Tritrichomonasta/Giardiaa tai Clostridium bakteerin ylikasvua. Hoito näihin kunkin oman vaatimuksen mukaisesti. Suolen rauhoittamiseksi suosittelen mahasuolikanavan kannalta hyvin ystävällistä ja helposti sulavaa ruokavaliota, vaihtoehtoja löytyy eläinlääkärin terapiaruoista useasta sarjasta. Suolta suosivaa ruokavaliota kannattaa pitää ainakin kuukauden ajan, ja sitten vähitellen asteittain palata normaaliruokintaan. Hyvä on antaa nk probiootteja eli kylmakuivattuja maitohapobakteereita, jotta saadaan mahasuolikanavaan uusi hyötybakteerikanta. Valmisteen valinnassa on hyvä varmistua, ettei siinä ole laktoosia, joka saattaa lisätä ilmavaivojen esiintymistä. Stressi saattaa lisätä paksusuolen peristaltiikkaa ja aiheuttaa myös ongelmia, stressiin voisi viitata arkuus, mutta tuskin tässä yksistään henkisistä asioista on kyse.

Terv. SPS


Kissanpennun piereskely?

Kysymys

Eli otimme tässä hiljattain kissanpennun. Syntynyt 7.4 ja meidän mielestä poika. Painoa en osaa sanoa kun meillä ei ole sellasta vaakaa mikä näyttäisi alle kilon painon. Ensin, mitä tuon ikäisen kissanpennun pitäsi painaa? Ja sitten se oikea asia. Eli pikkunen piereskelee ja on kuralla. Mistä moinen voi johtua? Ruokahalu on kova ja juo vettä. On muuten utelias ja todella leikkisä. Energiaa riittää vaikka kuin. Sitten sellanen että miten edelliset kissat saa hyväksymään sen oikealla tavalla. Mitään tappeluita ei ole ollut mutta sähistään jos tulee liian lähelle. Aikasemmat kissat on naaraita ja kaksi ja kolmevuotiaat.

Eläinlääkärin vastaus

Kissanpentusi on noin 3.5 kk ikäinen. Tällaisen kaverin painon pitäisi olla ainakin jo muutaman kilon. Jatkuva ripuli ja ilmavaivat kertovat, että suolisto ei toimi normaalisti ja osa kissan syömästä ravinnosta ja saamasta energiasta hukkaantuu ripulina ja estää kasvamista. Ripulin syy tulee selvittää ja hoitaa. Osa ripuleista johtuu ruokinnasta, osa mikrobeista, osa vain epäsuotuisasta suolistofloorasta. Kotikonsteja lieviin suolistohäiriöihin on reseptittä saatavana apteekista, näitä ovat mm. maitohappobakteerialmisteet. Aloittaisin sellaisen antamisen suoliston bakteerikantoja tasapainottamaan. Antasin laajakirjoisen loishäätölääkityksen varmistamaa ettei suolistoloisia ole, ja siirtyisin antamaan vain pennuille tarkoitettua purkkimuonaa noin 2-3 viikon ajaksi. Jos vaiva ei helpota tai kissanpennulla on yleisoireita: väsymystä, kalpeutta, syömättömyyttä, oksentelua tms. ilmavaivojen lisäksi suosittelisin mieluiten tekemään tarvittavat selvitykset eläinlääkärin kanssa. Kun on kasvavasta yksilöstä kyse, ei liian pitkään kannata kokeilla kotikonsteja.

Terv. SPS


Kissanpennun ripulointi

Kysymys

Saimme tänään kissanpentumme, joka on mitä suloisin. Valitsimme pennun, koska se oli leikkisä ja sillä oli kirkkaat silmät. Se on nyt ollut meillä päivän ja hänellä on ripulia (kellertävää). Hän on syntynyt Toukokuun 20pv paikkeilla ja on nyt siis n. 2.5kk. Painoa on 900g. On syönyt ihan ok ja juonut vettä. Pikkusen myös leikkinyt. Ripulin mukana, tai sen jälkeen tuli tippa verta, siis ihan tippa vaan, eikä enää sen jälkeen mitään. Pissasi myös hyvin. Aloitin matokuurin tänään.

Eläinlääkärin vastaus

Ripulin syy pitäisi tutkia. Monet nuoren kissan ripulin aiheuttajat johtuvat infektiotekijöistä, syinä useimmiten ovat parasiitit. Parasiitti aiheuttaa suolen pinnan tulehdusmuutoksen, joka suosii vääränlaisen suolibakteeriston lisääntymistä, puutteellista ravinnon hyväksikäyttöä estämällä ravintoaineiden normaalia käsittelyä: muokkaamista, imeytymistä, ja johtaa haitallisten aineenvaihduntatuotteiden syntymiseen. Kierre on valmis. Parasiitti/mikrobi voi myös aiheuttaa haiman ja maksan tulehduksen, joten koko aineenvaihdunta ei toimi kuten sen pitäisi. Nuoren kissan suolen pinta normaalisti pilkkoisi maitosokerin eli laktoosin, kuitenkin tulehtuneen suolen suolinukan laktaasientsyymi voi toimia puutteellisesti, jollon maitosokeri jää pilkoutumatta ja lisää ongelmaa. Loishäätökuurin aloitus on hyvä asia, kuuria tulee uusia monta kertaa noin 2-3 viikon välein. Tukihoitona voisit alkaa antaa kylmäkuivattuja maitohappobakteereita, jotta suoleen saisi rakennettua uuden hyvän hyötymikrobikannan. Valitse kuitenkin valmiste, jossa ei ole laktoosia.


Matokuurista johtuva ripuli?

Kysymys

Meille tuli pari päivää sitten 10-12 vkon ikäinen kissanpentu läheisestä maatalosta. Pentu oli elänyt emonsa ja sisarustensa kanssa ulkona, mutta saanut ruokaa myös talon väeltä ja leikkinyt ulkona talon lasten kanssa. Sisällä sitä ei ollut ennen meille tuloa pidetty. Kävimme madottamassa pikkuisen pari viikkoa ennen kotiutumista (Axilur), ja uusi Axilur-kuuri aloitettiin heti pennun kotiuduttua. Kissa painaa arvioni mukaan 500-700 g, olen antanut 250mg Axilur-tabletista 1/4 veteen liuotettuna. Annos hiukan liian suuri, mutta apteekin ohjeiden mukaisesti sen ei pitäisi olla haitaksi..? Ongelmana kuitenkin on pennun jatkuva RIPULOINTI. Hän tekee kyllä tarpeensa hiekkalaatikolle, pyrkii pesemään itseään, mutta välillä peppu on sotkuinen. Ulostekertoja useita päivässä. Voiko ripuli johtua matokuurista, ympäristönvaihdoksesta ja muuttuneesta ravinnosta vai onko meillä syytä isoon huoleen? Olemme ajatelleet vielä pienen rokotuksille parin viikon kuluttua.

Eläinlääkärin vastaus

Ripuli on nuorten pentujen hyvin yleinen oire. Yleisimmät syyt ovat suoliston parasiittitartunnat: suolinkaiset, heisimadot tai alkueläimet. Muita syitä ovat ravinnon muutokset, ympäristön muutos jne. Jos ripulia tulee monta kertaa päivässä ja vähän, viitttaa se paksusuoliperäiseen ongelmaan. On hyvä, että loishäädöt on aloitettu. Jos niistä ei ole mitään apua, voisi olla hyvä pyytää eläinlääkärissä tutkimaan erityisesti Giardian, Cryptosporiumin ja Tritrichomonaksen mahdollisuus. Näitä kolmea taudinaiheuttaja-alkueläintä tavataan myös nautakarjassa, joten koska pentu on peräisin maatalosta, on riski näihin olemassa ehkä suurempana kuin tavallisesti. Kyseiset alkueläimet ovat kiusallisia, yleisiä ja hankalia diagnosoida. Näytteeksi tarvitaan pieni määrä ulostetta usealta päivältä, joten on syytä ennen eläinlääkärin käyntiä alkaa kerätä ulostetta kierrekorkkisiin purkkeihin. Diagnoosin teossa voi joskus kyllä olla avuksi peräsuolen pinnasta otettu tuore limakalvonäytekin. Kotiapuna nyt jatkaisin Axilurilla, joka on mielestäni paras laajakirjoinen loishäätölääke pennulle, antaisin hyvin sulavaa, pennulle tarkoitettua purkkimuonaa ja kylmäkuivattuja maitohappobakteereita ruoan seassa joka päivä. Pennun ulosteiden kerääminen ja hiekkalaatikon siivoaminen tulee tehdä huolella ja noudattaa hyvää käsihygieniaa. Osa suolistoparasiiteista on potentiaalisia zoonoottisia taudinaiheuttajia, eli voivat tarttua kaikkiin selkärankaisiin myös ihmiseen taudinaiheuttajia sisältävän ulosteen joutuessa suuhun.

Terv. SPS


Kissojeni ripulointi

Kysymys

Minulla on kaksi aikuista, noin puolitoistavuotiasta kissaa jotka ovat olleet koko ikänsä terveitä ja syöneet kaupan kissanruokia niin kuiva kuin märkäruokaakin. Noin kaksi kuukautta sitten otin eläinsuojeluyhdistykseltä 10 viikkoisen kissanpennun, jolla oli paha ripuli, myös verta mukana. Käytiin eläinlääkärillä joka määräsi antibioottikuurin ja Hill´sin i/d ruokaa sekä Royal Caninin vastaavaa kuivamuonaa, sai myös kortisonipiikin ja Canicur-kuurin. Nyt pentu on ollut reilun viikon terve eli uloste on viimeinkin kiinteytynyt. Aloin muutama päivä sitten totuttelemaan pentua Royal Caninin kitten precision ruokaan, joka on herkille pennuille. Sekoitin sitä siis i/d ruokaan. Nyt pentu taas ripuloi. Ei yhtä pahasti mutta verta tulee taas. Annanko siis vielä pelkkää i/d ruokaa? Vai uskaltaako jatkaa totuttamista?

Ja sitten nuo aikuiset kisut. Ostin heillekin Royal Caninin sensible ruokaa joka on myös herkille kisuille. Toinen kissa on ihan ok, mutta toinen on nyt viikon ajan ripuloinut ja verta tulee myös, viime päivinä myös oksentanut. Kissa ei ilmeisesti pureskele ruokaa kun on niin pieniä nappuloita. Voiko oksentaminen johtua siitä? Voiko ripulointi johtua uudesta ruoasta kun on kestänyt niin kauan?

Onko mahdollista että aikuinenkin kisuni olisi saanut paksusuolitulehduksen joka pennulla oli?

Eläinlääkärin vastaus

Monia kysymyksiä esitit. Aloitetaan pennusta. Pennun ripulointi uuden ruoan lisäämisen yhteydessä voi kertoa ruokavalion muutoksen aiheuttamasta suolen pinnan ärsytyksestä. Uudessa ruokavaliossa on jokin ainesosa, jonka vaikutuksesta suolen toiminta muuttuu. Tällaista tapahtuu useinkin ja oireet menevät ohitse noin 7-10 vrk kuluessa. Viisainta olisi laittaa uutta ja vanhaa ruokaa sekaisin keskenään siten, että uuden ruoan määrää kasvatetaan todella pieninä erinä ja vaihto tapahtuu pitkän ajan kuluessa. Toinen oireilun vaihtoehto voisi olla suolen krooninen tulehdus, joka hyvällä oireenmukaisella hoidolla asettui jo ja palasikin takaisin, kun oireenmukaisesta hoidossa tuli muutos. Mutta mikä tulehduksen sitten aiheuttaisi? Yleisimmät syyt ovat erilaiset mikrobit, joko haitalliset tai epätasapainossa olevat normaaliflooran mikrobit. Epätasapaino syntyy mm aikaisemman vääränlaisen ruokinnan aikaansaamien suolen aineenvaihduntatuotteiden suosimana.

Tutkituttaisin pennun suolistoloiset ja myös alkueläimet, giardia on yleinen ja sitkeä häädettävä. Antaisin laajakirjoisen loislääkityksen, kahden viikon välein 3-5 kertaa, jos ei ole jo saanut. Palaisin kuukaudeksi vain suolistoruokaan. Juomisena käyttäisin vettä ja tarjoaisin tukihoitona kylmäkuivattuja maitohappobakteereita (laktoositon valmiste).

Aikuiset kisuliinit: Olisiko pennusta tarttunut infektiivinen suolistotulehduksen aiheuttaja? Ulostenäyte tutkimuksiin, kerää 3 näytettä eri päiviltä.

Oksentelu kertoo suoliärsytyksen muuttaneen suolen peristaltiikkaa tai aiheuttavan oksennuskeskuksen ärtymistä muusta syystä. Jos aikuinen kissa ei ole laihtunut, sillä on ruokahaluja, juo riittävästi, eikä ole väsynyt, voit koettaa oireenmukaista kotihoitoa. Attapektia pakkauksen ohjeen mukaan, maitohappobakteereita ja herkälle suolelle tarkoitettua purkkiruokaa tai keitettyä maustamatonta kanaa 3-5 vrk, sitten takaisin normaaliruokintaa vähitellen. Ellei auta, on viisasta viedä lähempiin tutkimuksiin.

Terv. SPS


Kissan vatsan ajoittainen löysyys

Kysymys

Viime syksynä otin tyttökissani seuraksi toisen tyttökissan, Serafiinan. Serafiinalla oli alusta asti vatsa löysällä ja ensin laitoin sen muutosta johtuvan stressin piikkiin. Päivien kuluessa ripuliin ei tullut parannusta ja Serafiinalla oli myös ilmavaivoja niin madotin Fluebenonilla, koska seuraavaksi ajattelin, että johtuu madoista. Peräaukosta tulikin suolinkainen pihalle, jolloin ajattelin tietty ongelman ratkeavan sillä. Ripuli kuitenkin jatkui ja otinkin aiheen puheeksi eläinlääkärin luona samalla kun otin ekan rokotuksen. Ell. käski vaan madottamaan uudestaan. Madotin -> ripuli jatkuu. Sitten muutaman päivän päästä siihen tuli verta mukaan -> menin eläinlääkärin luo -> epäiltiin suolitulehdusta -> sai antibiootit, amoxivalia 7pv kuuri, muistaakseni -> auttoi vähän, mutta kuurin loputtua ripuli palasi taas huonommaksi -> soitin eläinlääkärille ja sain uuden antibiootti-kuurin, tällä kertaa Synoluxia ja 10 pv kuuri. Ripuli parani tämän antibiootti-kuurin aikana, mutta sitten kun ruvettiin syömään viimeisiä tabletteja se palasi. -> varasin ajan eläinlääkärille -> päivää ennen eläinlääkäriä toinen kissoistani sairastui myös, voimakkaasti -> oli väsynyt ja apaattinen. Ell. epäili giardiaa -> 5 päivän axilur-kuuri -> ei auttanut -> otin kissoilta ulostenäytteet ja lähetin Eviraan tutkittavaksi. Kuitenkin ennen tulosten tuloa ripuli parani itsestään. Evirassa oli ulosteesta kuitenkin löydetty krypstosporidium-nimistä alkueläintä vähän. Kuulemma todella harvinainen Suomessa kissalla. Kaiken kaikkiaan Serafiina oli yhteen putkeen 2 ½ kk ripulissa ennen kuin se loppui.

Noin kuukauden ajan molempien kissojen mahat pysyivät kunnossa, mutta sen jälkeen on Serafiinalla ollut ajoittain vatsa päivän tai pari löysällä. Ei kuitenkaan niin pahana, kuin mitä se oli alkuaikoina (nyt joukossa myös kiinteääkin ulostetta) . Ripulien välillä voi olla aikaa viikosta useisiin viikkoihin, mutta kuitenkin säännöllisen epäsäännöllisesti tätä esiintyy ja vain tällä nuoremmalla kissalla.

Mahahappobakteeria Biobaktin muodossa syödään silloin tällöin, mutta kumpikaan neideistä ei pidä siitä niin en ole joka aterialle sitä viitsinyt laittaa.

Kysymys siis nyt kuuluukin, et voiko ja mitä asialle tehdä? Serafiinaa asia ei tunnu vaivaavan, sillä ulkoisesti siitä ei huomaa ripulia vaan sen näkee hänen käydessä laatikolla. Samalla tavalla se oli silloin pahan ripulin aikanakin. Serafiina kehittyi ihan normaalisti ja oli ihan yhtä utelias ja enrginen kuin mikä tahansa muu kissanpentu. Voiko tämä johtua esim. siitä että Serafiinan vatsa olisi todella herkkä nykyään, johtuen pitkästä ripulista? Jopa niin herkkä että pienikin muutos ympäristössä saisi aikaan tuon? Vai olisiko tähän löydettävissä jokin fyysinen syy?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan vatsan ajoittaisen löysyyden selityksenä on todennäköisesti sairastettu Cryptosporidium infektio. Kyseinen suoliston alkueläin on valitettavan tavallinen nuorissa selkärankaisiin kuuluvissa yksilöissä. Löysin Suomen ensimmäisen Cryptosporidiumin vasikan ripulitaudin tutkimuksissa jo 1980-luvun alussa. Eniten Cryptosporidiumia edelleenkin todetaan vasikoiden ripuleissa, mutta yhä enenevässä määrin sitä esiintyy myös kissoissa, myös Suomessa. Kysessä on zoonoosi, siis tartunta ja infektiotauti voivat siirtyä myös ihmiseen. Cryptosporidiumin elinkierto tapahtuu ohutsuolen limakalvolla. Tavallisesti immuniteetiltaan normaalilla yksilöllä infektiosta ei juurikaan ole haittaa, ei aina oireitakaan. Immuniteetiltaan puutteelliselle kissalle Cryptosporidium aiheuttaa voimakkaan koleran kaltaisen ripulin, siis suuret nestemenetykset, kuivumista ja laihtumista. Kissojen Cryptosporidiumia todetaan monikissatalouksissa lähinnä nuorissa kissoissa, yleensä immuniteetin kehittyessä ikääntymisen seurauksena oireilu jää pois. Cryptosporidiumiin ei ole toistaiseksi tehokasta tunnettua hoitoa. Paras tapa ennaltaehkäistä tautia on huolehtia hyvästä hygieniasta, siis käsien pesusta kissan hoitamisen yhteydessä. Kissaloissa kissojen hiekkalaatikoiden ja hoitotilojen lattiat olisi hyvä pestä höyryllä ulosteperäisen kontaminaation vähentämiseksi. Crytosporidiumin tartuntalähde on siis infektoitunut uloste, aivan kuiten toisenkin suolistoperäisen alkueläimen eli Giardian. Myös sitä todetaan yleisesti nuorten kissojen ripuleissa.

Lisätietoja saat lukemalla www.clinivet.fi artikkeliarkistostosta. Hyvä, että kissasi ulostenäytteet lähetettiin tutkittaviksi. Kumpaankin alkueläininfektiota voidaan testata myös klinikkaolosuhteissa ja vastaus voidaan näin saada nopeasti, lisätietoja Giardian testaamisesta www.clinivet.fi.

Terv. SPS


Vesiripuli

Kysymys

Meidän kaksi vuotiaalla Retiisi-kisulla on toista päivää ihan vesiripuli! Tulimme eilen mökiltä kotiin, jossa ulkoilimme paljon valjaissa. Kaikki pikku ötäkät maistuivat, varsinkin heinäsirkat! Viime perjantai-iltana jokin ulkoillessa pisti Retiisiä oikean silmän luomeen ja ylä-alaluomi turposi hirveästi. Ei ollut mukana kyypakkausta ja päivystävä eläinlääkäri oli niin kaukana, niin tyhmyyksissäni annoin yhden Heinixin. Sain kuulla että se oli tyhmä teko, mutta tehtyä ei enää saa tekemättömäksi. Mitä ikävää tästä nyt voi seurata? Kisulla tuntuisi muuten olevan kaikki hyvin. Raksut ja vesi maistuu niin kuin ennenkin. Mutta kun Retiisillä on sellainen tapa, että se käy partsilla "huutamassa" ilmoittamassa olemassa olostaan, niin nythän se on jatkuvaa, kakkahätä on ollut aamusta ainakin viisi kertaa. Vessaan kyllä siistististi hätänsä tekee.

Eläinlääkärin vastaus

Heinix on ihmisten allergialääkkeenään käyttämää setiritsiinihydrokloridia, samantapaista kuin joskus eläimilläkin käytettävä hydroksitsiinihydrokloridi. Tietolähteeni eivät erikseen mainitse setiritsiinihydrokloridin vaikutuksia kissaan, mutta sen sukulaisen vaikutuksista tiedetään. Niihin ei kuulu vetinen uloste. Olisikohan matkustus, ampiaisen tms ökkiäisen pisto olleet kovasti vieläkin stressaavia, vai olisikohan suoliston reaktiossa kyseessä jälkitila pistävän hyönteisen aiheuttamaan allergiseen reaktioon. Koska kissa muuten voi hyvin, syö ja juo, vaikuttaisi siltä, ettei liene syytä huoleen. Suolistoystävällisen (riisi - kana säilyke) ja kylmäkuivattujen maitohappobakteerien tarjoaminen viikon ajan voisi olla avuksi. Jos oireet jatkuvat tai tulee yleisoireita kuten ruokahaluttomuutta, juomattomutta ja väsymystä, on paikallaan käyttää kissaa eläinlääkärillä.

Terv. SPS


Kissan ripulointia makuhuoneeseen

Kysymys

Kissani on leikkaamaton uros Pyhä Birma. Se on noin vuoden ikäinen, ja siitoskissa. Nyt tällä alkavalla viikolla kissani on alkanut ulostaa makuhuoneeseen monia kertoja, vaikka se kyllä on opetettu käymään hiekkalaatikolla. En tiedä mistä se johtuu mutta tarvitsisin nyt apua.

Eläinlääkärin vastaus

Äkillinen ulosteen löystyminen ja ulostustapojen muutos voivat johtua monesta asiasta. Tavallisin syy oireisiin on ruokinnan muutos. Uusi ruoka herkkävatsaisella yksilöllä voi aiheuttaa mahasuolikanavan ärsytystä, muuttaa mikrobien keskinäisiä voimasuhteita ja tehdä uudenlaisia aineenvaihduntatuotteita. Ärsytys voi haitata nesteen imeytymistä paksusuolesta ja se siis ilmenee ripulina. Jos kissasi on muuten terve, se syö ja juo hyvin, ei oksenna, voit kokeilla kotihoitona kylmäkuivattuja maitohappobakteereita ja kevyempää vatsaystävällistä ruokaa. Mutta jos kissasi on ollut ennen oireiden alkamaista kodin ulkopuolella esimerkiksi näyttely - tai jalostusmatkalla, on sillä ehkä ollut mahdollisuus saada tarttuva suoliston tautia-aiheuttavia mikrobi. Ulostennäytteen tutkiminen on hyvä tapa saada asiasta selvää. Samalla kissan yleiskunnon perusteella yleensä otetaan myös verikokeet ja toisinaan, jos oireiden syyksi epäillään vieraesinettä, voidaan ottaa myös rtg-kuva.

Terv. SPS


Kissanpennun ripuli?

Kysymys

Kissanpentuni (4kk) on ollut nyt ripulilla pian pari viikkoa. Eläinlääkärillä on käyty ja mitään epäilyttävää lääkäri ei löytänyt (tosin ei ottanut mitään testejäkään). Aluksi kissanpentu oksenteli, mutta siitä on päästy eroon. Pentu syö paljon ruokaa ja juo paljon, kissa siis lähinnä lihoo ripulin aikana. Kuitenkin tästä kiusallisesta ripulista haluan päästä eroon, ei se voi pennullekaan terveellistä olla. Eläinlääkäri antoi pari päivää sitten antibioottikuurin, mutta se ei ole ainakaan vielä auttanut. Mikä nyt siis neuvoksi?

Pennun ripulointi ei voi johtua ruuan muutoksesta, koska se ei ole muuttunut. Voisiko syynä olla toinen kissanpentu, joka tuli taloon pari viikkoa ennen ripulin alkua?

Eläinlääkärin vastaus

Kissanpentujen ripuli todennäköisimmin johtuu tautiaiheisista mikrobeista. Näitä ovat mm. bakteerit, virukset ja suolistoloiset, joita on sukkula- ja heisimatoja sekä alkueläimiä, kuten Giardia, Tritrichomonas ja kokkidit, Eimeriat ja Cryptosporidium. Mitenkään ei voisikaan tietää tarkkaa hoitoa ennen kuin tietää, mikä on ripulin aiheuttaja. Ulostenäyte kolmelta päivältä kannattaa kerätä, väliin voi jäädä välipäiviä. Ulostenäytteen parasitologisessa tutkimuksessa selviää, onko loisista kysymys. Loisiin viittaa kyllä sekin, että pentu syö paljon ja lihoo, vaikka sillä onkin ripulia. Uudestaan siis eläinlääkärille ja näyte mukaan.


Leikkauttamisen jälkeen ripulia

Kysymys

Omistan vähän yli vuoden vanhan kissan, uroksen, joka leikattiin vähän yli viikko sitten. Mikä neuvoksi kun maha on siitä asti ollut ripulilla? Mistä tämä voi johtua? Olen huolissani.

Eläinlääkärin vastaus

Kissasi ripuli voi olla seurausta leikkauksen aiheuttamasta stressistä. Jos kissasi on saanut antibioottia leikkauksen yhteydessä, voi maha reagoida antibioottiin. Myös leikkauksen yhteydessä annettu kipulääke voi aiheuttaa herkkävatsaiselle kissalle ripulia.

Onko kissasi madotettu? Sisäloistartunta voi olla oireeton pitkäänkin, mutta aiheuttaa ripulioireita immuunipuolustusta rasittavan muun syyn, kuten leikkauksen seurauksena. Jos oireet ovat rajut, kannattaa hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Jos oireet ovat lievät, voit kokeilla hoitaa oireita kotikonstein.

Mikäli viimeisestä madotuksesta on kulunut paljon aikaa, madota kissasi 2 kertaa 2 viikon välein. Tukihoitona voit käyttää myös reseptivapaita ripuliin tarkoitettuja ravinnelisiä sekä maitohappobakteereita. Jos nämä hoidot eivät paranna oireita tai jos kissallasi on yleisoireita (ruokahaluttomuus, laihtuminen, oksentelu, väsymys), käynti eläinlääkärillä on tarpeen.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Jatkuva ripulointi

Kysymys

Kissani on 4-vuotias leikattu naaras, Viivi. Jouluna sillä oli ripuli joka meni ohi pian. Sen jälkeen sillä oli välillä ripulia ja välillä uloste oli täysin normaalia. N. 1,5 kuukautta sitten meille tuli pentukissa, Vilma, jonka jälkeen Viivillä on ollut ripulia lähes koko ajan. Käytin sitä lääkärissä joka käski syöttää viikon ajan riisiä ja pakastekalaa sekä maitohappobakteeria ja lisäksi promax tahnaa. Sen viikon ajan Viivillä ei ollut ripulia. Kuitenkin se alkoi heti kun palasimme normaaliin ruokavalioon.

Sitten keskustelimme lääkärin kanssa joka käski antaa i/d ruokaa parin viikon ajan sekä maitohappobakteeria. Teimmekin niin, ja kun parin viikon jälkeen annoimme i/d:n kanssa muutaman raksun niin ripuli palasi. Mitä nyt teen? Mistä voi olla kyse? Luin jostain toisesta vastauksestanne että ruoka-aine allergia ei ala yhtäkkiä, joten sitä se ei varmaan ole? Eikai myöskään stressiä Vilmasta näin kauan? Olen nyt parin päivän aikana antanut raakaa pakastettua jauhelihaa sekä i/d:tä, Viivi kävi laatikolla viimeksi maanantaina. Kun Vilma tuli niin annoimme molemmille axilur kuurin ja ripuli alkoi sen jälkeen. Viivi on ollut kokoajan muuten normaali, on syönyt hyvin ja leikkinyt.

Eläinlääkärin vastaus

Kissasi ripulioireet vaikuttavat liittyvän ruokavalioon, joten todennäköisesti taustalla on jonkinasteinen ruoka-aineintoleranssi/allergia. Kissasi on melko nuori, joten iän puolesta intoleranssi/allergia voi hyvinkin tulla esiin vasta nyt. Perusruokana käyttämäsi ruoan koostumus on voinut myös muuttua ja oireet alkaa sen myötä. Koska oireilu on alkanut ennen pennun tuloa ja ruokavaliomuutoksella oireet saadaan kuriin, en usko stressin olevan syynä oireisiin.

Mielestäni on järkevää jatkossa jättää pois ne ruoat, jonka yhteydessä ripulia on esiintynyt. Kysymyksestäsi ei käy ilmi, onko kissasi nyt oireeton syödessään erikoisruokaa ja raakaa lihaa. Jos se on oireeton, voit jatkaa samaan tapaan. Voit myös koettaa esim. eläinkaupan hyvälaatuista herkkävatsaiselle kissalle tarkoitettua ruokaa. Jos maha on tällä oireeton, voit antaa sitä perusruokana. Jos oireilu jatkuu, kannattaa viedä ulostenäyte tutkittavaksi sisäloisten ja giadiatartunnan poissulkemiseksi. Tarvittaessa voit tiedustella eläinlääkäriltäsi tarvetta allergiadieetin aloittamiseen.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Kissanruuasta tuleva ripuli?

Kysymys

Viiviä on käytetty verikokeissa, joista ei selvinnyt mitään. Nykyään Viivi syö pelkästään i/d:tä ja intestinal raksuja. Muista kissanruuista ripuli palaa heti, olemme kokeilleet myös eläinkaupan herkkävatsaisten kissojen ruokaa, ja sekin aiheuttaa ripulia. Viivi pystyy syömään keitettyä kalaa. Mikähän Viivillä on kun kaikista muista kissanruuista ripuli tulee heti paitsi niistä eläinlääkärin ruuista?

Eläinlääkärin vastaus

Kissallasi on todennäköisesti ravintoaineiden imeytymishäiriö, jonka vuoksi vain suolistosairauksien hoitoon kehitetty erikoisruoka sulaa riittävän hyvin. Taustalla voi olla imunologinen sairaus tai ruoka-aineintoleranssi. Sairaus vahingoittaa suolen nukkapintaa ja ravinteita imeyttävä pinta-ala pienenee. Tällöin tavalliset ruoat sulavat huonosti eikä kissasi pysty hyväksikäyttämään ravinteita. Diagnoosin varmistaminen vaatii koepalatutkimuksen suolistosta, verinäytteissä ei useimmiten ole merkitseviä muutoksia.

Huonosti sulava ruoka ärsyttää herkistynyttä suolistoa ja aiheuttaa vääränlaisten bakteerien kertymistä suolistoon. Tämän seurauksena tulee ripulioireita. Sairaus vaatii yleensä elinikäistä erikoisruokavaliota sekä vaikeammissa tapauksissa kortisonilääkitystä. Jatka siis erikoisruokavaliolla ja jätä turhat ruokakokeilut pois, jotta suolisto ei turhaan ärsyynny.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Kissan mahavaivat

Kysymys

Leikattu narttukissa (iästä ei tietoa koska on löytöeläintalosta hankittu, n. 10-vuotiaaksi veikkaan) on nyt alkanut piereskellä jatkuvasti. Ruuan vaihdoin viljattomaan muutama viikko sitten, mutta vaiva jatkuu edelleen. Uloste on hiukan melko löysää ja sinapin väristä ja "loppupäästä" löysempää. Kissa ei nuole lattialta mitään roskia, ei syö kukkasia, ei ole ulkokissa. Onko parempi viedä katti lääkäriin, vai voiko jotain kotikonsteja kokeilla?

Eläinlääkärin vastaus

Jatkuva kaasuttelu ja ulosteen löysyys viittaavat jonkinlaiseen imeytymishäiriöön suolistossa. Taustalla voi olla sisäloiset, ruoka-aineintoleranssi, allergia jne. Kun ravinto ei sula normaalisti, se alkaa "käydä" suolessa vääränlaisten bakteerien toimesta. Tämän seurauksena syntyy kaasua ja uloste on löysempää.

Kotikonstina voit kokeilla ripulin hoitoon tarkoitettua ravinnelisää ja maitohappobakteerivalmistetta. Näitä saat apteekista ja eläinlääkäriasemilta. Jos ripuli ei mene ohi kotikonstein, kannattaa tutkituttaa ulostenäyte loisten ja kokkidien varalta. Mikäli loisia ei ole ja vaivat jatkuvat, suosittelen käyntiä eläinlääkärillä. Tutkimusten perusteella kissallesi voidaan määrätä sopiva ruokavalio ja tarvittavat tukihoidot.

Terv. MTR


Onko vaarallista, kun kissanpennun maha kuralla?

Kysymys

Onko vaaralista kun 9 kuukautisella kissan pennulla on maha kuralla?

Eläinlääkärin vastaus

Pitkään jatkuva ripuli aiheuttaa ajan myötä ongelmia, koska se tuhoaa suoliston ruoka-aineita imevää pintanukkaa ja vähentää siksi ruoka-aineiden imeytymistä ja hyväksikäytettävyyttä. Parin päivän lievä ripuli ei yleensä aiheuta ongelmia, mutta jos ripuli on raju, voi muutamassa päivässäkin kissan kunto heikentyä.

Se, onko sinun kissasi ripuli vaarallista, riippuu oireiden rajuudesta ja kestosta sekä kissasi yleiskunnosta. Lievää ripulia voi hoitaa kotikonstein apteekista saatavilla kissoille tarkoitetuilla ripulin tukihoitovalmisteilla ja maitohappobakteerilla. Näihin hoitoihin tulee yhdistää helpommin sulava ruoka, esim. keitetty pakasteseiti tai kypsä maustamaton broilerin liha muutaman päivän ajan. Jos kissasi on laihtunut, ruokahalu huonontunut tai se on nuopea, on syytä varata aika eläinlääkäriltä. Ulostenäytteen tutkiminen on myös aina suositeltavaa mahdollisten sisäloisten toteamiseksi.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut