UKK Täriseminen

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Takaisin sivulle Eläinlääkärin UKK

Sisällysluettelo

Kissa tärisee oudosti

Kysymys

Mikähän minun iki-ihanaa Mosse kissaani vaivaa, kun se tärisee sillä lailla oudosti. En oikein tiedä mistä on kyse. Lienee kolauttanut päänsä. Olisikohan se syy? Mosse on saanut siitä tärinästä lempinimen Vaapuva-ankka.

Eläinlääkärin vastaus

Tärinään on monta syytä. Tietämättä Mossen ikää ja tärinän laatua, voi vain teoriassa heittää arvailuja. Tärinän teoreettiset syyt ovat joko kudosten rappeutumisesta, muuttuneesta anatomiasta, muuttuneesta metaboliasta, neurologisista, infektiivisistä tai tulehduksellisista syistä, tai jopa toksista syistä johtuvia, osa on perinnöllisyydestä johtuvia. Kissan voimakas / jatkuva tärinä vaatii selvittelyjä ja osaa vioista voidaan mahdollisesti hoitaa tai ainakin lievittää. Perustutkimuksen jälkeen on ehkä neurologisen selvityksen aika.

Terv. SPS


Outo tärinä huolestuttaa

Kysymys

Minulla on noin 9kk vanha tyttökissa, joka tärisee oudosti kehrätessään. Tärinä on siis ainakin omasta mielestäni aika outoa. Kun kissa makaa lattialla, hänen tassunsa saattavat nytkähdellä ja välillä näyttää siltä niin kuin kissa aikoisi saada jonkun kohtauksen. En tiedä olenko vain ylihuolehtiva, ehkä kissallani on vain "persoonallinen" tapa kehrätä, mutta myös poikaystäväni kiinnitti asiaan huomiota. Kissaa itseään se ei tunnu häiritsevän. Kuulostaako tämä ihan normaalilta? Jos ei, niin mistä se voisi olla oire? Varmaankin soitan myös eläinlääkärilleni, mutta ajattelin nyt täältäkin kysyä.

Eläinlääkärin vastaus

Havaintoonne kissan kehräämisestä on vaikea ottaa kantaa näkemättä mitä tapahtuu. Samoin eläinlääkäriin viemisellä ei asia välttämätttä selviä, vaikka havaittua kuinka kuvailisikin. Paras tapa selvittää asiaa olisikin kuvata kissan käytöstä videolle riittävän monessa tilanteessa kun outoa käytöstä esiintyy. Kannattaa myös kirjata ylös tapahtumaan liittyvät yksityiskohdat, milloin tilanne alkoi, missä yhteydessä se esiintyi, kuinka kauan kesti, onko jotain toistuvaa asian liittyen, joka oli yhteydessä muutttuneeseen käytökseen jne. Videon, esitietojen ja kissan tutkimuksella päästään havainnoista todennäköisesti selvyyteen.

Terv. SPS


Kissanpennun tärinä ja syömättömyys

Kysymys

Saimme kissanpennun viime perjantaina, n. 11 viikkoa vanha, erotettu emosta 10-viikkoisena. Ensimmäisenä yönä hän söi melko hyvin, mutta tämän jälkeen ei ole kelvannut kuin maito, raksuja ei syö juurikaan, muutaman voi ottaa jos itse kädellä antaa. Tuoreruoka ei maistu. Ei myöskään mitkään herkkupalat. Syömättömyyden lisäksi kissan juodessa maitoa alkaa juomisen jälkeen hirveä tärinä. Näyttää lähinnä vilunväristyksiltä, mutta tärinä on jatkuvaa joka kestää "syömisestä" eli maidon juonnista n. 15 minuuttia. Matokuuri on kuulemma annettu 2 kertaa. Miksi pentu ei syö ja tärisee?

Eläinlääkärin vastaus

Tärinällä voi olla monta syytä. Kissanpentua voi jännittää uudessa kodissa, maito voi olla liian viileää ja aiheuttaa siksi reaktiota tai kissalla voi olla lievää lämpöä stressin / muuton tai alkavan infektiotaudin takia. Myös jotkin keskushermoston sairaudet ilmenevät tärinänä. Jos oireet ovat jatkuneet, olisi kissa hyvä käyttää eläinlääkärillä tutkimuksissa.

Terv. SPS


Kissan tärinä

Kysymys

Olen jo muutaman viikon ajan seurannut kissani tärinää ja miettinyt liittyykö se vain kasvuun vai onko kyseessä asia, joka kaipaa eläinlääkärille vientiä.

Tässä hieman taustaa kissasta. Kissani on rodultaan Ragdoll ja iältään noin 8kk. Painoa kissalla on noin 6kg ja muutenkin on hyvin kasvanut. Ei kuitenkaan näytä ylipainoiselta. Kissa on aktiivinen ja leikkisä eikä se ole agressiivinen. Rokotukset ovat kissalla ajan tasalla, koska kyseessä on näyttelykissa. Tosin yksissäkään näyttelyissä ei ole vielä käyty.

Muutama viikko sitten kissa on alkanut selällään ollessaan tärisemään. Oli se sitten hereillä tai unessa, mutta kuitenkin rentoutuneessa tilassa. Sen taka ja etukäpälät tärisevät ja joskus se tärisee kauttaaltaan. Kissa on kuitenkin tajuissaan ja tärinä loppuu usein silloin kun sitä menee silittämään. Tärinä vaikuttaa aivan kuin ihmisen palelemiselta.

Onko kyseessä siis joku kiimaan tai kasvamiseen liittyvä ilmiö vai mahdollisesti jokin sairaus?

Eläinlääkärin vastaus

Tärinäoireet voivat olla merkki neurologisesta sairaudesta. Nuorella kissalla kyseeseen tulee lähinnä tulehdukselliset tai nopeasti etenevät rappeumasairaudet. Neurologinen tärinä kuitenkin esiintyy vain hereillä olevalla kissalla, nukkuessa tärinän tulisi loppua. Lisäksi neurologiseen sairauteen liittyy yleensä muitakin oireita: ylikorostuneet liikkeet tai tasapaino-ongelmat liikkuessa, pään heilumista tai vapinaa, kaatuilua jne. Jos kissasi liikkuu, syö, juo ja käyttäytyy muuten täysin normaalisti ja tärinä esiintyy myös nukkuessa, ei todennäköisesti ole kyse neurologisesta sairaudesta. Tärinä voisi siinä tapauksessa liittyä esimerkiksi kiimaan tai kissasi saattaa "nähdä unta", jolloin raajat liikkuvat välillä rajustikin. Tarkkaile muita kiiman oireita (hännän nostelu, kiehnääminen, mouruaminen). Jos jotain muita epänormaaleja oireita tai normaalista poikkeavaa käytöstä ilmenee, suosittelen käyntiä neurologiaan erikoistuneella eläinlääkärillä.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut