UKK Ummetus

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Kissan uloste

Kysymys

Mitä tehdä, kun kissallani (poika) on ongelmia ulostamisen kanssa? Välillä ulosteessa on verta ja limaa sekaisin. Kissa miukuu aina ennen kuin menee "potalleen". Toisella kissalla (tyttö, samasta pentueesta) ei ole mitään "ongelmia" ulosteen kanssa. Kiitos vastauksesta.

Eläinlääkärin vastaus

Ulosteen pinnalla oleva veri ja lima kertovat paikallisesta suolen pinnan ärsytystilasta. Aiheuttavia tekijöitä voi olla useita; ruoan raaka-aineet, parasiitit, stressi, liian vähän tai paljon kuitua ruoassa, perinnölliset alttiudet, infektiot, kasvaimet, polyypit, ummetus, jne. Tavallisesti paksunsuolen ongelmissa kissa ei oksenna, se ei laihdu, eikä sen karvapeitteessä näy huonosta yleistilasta kertovia muutoksia. Kuitenkin alkavat vaivat kannattaa selvittää ja hoitaa ennenkuin niistä tulee kroonisia. Selvityksessä kysellään loishäädöistä, ruokavaliosta ja kaikesta muusta kissan lähielämään kuuluvasta. Tutkimuksissa voidaan kokeilla ruokien vaihtoa toisenlaisiin ja jopa ottaa koepaloja aina sen mukaan, mitä epäillään. Onnea matkaan!

Terv. SPS


Apua ummetukseen?

Kysymys

Rölli on hiukan päälle 1-vuotias. Syö ja juo normaalisti. Mutta kakka tuntuu olevan todella piukassa, tulee vain pieniä pipanoita ja nekin kovan ähinän ja huudon kanssa. Saisiko sen ulosteen/mahan jollain konstin löysemmäksi?

Eläinlääkärin vastaus

Kova maha on kivulias kissallekin. Juokohan kissasi riittävästi vettä? Monet kissat etenkin kuivamuonaa syödessään eivät osaa juoda riittävästi ja maha on sitten helposti kovalla. Jos kissasi saa kuivamuonaa, niin korvaa ainakin osa ruoasta purkkimuonalla tai turvota osa kuivamuonaa vedellä. Osa nappuloista voi olla kuivana turvotetun muonan päällä. Eri ruokamerkkien kokeilukin voisi auttaa löytämään vatsalle sopivan ruoan, osalle kissoja kuidun lisäämisestä on apua, mutta ei kaikille. Jos ummetus ei kaikesta huolimatta helpota, voit antaa kissalla laktuloosia (apteekista nimillä Levolac ja Duphalac, reseptittä sekä liuoksena että jauheena). Laktuloosi vaikuttaa paksusuolessa, lisää ulosteen nestemäärää eikä vaikuta ravinteiden imeytymiseen. Käyttää sitä voi vaikka jatkuvastikin, jos on tarpeen. Liian suuret annokset tekevät kissalle ripulin, joten annostelussa pitää olla tarkkana. Akuutissa ummetuksessa 2-4 ml liuosta/pv on sopiva annos. Jatkuvaan käyttöön riittää usein jopa 0.5 ml/pv. Liuos ei maistu järin pahalle, mutta moni kissa ei syö ainetta ruoassa, joten on paras antaa se pieninä erinä ruiskulla suuhun. Jos ummetus on jatkuvaa, voisi olla paikallaan tutkia syytä. Joskus kaliumin puute elimistössä vähentää suolen motoriikkaa ja saattaa aiheuttaa mm ummetustaipumuksen. Samoin anaalirauhasten täyttyminen voi estää kissaa käymään laatikolla tarpeilla ajallaan ja aiheuttaa siten ummetuksen syntymisen. Akuutin ummetuksen voit siis hoitaa kotona, mutta jatkuvan ummetuksen syy olisi hyvä selvittää.

Terv. SPS


Ummetus hoidoista huolimatta?

Kysymys

1,5-vuotiaalla Pyhä Birma-naaraallani on ollut koko sen iän ummetusta, vain todella harvoin tulee normaali löysä kakka. Usein se on mustaa, kovaa jäniksen papanaa ja lisäksi yleensä sen sisus koostuu pelkästään karvasta ja ulostetta on vain parin millin kerros päällä. Olen antanut kissalle kohta puoli vuotta Levolacia n. 0.5-2 ml päivittäin, raksuina syötin ensin Hill´sin normaaleja raksuja, sitten vaihdoin Royal Caninin karvapalloraksuihin jotka pahensivat vain tilannetta jolloin kissa ulosti pelkkää karvaa joka jäi suoleen kiinni roikkumaan ja oksenteli pitkin poikin mitä se ei normaalisti tee.

Niiden jälkeen lääkärin suosituksesta vaihdoin Royal Caninin Intestinal-raksuihin, mutta en ole huomannut oikeastaan mitään muutosta tilanteeseen. Välillä suoli toimii paremmin kun antaa suuren annoksen Levolacia mutta sitten palautuu taas normaaliin papanaan. Kissa syö myös joka päivä marketti-märkäruokaa ja laitoin sille jokin aika sitten toisen vesikupin josta se on käynyt suurella halulla juomassa.

Kysyisinkin siis että mitä sairauksia mahdollisesti kissalla voi olla jos ei kotikonstit enää auta?

Eläinlääkärin vastaus

Ummetus on monen kissan ongelma. Syitäkin voi olla monia. Liikunta on pienempää sisäkissoilla kuin ulkona käyvillä. Hiekkalaatikolla ei kissa käy aina, kun olisi tarvis ja suoli laiskistuu. Suolen motoriikka voi myös olla synnynnäisesti normaalia laiskempaa ja suolen toiminta voi siis vaatia tukihoitoa. Osa ummetuksista voi johtua ravinnon koostumuksesta. Kissan suoli on suhteellisen lyhyt verrattuna muihin eläinlajeihin. Kissan ruokinnan tulisi olla mahdollisimman proteiinivaltaista ja proteiinin peräisin eläinkunnasta, jotta siitä jäisi paksusuoleen vain vähän jätöstä. Samoin kuin proteiinia, rasvaa kissa käyttää hyvin hyväkseen sekä energiakseen että ihon ja limakalvojen hyvinvoinnin tukemiseen. Jos ravinnossa ei ole riittävästi rasvahappoja, voi ihopohja kärsiä kuivumisesta, karvaa alkaa lähteä. Kissa saa iltapesuillaan itseään nuollessaan karvaa mahasuolikanavaan suoleen ja suoli tulehtuu, jolloin alkaa olla karvapallo-oksentelua tai karvaa ulosteessa. Levolacista on eniten apua suolen toiminnan tukemisessa.

Oman kissasi tapauksessa huomioni kiinnittyi kissan lisääntyneeseen juomiseen vaikka ruokavaliossa oli lisätty märkäruoan määrää. Mielestäni olisi hyvä selvittää kissan munuaisten kunto. Ummetus voi joskus olla seurausta elimistön huonosta kaliumtasapainosta. Kaliumia saadaan ravinnosta ja sitä poistuu elimistöstä mm ulosteiden ja virtsan mukana.

Jos kissan virtsa olisi laimeampaa kuin tavallisesti (siis munuaisten vajaatoimintaa), kaliumia hukkaantuisi virtsan mukana saantia suurempi määrä. Kaliumin puute vaikuttaa kissan lihastoimintaa heikentävästi, puute aikaansaa siis suoliston lihastoiminaan heikentyessä mm. ummetusta. Kaliumin puute on kissoilla valitettavan tavallista. Kaliumin puutetta voidaan ja kannattaa hoitaa. Hoitamaton kaliumin puute lisää mm. munuaisvaurion vakavuutta ja heikentää verenpaineen säätelyä. Voimakkaimmillaan kaliumin puute aikaansaa niskan roikkumista ja hengityslihasten toiminnan vaikeutumista. Kaliumin imeytymiseen elimistöön vaikuttaa moni tekijä, mm elimistön happo-emästasapaino ja ravinnon koostumus. Liian suuri ja jatkuva Levolacin käyttö voi myös osaltaan lisätä kaliumin saannin tarvetta. Suosittelen varaamaan kissalle ajan eläinlääkärin tutkimuksiin.

Terv. SPS


Ummetusta

Kysymys

Meillä on 3 ja puoli vuotias maatiais kissa Marlon, joka viettää joskus jopa viisi minuuttia hiekka-astialla eikä senkään jälkeen saa astiaan mitään aikaan. Marlon ei kärsi ongelmasta joka päivä vain kerran tai pari kertaa viikossa. Ihmettelemme vain mistä moinen johtuu? Se on muuten normaalipainoinen eikä ole aiemmin mitään. Jos asiaa voisi hoitaa kotikonstein niin miten? Voiko se johtua esim. kuivaraksujen syömisestä?

Eläinlääkärin vastaus

Ummetus on ikävä ja tuskallinen asia. Se voi aiheutua monesta syystä: liian pienestä juodusta nestemäärästä kuivamuonan käyttämisen yhteydessä, ravinnon kuidun huonosta laadusta tai määrästä, suolen peristaltiikan häiriöistä, suolen pinnan muutoksista, suolen seinämän lihaskerrosten hermokudoksen muutoksista, kaliumin puutteesta jne. Helpoin tapa lienee ottaa kuivamuona pois, korvata se purkkimuonalla ja lihalla tai lisätä ainakin kuivamuonaan vettä. Kissan ulostamisen helpottamiseksi suosittelen antamaan Levolacia suuhun 1 ml/kg/ pv kunnes ummetus poistuu. Sen jälkeen haetaan kokeilemalla tarvittava päivittäisannos, joka yleensä aikuisella kissalla on noin 0,25 - 0.5 ml. Hoitamaton ummetus voi kehittyä vähitellen nk megacoloniksi, eli paksusuolen laajentumaksi, se on kissalle tuskallinen ja ikävä sairaus. Ummetusta siis kannatta lähteä tässä vaiheessa tutkimaan ja hoitamaan.

Terv. SPS


Ripulin hoidosta ummetus

Kysymys

Kissanpentumme oli vesiripulilla ja aloimme syöttämään sille keitettyä kanaa ja Aktapektiä ja ripuli loppui. Nyt ongelmana on ettei kissa saa kakattua, se menee hiekkalaatikkoon ja nykii jännästi, mutta kakka ei tule. Mikä neuvoksi?

Eläinlääkärin vastaus

Ripulia seuraa monesti kompensoiva ummetusjakso. Suoli on ärtynyt eikä sen peristaltiikka ole vielä kunnossa. Toisena syynä on ripulijakson jälkeen muodostuvan ulosteen kovuus elimistön korjatessa nestetasapainoa ripulikauden jälkeen. Tavallisesti kompesoivaa ummetusjaksoa ei tarvitse hoitaa mitenkään. Kissa voi muutamana päivänä käydä kikistämässä hiekkalaatikolla ilman huolenaihetta. Jos vaiva vielä senkin jälkeen jatkuu, voisi kissan ruokaan laitta 1 ml parafiiniöljyä / kissan painokilo ulosteen liukastamiseksi. Uutta ripulia ei tästä määrästä vielä aiheudu.

Terv. SPS


Kissan ummetus

Kysymys

Meillä on kaksi kissaa: 6v ja 1v. Molemmat leikattuja tyttökissoja. Nyt vanhempi kissa on ruvennut naukumaan aina ennen laatikolle menoa ja olemme huomanneet että sillä on vatsa kovalla. Siivoamme kotona ollessamme laatikon aina kun jompi kumpi on sinne jätökset tehnyt.

Miten kissan ummetusta olis parasta hoitaa? Ruokaöljyä on kokeiltu mutta sillä ei ollut huomattavaa vaikutusta. Ruokavaliona on nuoremmalla pääsääntöisesti streiloidun kissan kuivapapanat ja vanhemmalla purkkiruoka. Toki syövät myös ristiin. Juomana on vesi. Liikuntaa saavat kun juoksuttelevat toinen toisiaan.

Eläinlääkärin vastaus

Ummetustaipumus voi liittyä ruokavalioon tai taustalla voi olla suoliston motoriikan hidastuminen. Vanhalla kissalla voi olla myös nivel- tai selkäkipuja, jotka vaikeuttavat ulostamista aiheuttaen ummetusta. Ylipaino, alhainen aktiviteettitaso ja vähäinen nesteen kulutus lisäävät ummetustaipumusta. Ruokaöljy liukastaa suolen sisältö jonkin verran, mutta ruokaöljy imeytyy melko hyvin suolistosta ja liukastusteho on siksi huonompi kuin imeytymättömillä öljyillä (paraffiiniöljy). Imeytymätön öljy taas vie mennessään suolistosta rasvaliukoisia vitamiineja, joten sen jatkuva käyttö ei siksi ole suositeltavaa.

Apteekista saa ummetusta helpottavaa kissanmallasta, jota voi annostella jatkuvammin. Voit tiedustella vastaavia valmisteita myös eläinlääkärisi kautta. Pehmeä ruoka pitää myös ulosteen pehmeämpänä, joten pehmeää ruokaa kannattaa suosia. Eläinlääkäriltä on saatavilla myös runsaskuituista erikoisruokaa tarvittaessa. Ihmisille tarkoitettuja kuitulisiä löytyy apteekista, mutta usein niiden annostelu kissalle on haasteellista ja oikean annoksen löytäminen on hankalaa. Laktuloosia sisältäviä laksatiiveja saa myös ilman reseptiä. Annostele varovasti esim. vauvojen annoksella alkuun.

Jos ummetus ei näillä konsteilla helpota, kannattaa viedä kissa perusteelliseen tarkastukseen eläinlääkärille ummetuksen taustasyyn selvittämiseksi. Joskus tarvitaan suolen motoriikkaa tehostavaa lääkitystä ummetusongelman helpottamiseksi.

On myös hyvä varmistaa, että kissasi valittelee juuri ulostamisen vuoksi, eikä esimerkiksi virtsavaivojen vuoksi.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut