UKK Vanhan kissan ruokavalio

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aikuisen kissan monipuolinen ja terveellinen ruokavalio

Kysymys

Sain kuukausi sitten 2,5-vuotiaan naaras kissan. Kissa on synnyttänyt yhdet pennut. Kissa on aiemmin elänyt maalla, jossa on saalistanut pikku eläimiä. Entisessä kodissaan on saanut myös raakaa jauhelihaa, sian sydäntä ja naudan maksaa viikottain ja niiden lisäksi raksuja ollut aina tarjolla sekä märkäruokaa n. 1-2 pussia päivässä. Kissalla tuntuu kylkiluut helposti ja vyötärölinja on selvä. Tällä hetkellä hän on vain sisäkissana ja jatkossa tulee enään pääsemään valjaissa ulos. Kissa syö nyt paremmin madotuksen jälkeen, 2 märkäruoka pussia päivässä (aamulla ja illalla) sekä täytän raksukupin aina tarvittaessa lähes päivittäin. Haluaisin tietää nyt miten ylläpidän rakkaan kissani ruokavalion kunnossa ja monipuolisena?

Eläinlääkärin vastaus

Perusruoaksi suosittelen hyvälaatuista kuivamuonaa ja halutessasi myös jotain laadukasta purkkiruokaa. Sisäkissoille on olemassa omia ruokia, joissa energiamäärä on suhteutettu kevyempään liikuntaan. Näitä ruokia kannattaa suosia. Raakaa lihaa tai sydäntä tulee antaa 2-3 krt viikossa näiden lisäksi. Terve, nuori kissa ei veden lisäksi muuta tarvitse.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Kissalle sopiva ruokavalio ja liikunta

Kysymys'

Olisiko mitenkään mahdollista, että kertoisit, mitä kaikkea minun pitäisi kissalleni syöttää päivässä? Ja pitääkö vielä lisäksi antaa jotain muuta erikoista esim. kerran viikossa?

Kissani on 3-vuotias tyttömaatiaiskissa, joka on vähän ylipainoinen. Ei liiku vapaana, oleskelee sisällä ja välillä ulkona kiinni laitettuna. Kissa on muuten terve. Syötämme sille ruokakaupan kissanruokia, "märkäruokaa" iltaisin ja aamuisin, ja iltapäivisin se saa kuivamuonaa (raksuja). Minulla ei ole mahdollisuutta ostaa sille eläinkaupan ruokia, sillä ne ovat liian kalliita äitini mielestä.

Minua kuitenkin huolettaa paljon, että kissani ei saa varmasti tarpeeksi kaikkia tarvittavia vitamiineja ja ravintoaineita sen ruokavaliosta. Mitä kaikkea voisin lisäksi syöttää sille, jotta se saisi kaiken tarvitsemansa? Kissani ei syö raakaa lihaa ja suhtautuu kaikkeen vähänkin erilaiseen ja epäilyttävään vähän varovaisesti eikä välttämättä edes suostu maistamaan. Olen myös lukenut että kissalle olisi hyväksi kalanmaksakapselit. Miten ne voi antaa kissalle? En mitenkään voisi uskoa, että ne annettaisiin kokonaisina, sillä kissahan voisi tukehtua...?

Vielä yksi kysymys: miten kissan kuntoa voi kohottaa? Kissallani taitaa olla huono kunto, ja tällä hetkellä harrastamme satunnaisia lyhyitä juoksulenkkejä sen kanssa.

Eläinlääkärin vastaus

Nuorelle ylipainoon taipuvaiselle kissalle suosittelen sen ikävaiheeseen tarkoitettua leikatun kissan ruokaa, jossa on huomioitu vähentynyt energiantarve. Näitä ei taida ruokakaupasta saada ja niiden hinta voi olla hieman ruokakaupan ruokia korkeampi. Ylipaino aiheuttaa kuitenkin melkoisen terveysriskin ja sen kautta lisäkuluja mm. eläinlääkärikäyntien muodossa. Pitkän päälle laadukkaampi ruoka tulee varmasti edullisemmaksi kuin ylipainosta johtuvien sairauksien hoito.

Kissa on lihansyöjä ja sen olisi hyvä saada 2-3 kertaa viikossa raakaa lihaa (sydäntä, naudanlihasuikaleita tms). Kaikki kissat eivät suostu syömään raakaa lihaa ja silloin sitä tietysti on turha tarjota. Riitää, kun ruoka on hyvälaatuista. Silloin kissa saa siitä kaiken tarvitsemansa. Välttämättömät rasvahapot voi tarjota muussakin muodossa kuin kalanmaksaöljykapseleina. Kissoille on omia rasvahappovalmisteita niin kapseleina kuin öljymäisinä valmisteinakin. Kapselin voi puhkaista ja sisällön laittaa ruoan sekaan.

Kissan kuntoa voi kohottaa juoksuttamalla sitä kotona esim. laservalon tai aktivointilelujen perässä. Ulkoillessa voit koettaa aktivoida kissaasi kiipeämään matalaan puuhun tai hyppimään esteitä. Jos kissasi suostuu yhteistyöhön, voit myös juosta sen kanssa lyhyitä lenkkejä ulkona.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut