Ajankohtaista

KissaWiki
Versio hetkellä 22. helmikuuta 2012 kello 10.39 – tehnyt KissaWiki (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

SEY tekee työtä löytökissojen parhaaksi

Kun hylätty tai karannut kissa löytyy, sen kohtalo riippuu paikasta, johon se toimitetaan. Eläinsuojelulaki velvoittaa kuntia säilyttämään kissoja 15 vuorokauden ajan lainmukaisissa olosuhteissa ja hoitamaan äkillistä hoitoa vaativat sairaudet. Monikaan kunta ei ole halukas maksamaan löytöeläinten hoidosta enempää kuin tuon lain vaatiman minimin.

Whiskas Kissakaveria ei jätetä -kampanjan lahjoitusvarat jaetaan käytettäväksi Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry SEYn paikallisissa jäsenyhdistyksissä, joista monet pitävät löytöeläintaloa tai hoitavat kodittomia eläimiä sijaiskodeissa.

Hausjärvellä lahjoitus pääasiassa eläinlääkärihoitoihin

Iivari-kissa
Sessi-kissa
Maisa-kissa
Muru-kissa

Hausjärven eläinsuojeluyhdistys Hey on vuodesta 1994 alkaen ottanut huostaansa löytökissoja. Tällä hetkellä yhdistyksellä on käytössään Oitissa vanha puutalo ja piharakennus. Piharakennuksessa on karanteenitila, jonne uudet tulokkaat aluksi sijoitetaan. Karanteenissa ollessaan kissat hoidetaan kuntoon ja vasta tämän jälkeen ne siirretään toisten joukkoon päärakennuksen yläkertaan, jossa kissoilla on käytössään kolme huonetta ja parveke.

Hausjärven eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Mäki kertoo, että Whiskas Kissakaveria ei jätetä -kampanjan tuotto käytetään heillä pääasiassa eläinlääkärikuluihin. – Usein meille tulevat kissat ovat eläinlääkärihoidon tarpeessa – on flunssaa, silmätulehdusta, hammasongelmaa (aika usein joudutaan poistamaan katkenneita kulmahampaita, jotta niistä ei aiheutuisi myöhemmin ongelmaa) tai ruhjeita, joita joudutaan paikkailemaan eläinlääkärissä. Usein kissoille joudutaan tekemään myös hammaskivenpoistoa. Sen lisäksi kuluja tulee kissojen sisä- ja ulkoloishäädöistä, rokotuksista, steriloinneista ja kastroinneista sekä turvasiruista, Päivi Mäki jatkaa luetteloa. Hey:ssä on ollut vuodesta 2003 käytössä varhaissterilointi, eli pennutkin ovat leikattuja luovutettaessa 12 viikon iässä.

Elämä on riepottanut Hey:n löytökissoja

Tiivi ja Taavi

Päivi Mäki kertoilee Hey:n nykyisten kissojen kohtaloista: – Iivari maleksi kodittomana puolisen vuotta ennen kuin se toimitettiin meille. Iivari oli tullessaan flunssassa, mikä osoittautui sitkeäksi häädettäväksi. Oikealla lääkityksellä Iivari on nyt saatu kuntoon. Sitten on Sessi, joka loukutettiin ja arveltiin, että se on täysin villiintynyt, mutta sittemmin osoittautunut hellyydenkipeäksi pikku prinsessaksi. Maisa-tytöllä oli löydettäessä ikävä haavauma takajalan polven kohdalla, mutta on nyt kunnossa "tikkauksen" ja antibioottikuurin jälkeen. Lisäksi Maisalta on poistettu vahingoittunut kulmahammas. Pennut Tiivi ja Taavi löytyivät majailemasta eräästä piharakennuksesta eikä emosta ollut tietoa. Pennuille on onneksi koti tiedossa. Muru-kissalla oli tullessaan kaksi vammaista pentua, jotka eläinlääkäri joutui lopettamaan, sillä molemmilla oli liikkumisen kanssa ongelmaa, ne eivät pystyneet kannattelemaan takapäätään jalkojen varassa. Kävi ilmi, että toisella pennulla oli selkärangassa vikaa ja toisella epänormaalit munuaiset. Karanteenissa on tällä hetkellä emä ja neljä loukutettua pentua (kaksi on vielä tulossa), jotka ovat melko arkaa joukkoa. Nähtäväksi jää, saadaanko niistä kotikissoiksi sopivia – kissojen täytyy olla käsiteltävissä, jotta niitä voidaan antaa lemmikeiksi! Lisäksi kotihoidossa on kolme emätöntä noin viikon ikäistä pikkupentua, jotka huusivat nälissään ja viluissaan löydettäessä. Yksi pennuista oli jo kuollut. Pikkupennut tarvitsevat erityistä huolenpitoa, sillä niitä joudutaan ruokkimaan kissanmaidonvastikkeella pienen tuttipullon kanssa useita kertoja päivässä. – Syksy on kaiken kaikkiaan sadonkorjuuta myös kissojen osalta, eli paljon tulee ilmoituksia emoista ja pennuista tai pelkistä pennuista, jotka sitten korjataan kissaloukkujen avulla pois talven jaloista, Päivi Mäki toteaa.

Hausjärven eläinsuojeluyhdistyksestä luovutettaviin kissoihin voi käydä tutustumassa paikan päällä Oitissa lauantaisin klo 10–14 sekä yhdistyksen verkkosivuilla www.hausjarvenesy.fi/kissoja.php.

Toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin

Hey:ssä kissojen hoito on pääasiassa vapaaehtoisten vastuulla. Kissojen hoitamisen lisäksi suuren osan ajasta vie myös varainhankinta, jotta yhdistys voi toimia eläinten hyväksi. Kirpparitoiminnan lisäksi varoja hankitaan osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja myymällä esim. leivonnaisia.


SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry on Suomen suurin eläinsuojelujärjestö, joka on tehnyt eläinsuojelutyötä jo yli 100 vuotta. SEYn toimintaan kuuluvat kaikki eläinlajit koko maassa. Käytännön ruohonjuuritasolla eläinsuojelutyötä tekevät 37 paikallisyhdistyksen lisäksi muun muassa noin 120 vapaaehtoista eläinsuojeluvalvojaa ja -neuvojaa.

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut