Kissan ientulehdukset

KissaWiki
Versio hetkellä 23. helmikuuta 2012 kello 14.55 – tehnyt KissaWiki (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Eläinlääket.tri Suvi pohjola-Stenroos Felina kissaklinikka

Ientulehdukset kissoilla hyvin yleisiä

Terve ien on vaaleanpunainen ja kiinteä, ientasku on korkeintaan 1-2 mm syvyinen. Tulehtunut ien sen sijaan muuttuu reunastaan punoittavaksi ja turvonneeksi. Se vuotaa herkästi, ja kissa varoo kaiken kovan pureskelua. Ientulehduksen aiheuttaa tyypillisimmin ienrajaan kertyvä plakki. Jos plakki saa rauhassa kasvaa hampaan pinnalla, siihen kertyy syljestä ja ientaskunesteestä kalkkisuoloja, ja hammaskiven muodostus alkaa. Hammaskivi työntyy hampaan pintaa pitkin ientaskuun, ja tulehdus tuhoaa myös hampaan syvempiä kiinnityskudoksia. Ientasku syvenee, luu alkaa sulaa hampaan ympäriltä, ja hampaan näkyvään osaan muodostuu kiillevaurioita. Hampaan kiinnitys heikkenee, hammas liikkuu ja lopulta irtoaa.

Ientulehduksen aiheuttajia on useita, sitä esiintyy kaiken ikäisillä kissoilla, selvää rotu- tai sukupuolijakutumaa ei ole. Erityisesti alttiita ovat kuitenkin rotukissat. Usein nuorilla, noin 3–7 kk:n ikäisillä kissoilla on väliaikainen ientulehdus, joka poistuu, kun pysyvät hampaat ovat puhjenneet. Vanhemmalla kissalla syynä on tavallisimmin hammaskiven kertyminen huonon hygienian takia. Muita syitä ovat monet ns. systeemi-sairaudet, kuten munuaisviat, sokeritauti, leukemiavirus, immuno-katovirus, calici- ja herpesvirus, coronavirus, autoimmunitaudit mm. Penmphigus, eosinofiilinen granuloma, suun levyepiteelikarsinomat tai hyper-a-vitaminoosi. Myös kissan ruoka-aineallergia saattaa ilmetä sitkeänä ientulehduksena

Ientulehduksen kliiniset oireet: pahanhajuinen hengitys, vaikeudet ruuan pureskelussa, syljen valuminen ja suun hierominen tassulla.

Veriarvoista valkosolut ja gamma-globuliinit ovat usein koholla.

Ientulhduksen alkusyyn selvittämiseksi voidaan tehdä mm. kudosbiopsiatutkimus. Jos tulos jää epäselväksi, on hoito oireenmukainen tukihoito, muuten hoito kohdistuu alkusyyhyn, kuten munuaisvikaan tms.

Oireenmukainen hoito:

Eläinlääkäri poistaa kissalta hammaskiven anestesiassa. Jos kyseessä on nk. parodontiittiaste, täytyy hammaskivi poistaa noin puolen vuoden välein, myös ientaskut puhdistetaan.

Kotihoito hammaskiven poiston jälkeen: Kissan hampaat tulisi harjata vähintään kerran viikossa. Kotihoito aloitetaan hammaskiven poistoa seuraavan kiilloituksen jälkeen, noin 1 vrk:n kuluttua. Harjattaessa on käytettävä kissan hampaidenhoitoon soveltuvaa hammasharjaa ja -tahnaa. Ihmisille tarkoitetut tuotteet eivät sovi kissalle.

Hampaat, joissa todetaan kaulaosan vaurioita, pitää poistaa tai paikata.

Vitamiinit

Hypoallergeeninen dieetti, kuivamuonaa jos mahdollista

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut