UKK Oksentelu

KissaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Oksentaminen

Kysymys

Kissani oksentaa usein, suunnilleen joka toinen päivä. Mikä voisi olla vialla? Kissani syö hyvin, eikä oksennus johdu ns "karvapalloista" koska sellasia ei ole näkynyt.

Eläinlääkärin vastaus

Oksentelu on monen asian oire, ei itsenäinen sairaus. Satunnaista oksentelua voisi pitää normaalina ilmiönä, sen mukana nousee ruoansulatuselimistöstä pois karvapalloja. Säännöllinen, tiheä oksentaminen kertoo todennäköisestä ongelmasta. Ongelma voi olla ruoansulatuskanavan itsenäinen asia tai olla heijastusta muualla elimistössä olevasta häiriötilasta. Mielestäni Sinun nyt kannattaisi listata mahdollisimman yksityiskohtaisesti asiaan liittyviä seikkoja: mitä kissasi syö, kuinka paljon se juo, ruokinnan vaihdokset ja niiden mahdolliset vaikutukset oksenteluun, ulosteiden määrä ja ulkonäkö, loishäätöjen suoritus, muut lääkitykset, oksenteluoireen kehityskulku, vieraat esineet, joita kissasi olisi voinut syödä, ruohon tai kasvin osien syöminen, ruokahalu, painon menetys, karvapeitteen muutokset, kissan temperamentin muutokset, jne. Lista kannattaa tutkia yhdessä hoitavan eläinlääkärin kanssa. Asian selvittämiseksi tarvitaan kliininen tutkimus, verikokeet, ulostenäyte, virtsanäyte ja rtg kuvat. Näiden perusteella päätetään mahdollisista jatkotutkimuksista. Oksentaminen on monesti suolistosairauden oire, suoliston tulehtuessa sen normaali peristalttinen liike muuttuu ja oksentelutaipumus lisääntyy. Kuitenkin hoito ilman tutkimuksia ja tarkkaa diagnoosia on vain arvailua, harvoin tuottaa tulosta, eikä siis kannata. Onnea matkaan.

Terv. SPS


Kissa oksentaa ja ripuloi

Kysymys

Mikähän kissaani vaivaa? Kissani on reilun vuoden ikäinen, syönyt tämän vuoden puolella jo kolme antibioottikuuria (juuri nyt menossa kolmas). Aluksi alkaa oksentelulla, joka lisääntyy ja pahenee ajan kuluessa, samoin ripuli joka muuttuu veriseksi ja limaiseksi, kuumetta joko on tai ei (vaihtelevasti). Kotikonstit ei auta, mitä yleensä eläinlääkäristä sanotaan helposti sulavaa ruokaa, pieniä määriä kerrallaan ym. ym. Mikään ei tehoa ennen kun aloittaa TAAS antibioottikuurin. Olen myös antanut sairauden alkupuolella Aptus-sarjan Attapektiä, samoin lisännyt veteen saman sarjan Nutrisalia, mutta vaiva ei hellitä ennenkuin kissa saa antibiootteja.

Mitään varoittamatta joku päivä/yö lattialta löytyy oksennus ja siitä alkaa taas se sama rumba. Mitään pilaantuvaa ei ole syönyt, eikä myöskään heinää. Tukosta ei ole. Alkaa pikkuhiljaa keinot loppumaan, koska itse ei voi sairastumista estää, kun ei tiedä mistä johtuu. Verikokeisiin kai sitä täytyy mennä ym. tutkimuksiin, kunhan toivon mukaan tästä sairastumisesta pääsee yli. Sairastelu alkoi kissani ollessa 8kk, sen jälkeen sairastui noin 3kk kuluttua ja nyt 2kk kuluttua viime lääkekuurista.

Mietin tässä vain, että jos rupeaa tiuhaan tahtiin sairastelemaan, niin pakko kai tässä on miettiä kissankin kannalta mikä paras vaihtoehto. Surettaa vain koska kissani on minulle niin kamalan rakas.

Voiko kyse olla jostain allergiasta (syö kaupan kissan raksuja ja kosteaa ruokaa), joka ärsyttää mahaa/suolistoa ja laukaisee maha/suolikanavan tulehduksen aina jonkin ajan kuluttua? Voiko kissoilla olla keliakia? Ajattelin käyttää kissaani verikokeissa tutkimassa maksan ja haiman arvot.

MItä sinä luulet mikä kissallani voisi olla?

Eläinlääkärin vastaus

Mahasuolikanavan ongelmat ovat yleisiä, kiusallisia ja joskus valitettavan vaikeasti selvitettäviä. Tavallisimmat oireet ovat kuvaamiasia oksentelua ja ripulia. Vaiva voi olla joko mahasuolikanavan primaarinen ongelma tai heijastusta muualta elimistöstä. Taudin alkuvaihessa monesti oireenmukainen hoito auttaa. Sinunkin kissasi tapauksessa apua on ollut Attapektistä ja Nutrisalista samoin kuin helposti sulavasti ruoasta. Koska vaiva on kuitenkin toistuvaa, voidaan se luokitella jo krooniseksi ripuliksi. Miksi vaiva toistuu ja mikä sen aiheuttaa, on mahdoton arvattavaksi. Syitä voi olla todella monia. Viitteitä taudin keskittymisestä paksusuoleen ja mahdollisesti ohutsuolen loppuosaan on siinä, että et kerro kissasi laihtuneen, olevan väsynyt tai kärsivän nestehukasta tai ruokahaluttomuudesta, samoin kissasi ulosteet ovat olleet limaisia ja sisältäneet verta. Kuume saattaaisi viitata infektiiviseen taudin aiheuttajaan, siis mikrobiin.

Tilanteen selvittämiseksi olisi nyt hyvä tehdä mahasuolikanavan perustutkimukset: ulosteen viljely mikrobien varalta, ulosteen parasitologinen tutkimus ( myös alkueläimet), tai antaa kokeellinen lääkitys fenbendatsolilla giardian varalta ja aloittaa hypoallergeninen ruokavalio. Myös suolen pinnan sytrologisesta tutkimuksesta voi olla apua esimerkiksi liiallisen Clostridiumin tai alkueläinten (giardia ja tritrichomones) varmistamisessa. Ruokavalio vaihdetaan mahasuolikanavan tulehdustilanteen rauhoittamiseksi, hypoallerginisessa ruokavaliossa karsitut raaka-aineet ovat hyvin sulavia tarjoten limakalvolle hyvät olosuhteet toipumiseen. Verikokeista olisi hyvä tutkia kissan immukatovirus, kissaleukemia, toksoplasmoosi. Veren biokemiallisina testeinä suosittelisin ainakin maksan ja munuaisten arvoja, folaatti ja kobalamiiniarvoja ja haiman toiminnasta kertovaa testiä: f PLI. Mahasuolikanavan rtg- kuvat ja ultraäänitutkimus jatkotutkimuksena ovat paikallaan, kun alkutyöt ulosteviljelyineen ja parasitologioineen ovat valmistuneet, ja jos niissä ei ole niissä ole syytä löydetty.

Pitkä lista tehtävää, loogisesti edeten on varminta saada vaivan aiheuttaja kiinni. Jos kuitenkin kissasi kunto on säilynyt hyvänä, eikä se ole laihtunut, ja vaiva keskittyy paksusuoleen ja aina toistuu ja rauhoituu antibiootilla, on Clostridiumin liikakasvun esiintyminen mielessäni listalla ensimmäisenä ja aloittaisin tutkimukset sekä suolen sytologiasta että ulosteen viljelystä.

Onnea matkaan!

Terv. SPS


Kilpirauhasen liikatoiminta, oksentelu jatkuu

Kysymys

16-vuotiaalla kissallani todettiin kilpirauhasen liikatoiminta ja se sai siihen lääkitykseksi Tyrazol 5mg 2xpäivä. Munuaiset olivat verikokeiden mukaan kunnossa ja diabetesta ei ollut. Kissa on kyllä alkanut taas lihoamaan ja on virkeä, mutta oksentelu jatkuu edelleen päivittäin. Verikokeisiin olemme menossa syksyllä. Ruokana olen sille tarjonnut eri valmistajien annospusseja. Raksuja se ei ole ikinä oppinut syömään. Eikö lääkitys ole riittävä vai mistä tämä oksentelu (ja karvan lähtö) edelleen johtuu?

Eläinlääkärin vastaus

Kilpirauhasen liikatoiminta on todella yleinen vanhan kissan sairaus. Tutkimuksia suositellaankin kaikille yli 6-vuotiaille kissapotilaille, joiden oireena on painon laskua. Sairaus todetaan verikokein. Siis varmistetaan T 4 eli kilpirauhashormonin määrä seerumista. Koska potilailla on monella samanaikaisesti myös muita vanhuuteen liittyviä muutoksia, tutkitaan monesti samanaikaisesti munuaisten, munuaisten ja verensokerin arvot ja elektrolyytit ja verenkuva muutenkin. Lääkitys aloitetaan T 4 arvon ylittäessä viitealueen ja kissan oireillessa kilpirauhaspotilaalle tyypillisellä tavalla. Lääkityksen tehtävänä on vaikuttaa elimistön ja siis erityisesti kilpirauhasen aineenvaihduntaan. Hyvän lääkevasteen seurauksena kissa useimmiten alkaa saada painoa, sen käytös rauhoittuu, turkki paranee ja sekä syömisen että virtsaamisen määrä pienenee. Aloitettu lääkitys valitettavasti tuo osalla potilaita esiin piilevän munuaisten vaajaatoiminnan. Samoin osalle potilaista (10-20%) läääkityksestä voi koitua haittavaikutuksena mm oksentelua, ruokahaluttomuutta, kasvojen alueen kutinaa/ihottumaa tai verenkuvan muutoksia. Lääkityksen oikean annostason ja sivuvaikutusten selvittämiseksi olisi hyvä tehdä T 4 kontrolliverikoe 2-3 viikon kuluttua lääkityksen alkamisesta. Kontrollissa kannattaisi tutkia myös maksa- ja munuaisarvot, ja tutkia virtsanäytteen ominaispaino mahdollisen lääkehaitan selvittämiseksi. Samoin suosittelen verenpaineen mittaamista, koska monella kilpirauhaspotilaalla esiintyy verenpaineen nousua.

Terv. SPS


Yöoksentelu

Kysymys

Hei Suvi! Kissanpentuni oksentelee öisin. Olen syöttänyt hänelle vain penturuokaa ja antanut sopivia annoksia kolme kertaa päivässä. Asumme kuitenkin kerrostalossa, eikä kissani ole ulkoillut paljoakaan. Altistuvatko "sisäkissat" herkemmin oksenteluun? Olen syöttänyt kissaruohoa eli ohraa pieniä määriä päivässä. Entisen omistajan luona kissalle on annettu syötäväksi kotiruokaa! Voisiko se olla syy?

Eläinlääkärin vastaus

Teoriassa oksenteluun on monta syytä: Oire kertoo mahasuolikanavan ärsytyksestä. Syy voi olla primaarinen syy tai heijastusta muualta. Oksentelun takana nuorella kissalla voi olla mahasuolikanava muutosherkkyys ruokinnan vaihdokseen. Kotiruoasta koostuvasta ruokavaliosta on hyvin vaikea saada tasapainoista kissalle, joten vaihtaminen laadukkaaseen valmisruokaan oli hyvä asia. Samoin kasvava kissa tarvitsee penturuokaa, koska penturuoassa on "rakennuspalikoita" enemmän kuin aikuisruoassa.

Karvapallojen takia monet kasvattavat kauraa tai muuta vihreää tavoitteenaan, että kissa oksentaa karvapallot pois. Pennulla harvemmin tulee karvapalloja. Kun pentukissan suolen pinta on herkässä vaiheessa immunologisen kypsymisen takia, en suosittelisi lainkaan vihreän tarjoamista kissalle, sillä se saattaa ärsyttää suolta, vähentää peristalttista liikettä ja aiheuttaa oksentamisen jatkumisen kroonistuvan tulehduksen takia.

Kissoilla tavataan valitettavan tavallisesti nk IBD sairautta. Kyseessä on krooninen mahasuolikavana limakalvon tulehdus, jonka alkusyitä on todennäköisesti monia, osa syistä voi olla lisääntynyttä geneettistä taipumusta. Kun syitä ei tarkkaan tiedetä, ei siis tiedetä, miten sairautta estääkään. Sairauden hoidossa tähdätään tasapainoitettuun, liiallisista allergeeneista karsittuun ruokintaan lääkityksen ohessa. Viisainta olisi siis jäljitellä ruokinnassa mahdollisimman kissan lajikohtaisiin vaatimuksiin perustuvaa ruokintaa, muistaa erityisesti lisääntynyt proteiinien ja rasvan tarve ja vähäinen kuiduntarve. Helpointa ja turvallisinta on perustaa kissan ruokavalio laadukkaisiin ja suhteelliseen suppeasisältöisiin valmisruokiin, joita täydentää tarpeen mukaan.

Pentukissalla tulee lisäksi muistaa loishäädöt säännöllisesti. Loiset aiheuttavat ravintoaineiden hukkaantumista ja lisäävät tulehduksen vastaisen puolustuksen tarvetta.

Terv. SPS


Räkätauti ja liman oksentelu

Kysymys

4-vuotias leikattu kollini oksenteli kirkasta paksuhkoa limaa, mitään ruokaa ei ollut joukossa. Puolitoista vuorokautta oli aivan piipussa (kuumeessa?). Miten kissan kuume mitataan? Kissa halusi vain torkkua omissa oloissaan eikä syönyt. Sitten alkoi virkistyä, vaikka kehräysyritys johti kakomiseen ja liman pullautukseen. Vesikupilla oli käynyt koko ajan, mutta kun huolestuin syömättömyydestä niin Hyla-kermaviiliä tungin suuhun pienen nokareen kerralla puisella jäätelötikulla. Taisi olla hyvä konsti, sillä siitäpä kollipoika rupesi käymään ruokakupillaan. Eikä enää oksentanut.

Ilo oli ennenaikainen, kun nyt taas vesikupin vierelle oli ilmestynyt limalammikko. Mitä tämä on, kuinka pitäisi hoitaa? Kissani on tullut löytöeläinkodista viime talven lumien aikaan. Rokotus (kissarutto ja flunssa) pitäisi olla ok. Neuvottiin että uusi piikki kahden vuoden kuluttua. Madottanut olen 3 kk:n välein Strongholdia niskan iholle. Innokas hiirenpyydystäjä tämä poika on. Olemme ottaneet mukaan navetalle. Nyt taitaa se hupi olla ohi.

Eläinlääkärin vastaus

Kuume mitataan peräsuolesta, paras mittari on digitaalinen ja tosi ohut. Normaali lämpö on alle 39,2 C°. Liman oksentelu kertoo mahasuolikanavan ärsytyksestä. Se voi olla merkki tulehduksesta, infektiosta, vierasesineestä, myrkystä jne. Oksentelu on vain oire ja sen syy vaatisi selvittämistä, jos oire ei asetu kotikonstein. Kuume vie tavallisesti ruokahalun kissaltakin. Yli kaksi pv jatkunut kissan ruokahaluttomuus vaatii eläinlääkärillä käyntiä etenkin, jos kissapotilas on tukevaa tekoa. Tämä siksi, että paasto aiheuttaa kissan rasvakudoksen aineenvaihdunnassa maksaa rasittavan muutoksen eli maksan rasvoittumista, jonka seurauksena maksan toimintaedellytykset huononevat ja vaivan hoito vain pitkittyy.

Suosittelen käymään kissan kanssa eläinlääkärillä, pyytämään perustutkimuksen, verikokeet ja mahasuolikanavan rtg-kuvan. Näiden jälkeen tiedetään paremmin, miten aletaan hoitaa. Onnea matkaan!

Terv. SPS


Oksentaminen ja tukehtuminen

Kysymys

Meidän Minttu-kissa oksentelee paljon ja viimeksi tiistaina se söi ruokaa ja oksensi sen kohta syömisen jälkeen. Sitten se meinasi tukehtua, me yritettiin katsoa sen suuhun onko sinne jäänyt jotain ruokaa tai jokin esine. Mintusta kuului kauhea sellainen vinku kun meinasi tukehtua. Mistä se voisi johtua? Sitä jatkui ainakin 2 tuntia ja mikään ei auttanut. Yritimme antaa sille vettäkin ja vaikka mitä.

Voisiko sillä olla suolistotukos tai jotakin? Vai johtuuko se siitä, kun siitä lähtee niin paljon karvoja ja se meinaa tukehtua niihin?

Kiitos jo etukäteen

Eläinlääkärin vastaus

Karva on sulamatonta ja erityisen ärsyttävää kissan mahasuolikanavalle. Jos kissan oksennuksessa on ollut paljon karvaa, on karvaa todennäköisesti vieläkin kissan mahalaukussa tai suolessa. Jos epäilet tukosta eli et ole nähnyt kissan ulostavan, ota viipymättä yhteys eläinlääkäriin. Jos kissa on jo alkanut syödä, voit hoitaa sitä kotikonsteilla. Anna kissalle parafiiniöljyä varovasti joko mieluiten ruoassa tai erittäin varovasti ruiskulla hyvin pieninä erinä 1-3 ml/kg kerran päivässä muutamana päivänä. Ulosteen kulku ja karvan poistuminen tehostuvat. Ettei karvaa enää lähtisi kissan tehdessä iltapesujaan itseään nuolemalla, aloita harjaaminen kumisualla. Niitä on myynnissä eläintarvikeliikkeissä hevosten hoitoon. Kumisuka on paras tuntemani apuväline kissan irtokarvan poistamiseen. Harjaa kumiasualla kissaa aluksi joka päivä, karva lähtee suuriksi levyiksi kumisuan pintaan. Kun kissan karva on harjaamalla ohentunut, saanut kiillon eikä enää lähde, harjaamista jatketaan kerran vikossa. Ruokaan aletaan lisätä omega 3 rasvahappoja.

Karvasta johtuva oksentelun on toivottavasti tässä vaiheessa poistunut. Jos oksentelu on jatkuvaa, kuuluu kissa viedä jatkotutkimuksiin ja tarvitsee mahdollisesti suolen tulehduksen takia muutakin hoitoa.

Terv. SPS


Kissanpennun oksentelu syömisen jälkeen

Kysymys

Meillä on kaksi puolivuotiasta kissanpentua, tyttö ja poika samasta pentueesta. Niistä poika on alkanut oksentelemaan ruokaansa viimeisen muutaman viikon aikana. Aikaisemmin oli muutaman kerran yöoksentelua, jolloin tuli iltapala pihalle.

Nykyinen oksennus tulee noin vartti päivän ensimmäisen aterian jälkeen tai kun edellisestä syönnistä on kulunut aikaa. Eli joka aamu parin viikon ajan olen saanut siivota aamupalat matolta. Oksennuksen sisältö on puhtaasti se ruoka, minkä se juuri on syönyt. Ja palat ovat suurimmaksi osaksi kokonaisia eli voisiko mennä hotkimisen syyksi? Samoin oksennusta on odotettavissa, jos esim aamupalan ja seuraavan aterian väliin jää muutama tunti (kun olen töissä). Joskus se on oksentanut myös tyhjää mahaansa eli sieltä tulee vaan pelkkää kuolaa vähäsen. Mutta aina se ensimmäinen ruoka muutamaan tuntiin tulee ylös. Sen jälkeen kissa ei ole moksiskaan, ryhtyy leikkimään ja hetken päästä menee syömään lisää ja se ruoka jo pysyy sisällä. Juuri ennen oksentamista kissa makailee hiljakseen tovin ja sitten menee matolle oksentamaan.

Voiko tässä olla kyse siitä, että kissa yksinkertaisesti nälissään hotkii ruokansa liian ahneesti eikä esim osaa röyhtäillä kertynyttä ilmaa ulos? Muutoin kissa voi hyvin ja käyttäytyy normaalin kissanpennun tavoin.

Eläinlääkärin vastaus

Kroonisen oksentelun syytä on hyvä selvittää ja etenkin pennun oksenteluun tulee puuttua nopeasti. Pennuille hyvin usein oksentelua ja muita mahasuolikanavan vaivoja aiheuttavat mahasuolikanava lievät tulehdukset. Näitä voivat olla aiheuttamassa suoliston loiset, mm alkueläimet. Miten pennut ovat saaneet loishäätönsä? Varmuuden vuoksi niille voisi antaa laajakirjoisen loislääkityksen (esim. Axiluria) tai vaihtoehtoisesti tutkituttaa niiden ulosteet parasiittien varalta eläinlääkärin vastaanotolla. On hyvä myös varmistua, että pentu ulostaa normaalisti, eli ei ole ummella, ei tee limaista tai veristä ulostetta, eikä ole syönyt vierasesinettä, esim leluhiirestä häntää, joka voisi olla aiheuttamassa osittaista tukosta ja oksentelua.

Joillakin kissanpennuilla ruoka aiheuttaa ongelmia. Ruoan sisältö ei ole herkässä kissan vatsassa riittävän sulavaa, vaan jää joko karkeutensa tai raaka-ainevalikoimansa takia osittain käsittelemättä. Monesti näillä kissoilla on myös erityisen pahanhajuiset ulosteet oksentelun lisäksi. Ruokavalion muutoksen vaikutusta kissan oireisiin voisi kokeilla. Antaisin keitettyä maustamatonta kanaa ruokana muutaman päivän ajan, ja sen ohessa tukihoitona kylmäkuivattuja maitohappobakteereita. Ellei tämä rauhoita oireita tai kissa on väsynyt, oksentaa usein, ei syö, on ripulilla tai ei juo, on viimeistään hyvä hakea apua eläinlääkäriltä. Perustutkimuksen jälkeen otetaan yleensä verikokeet ja mahasuoikanava rtg-kuvat.

Terv. SPS


Stressioksentelua?

Kysymys

Meidän 1,5-vuotias narttukissa Adalmiina on pennusta saakka oksennellut säännöllisin väliajoin (1-2 kertaa viikossa). Joskus oksennuksessa on ruuan seassa karvoja, joskus pelkkiä sulamattomia raksuja. Voisiko säikähtäminen aiheuttaa kissalla semmoisen stressireaktion, että se oksentaa, koska monesti se on oksentanut heti sen jälkeen, kun toinen kissa on hyökännyt leikillään nurkan takaa (juuri kun Aatsu on syönyt) tai jokin on häirinnyt sen syömistä? Samaten jos Adalmiina on heti syönnin jälkeen loikannut kiipeilypuun päälle, on se oksentanut pian.

Adalmiina syö raksuja hotkimalla: se kahmaisee paljon ruokaa kerralla suuhun eikä pureskele kunnolla, ja on tosi levoton syödessään. Muutenkin se on hieman arkaluonteinen, joskaan ei kauhean säikky.

Adalmiina on kotikissa, jossa on aavistus norjalaista metsäkissaa ja ilmeisesti muutakin pitkäkarvaista rotua emon puolelta. Sen karvanlaatu on tosi pehmeä ja hentoinen, voisiko tämänlaatuinen karva aiheuttaa helpommin oksentelua, sillä karkeakarvaisempi kissamme ei oksentele koskaan?

Adalmiina vaikuttaa kuitenkin terveeltä: se on rakenteeltaan hyvin siro ja pitkälinjainen, muttei mielestäni laiha. Painoa sillä on n. 4,5 kiloa. Pentumadotukset on aikanaan hoidettu oikein ja siitä eteenpäinkin säännöllisesti sisäkissojen suositusten mukaan (Axilur, Mirrix). Aatsu myös ulostaa normaalisti, syö pääasiassa kuivamuonaa (jonkin verran pehmeää ruokaa) ja juo hyvin.

Eläinlääkärin vastaus

Oksentelu on kiusallinen asia. Jos kissa oksentaa 1-2 kertaa viikossa ja aina ahmimisen yhteydessä, en olisi huolissani enkä hakeutuisi jatkotutkimuksiin. Jos oksentelua on useammin ja siihen ei liity ahmimista, on kyseessä krooninen sairaus, jonka seurauksena oksentaminen tapahtuu. Adalmiina on nuori kissa. Niitä vanhan kissan vaivoja, joiden sekundaarisena seurauksena on oksentelua, ei kannata käydä lävitse. Eräässä toisessa kysymyksessä puhutaan IBD:stä. Se on kaikenikäisillä kissoilla todettava, erittäin yleinen sairaus, jonka pääasiallinen oire on oksentelu, osalla kissoja ei ole mitään muita oireita. Suosittelen varaamaan eläinlääkäriltä ajan Adalmiinalle.

Terv. SPS


Vanhan kissan ruuansulatusvaivat

Kysymys

11-vuotias, leikattu kollipoikamme, on ollut aina hyvin herkkämahainen tapaus, mutta vanhemmiten ongelmat ovat lisääntyneet. Kissa voi syödä vain pieniä määriä kerrallaan, tai ruoka tulee ylös. Karvapallot aiheuttavat jatkuvaa kakomista, ja kissa herää välillä ikään kuin yskänpuuskaan. Kissa on tutkittu ja mitään sairautta ei ole löytynyt. Ruokimme vanhusta monta kertaa päivässä ja syötämme säännöllisesti pirskattia, sekä mallasta. Mitenkä voisimme vaarin oloa vielä helpottaa, ja mistähän mahtaa johtua nuo hinkuyskältä kuulostavat yskänkohtaukset? Mitä erityistä tulisi huomioida vanhenevan kissan ruokailussa ja hoidossa?

Eläinlääkärin vastaus

Olisikohan herkän vatsan selityksenä hyvin yleinen vaiva, joka ei verikokeilla selviäkään: IBD ( inflammatory bowel disease). Kyseinen vaiva on krooninen, aiheuttaa oksentelua ja ajoittaista ulosteiden löysyyttä, ruokahaluttomuuttta, huonokarvaisuutta, siksi karvaa lähtee ja kissa oksentaa sitten karvaakin. IBD:n alkusyy on tuntematon ja vilkkaan tutkimuksen kohde. Diagnoosi saadaan koepalat tutkimalla, koepalat otetaan suolesta useista kohdista, maksasta ja haimasta. Usein nimittäin vaivaan liittyy myös maksan ja haiman tulehdus suolistotulehduksen lisäksi, siksi puhutaankin nk triaditiksesta. Hoitona käytetään mm. kortisonia ja muita immuniteettiin vaikuttavia lääkkeitä ja dieettiruokien tarjoamista. IBD saattaa kehittyä joskus suoliston kasvainsairaudeksi eli lymfomaksi. Vain koepalat voivat kertoa kummasta on kyse.

Siispä varaa aika eläinlääkärille. Perustutkimuksen ohessa tulisi tehdä suoliston röntgenkuvaus ja ultraäänitutkimus. Monesti kroonisissa muutoksissa suolen ultraäänitutkimuksestakin on hyötyä vaivaa selvitettäessä.

Terv. SPS


Oksentelusta

Kysymys

2-vuotias kissani oksentelee aika usein (välillä 1-2 krt/vk, välillä lähestulkoon joka päivä) ja oksennus on jotenkin limamaista ja vihertävän kellertävää, seassa ei yleensä ole juurikaan kiinteää ainesta. Onko tuo ihan normaalia karvapallojen oksentelua vai voiko kyseessä olla jotain muuta? Yritin "öljykuuria", hetken jo luulin sen tepsivän, mutta sitten oksentelu jatkui taas. Toinen kissani ei oksentele juuri ollenkaan. Mistä siis voisi olla kysymys?

Eläinlääkärin vastaus

Oksentelu on oire, joka jatkuessaan vaati selvittelyjä. Koska oksennuksia on satunnaisesti lähes päivättäin, on syytä hakeutua hoitoon ensi tilassa. Oksennuksen väristä, koostumuksesta tai muusta ulkoisesta ei voi tehdä sellaisia johtopäätöksiä, jotka kertoisivat tarvittavasta hoidosta, ongelman syystä tai sen vakavuudesta. Varaapa aika kissakaverillesi! Tarvitaan ainakin perusteellinen terveydentilan selvitys, verikokeet ja röntgenkuvat.

Terv. SPS


Oksentelua 5 kertaa viikossa

Kysymys

Kissani Noksu oksentelee n. 5 kertaa viikossa, joskus JOKA päivä. Oksennus on ruskeaa ja siinä on kissanruokaa joukossa, johtuuko tämä ruasta? Ensin annoimme karvapalloruokaa, (tai mikä olikaan?) mutta ei se mtään auttanut. Mitä pitää tehdä?

Eläinlääkärin vastaus

Krooninen oksentelu voi aiheutua monesta eri syystä ja vaatii lähempia tutkimuksia. Kirjoita seikkaperäinen oma selvitys käytetyistä ruoista ja kissasi oireista muistilapuiksi ja varaa aika eläinläkäriltäsi tarkempia tutkimuksia varten. Tarvitaan terveystarkastus, verikokeet ja rtg-kuvaus, näiden perusteella voidaan määrittää erikoistutkimusten tarve. Eräs tavallisimmista syistä on nk IBD, siis suolen pinnan tulehdussairaus, jolla on hyvin monenlaiset kasvot. Jotkut kissat oksentavat, osalla voi olla löysää ulostetta ajoittain, osa ei syö riittävästi tai syö valikoiden. Hoitoon käytetään erikoisruokavalioita ja lääkitystä. Onnea matkaan!

Terv. SPS


Kissani oksentaa, varsinkin yöllä

Minun kissani rupesi yhtäkkiä yöllä oksentamaan ja oksensi vielä aamulla. Onko se vakavaa? Entä jos kissan oksentelu jatkuu, onko se silloin vakavaa? Asuimme ennen omakotitalossa ja kissani oli ulkona ja sitten muutimme kerrostaloon ja kissani ei saa enää olla ulkona, koska asumme junaradan vieressä. Liittyisikö se jotenkin oksentelun syihin?

Eläinlääkärin vastaus

Oksentelu on oire mahasuolikanavan ärsytyksestä. Ruokavalion muutos, ylensyöminen tai liian nopea syöminen ovat tavalisimmat oksentelun syyt. Normaalina pidetään satunnaisesti, 1-2 kertaa viikossa toistuvaa oksentelua, jos kissan yleiskunnossa ei ole normaalista poikkeavaa. Jos oksentelu on toistuvaa, on syytä selvittää sen syytä yhteistyössä eläinlääkärin kanssa.

Terv. SPS


Kissan oksentelusta vieläkin

Kysymys

Eli minunkin kissani on alkanut oksentelemaan, mutta tämä taitaa selvästi johtua kuivamuonan vaihtamisesta, koska sen jälkeen oksentelu alkoi. Kuivamuona on kyllä tietääkseni kalleinta merkkiä mitä kaupasta löytyy ja minusta sekottelinkin sitä vanhaan merkkiin ensin. Auttaisiko jos niitä turvottaisi lihaliemessä, kun vedessä turvotettu ei tunnu kiinnostavan. Mietin vain, että lihaliemikuutio on kyllä turhan suolainen, vai onko jos siitä ottaa todella pienen palasen irti (n. 0,5 cm x 0,5 cm)? Tuota kallista ruokaa vaan on jotain 5 kiloa ja olisi kyllä kiva jos se kelpaisi, joten sekoittelenko sitä sittenkin edelleen vanhaan ruokaan, eli ostan pussin sitä?

Eläinlääkärin vastaus

Monet kissan ruoansulatuskanavan vaivat voivat aiheutua ravinnon muutoksista. Ruoansulatuskanavan sopeutumisessa viikko on lyhyt aika. Uuden ravinnon raaka-aineet, suoliston mikrobitasapaino ja kissan terveydentila vaikuttavat ravinnon sulavuuteen ja sen hyväksikäyttöön. Muutokset tulisi tehdä hitaasti ja kissan ehdoilla, paastopäiviä ei ihanteellisesti saisi tulla lainkaan. Ruoan houkuttelevuutta lisää esimerkiksi tonnikalapurkin kastikkeen, katkarapujen sulatusveden tai kanan keitinliemen kaataminen nappuloiden sekaan nappuloita hieman turvottamaan. Lihaliemikuutiotakin voi käyttää, kun varmistaa ettei siinä ole sipulia tai valkosipulia, koska näistä kissalle voi aiheutua anemiaa. Makukin voi olla turhan voimakas. Kuivamuonaa valittaessa olisi hyvä kriittisesti tutkia sen raaka-ainesisältö. Herkkävatsaisen kissan ruoan raaka-ainevalikoimaan kuluu kana. Hiilihydraattilähteenä riisi on hyvä mutta määrän tulee olla pieni. Rasvojen tulee olla peräsin eläinkunnasta ja tyydyttymättömiä.

Terv. SPS


Emokissan oksentelu

Kysymys

Noin 3-vuotias kissa sai kolmannet pentunsa pari kuukautta sitten. Nyt kissa on alkanut oksentamaan ohutta vesimäistä verta. Kissa on myös vähän laihtunut, mutta muuten hyvinvoivan oloinen ja hoitaa pentuja normaalisti. Mistäköhän moinen oksennus voi johtua? Voiko olla kyse jostain loisista?

Eläinlääkärin vastaus

Oksentelu kertoo muuttuneesta mahasuolikanavan peristaltiikasta ( nk. mataamisliikkeestä). Muuttuneen peristaltiikan aiheuttajia on useita, mikrobitulehdukset, ruokavalio, loiset, mahdollinen aliravitsemus pentujen hoidon jälkeen jne. Verisyys oksennuksessa kertoo, että ärsytys kohdistuu limakalvon pintaa syvemmälle. Kissan olisi hyvä päästä eläinlääkärin tutkimuksiin. Tarvitaan perustutkimus, verikokeet ja mahasuolikanavan rtg-kuvaus. Miten kissa on saanut loishäädöt?

Terv. SPS


Ei syö ruohoa

Kysymys

Meidän vanhin kissa Siiri on 5 vuotta. Siiri ei syö kissanruohoa eikä edes yritä mitään viherkasveja syödäkään toisin kuin 2 muuta kissaamme. Siiri ei oikein syö raksujakaan vaikka minkälaisia ollaan kokeiltu, tosin joskus pari raksua saattaa syödä. Luultavasti tästä syystä oksentaa noin parin kolmen viikon välein ehkä harvemminkin. Oksennuksessa näkyy yleensä olevan jonkun verran karvoja. Tuo oksentaminen ei ole oikein kiva tapa varsinkin kun hän sattuu oksentamaan ihan minne sattuu. Olemme kokeilleet erilaisia ruohoja myös syöttää, mutta Siiri nuuskii vaan, mutta ei kelpaa. Mitä asialle pitäisi tehdä vai pitääkö vain kestää oksentelut?

Eläinlääkärin vastaus

Monet kissat eivät ole yhtään kiinnostuneita kasveista tai ruohoista, se ei ole mitenkään poikkeuksellista. Tällaisia kissakavereita olisi hyvä harjata kumisualla perusteellisesti ja säännöllisesti viikottain, ettei kissan tehdessä iltapesuja irtokarvaa pääsisi kertymään sen mahasuolikavanaan limakalvoja ärsyttämään. Karvaoksentelut loppuvat siihen. Kumisuka on hevostarvike, irtokarvan poistoon tehokkain tietämäni väline, parempi kuin mikään harja tai kampa. Kumisukia myydään eläinkaupoissa. Vihjeeksi: Sillä voi puhdistaa sohvankin puhtaaksi irtokarvasta!

Terv. SPS


Kissani ei oksenna

Kysymys

Olen reilun vuoden ikäisen narttukissan omistaja. Minulla on myös vanhempi leikattu uroskissa. Huoleni on se, että en ole KOSKAAN nähnyt tyttökisumme oksentavan. Poika kyllä välillä (ehkä liikaakin) sitä tekee, mutta neiti ei koskaan. Meillä ei ole kissanruohoa, pitäisikö hankkia? Olen lukenut, että kissalle olisi tärkeää saada "puhdistettua mahansa" aika ajoin. Tuntuu tosi kummalliselta, kun toinen oksentelee kokoajan (1-3 krt/vko) ja toinen ei sitten milloinkaan. Molemmat ovat terveen ja kissaksi aktiivisen oloisia, hellyydenkipeitä, leikkisiä kisuja.

Eläinlääkärin vastaus

Oksentelun puute ei ole haitta! Oksentelu 3 kertaa vikossa-jatkuvasti sen sijaan vaatisi lähempiä tutkimuksia.

Terv SPS


Oksentaa verta

Kysymys

Ongelma on, että kissa oksentelee verta. Oksennuksessa on mukana myös paksuja ihan siiman näkösiä matoja(?). Mitä pitäisi tehdä? Haluaisin kissani kuntoon.

Eläinlääkärin vastaus

Kissallasi on suolinkaistartunta, jos sillä on pyöreitä, rihmamaisia matoja. Loishäätölääkitys ja uusinnat kahden viikon välein useita kertoja ovat nyt tarpeen. Jos kissa on väsynyt ja oksentanut jo pidempään, alkaisin kotihoidon vasta eläinlääkärikäynnin jälkeen. Käynnillä tehdään yleistutkimus, tarkastetan tarvittaessa verikokeesta tulehdusarvot ja nestatasapaino, annetaan nestettä korvaaman oksentelun aikaansaamaa epätasapainoa ja aloitetaan hoito ja tukihoito.

Terv. SPS


Kissan outo oksentelu?

Kysymys

Kissani on tasan viikko sitten aloittanut oudon oksentelun. Eli huomasin viime viikon perjantai aamuna kissan oksennusta sängyn alla, ja siivosin ja sanoin äitille siiitä ja sehän on ihan täysin normaalia. Sitten se oksensi taas illalla noin 10min ruokailun jälkeen kokonaisia kissanruuan kuutioita. No sitten eilen illalla (Torstai 15.11) löysin eteisen lattialta kauhean ison kasan oksennusta ja kuivamuonaa ja aamulla saman verran. Kissani on n. 1.5 vuotta vanha, ja aika pienikokoinen. Mistä tämä kummalinen oksennus johtuu?

Eläinlääkärin vastaus

Oksenteluoire voi aiheutua monesta asiasta. Ruoan vaihdoksesta, sopimattomuudesta, suolen pinnan tulehduksesta / infektiosta, sisäloisista, tukoksesta, kissan psyyken vaikuttavista asioista mm. jännittämisestä, mahasuolikanavan äkillisestä venymisestä jne. Jos oksentelu on kroonistunut eli jatkunut yli kaksi viikkoa, kissan peruskunto ei ole normaali tai oksenteluun ei ole kotona keksitty mitään selkeää ulkonaista syytä, olisi hyvä käyttää kissa eläinlääkärin tutkimuksissa syyn selville saamisesksi. Pitkään jatkuvan oireen selvittäminen on aina hankalampaa. Lisäksi pitkään jatkunut oire vaikuttaa muuhun perusterveydentilaan heikentävästi.

Terv. SPS


Poikakissan oksentelua

Kysymys

Poika kissani oksentelee pitkin päiviä noin muutaman päivän ajan. Sen maha on myös ripulilla. Sitten se on muutaman päivän niin että se ei ripuloi eikä oksentele, mutta sitten se taas alkaa. Mistä tämä johtuu?

Eläinlääkärin vastaus

Kroonisen oksentelun ja ripuloinnin syitä on monia. Tavallisimmat syyt ovat ruokavalion muutoksia, sisäloisten esiintymistä, lieviä tulehduksia jne. Vaiva voi olla joko itsenäinen mahasuolikanavan ongelma tai heijastusta jostakin muusta. Kun kysyjä ei kerro kissan ikää, on teoreettistenkin todennäköisyyksienkin arvuuttelu mahdotonta. Kissan etu on päästä eläinlääkärin tutkimuksiin, kun vaiva on jatkuvaa, eikä ole hävinnyt päivässä itsekseen tai ruokavaliota muuttamalla.

Terv. SPS


Kissan oksentelu

Kysymys

Mikähän meidän kissalla voisi olla, kun aina kun se syö vähänkin enemmän kuin normaalisti, se samantien oksentaa kaiken ulos? Kissa on kohta yhdeksän vuotias. En muista tämän olleen tapana alkuvuosina, mutta on ollut jo muutaman vuoden. Jos kissallemme laittaa vähän ruokaa silloin kun se sitä pyytää, ruoka pysyy sisällä. Joskus jos laittaa vähän enemmän kuin tavallisesti ruokaa, silloin yleensä kissa oksentaa. Voisiko tämä johtua pelkästään kissan ahmimisesta, esimerkiksi ajatuksella: "Ruokaa on tarjolla näin paljon, se täytyy syödä kaikki heti"? Muita ongelmia ei ole, niin tämä tuskin on mitään vakavaa?

Eläinlääkärin vastaus

Kissasi oksentelu tuntuu liittyvän liian suuren ruokamäärän ahmimiseen. Jos kissa ahmii ison annoksen nopeasti ja ruokaa juurikaan purematta, se tulee helposti ylös heti ruokailun jälkeen. Ratkaisu ongelmaan on tarjota ruoka useampana pienenä annoksena päivän aikana. Jos kissasi tästä huolimatta oksentelee, oksentelua esiintyy myös tyhjästä mahasta tai kissasi laihtuu, kannattaa käyttää kissa eläinlääkärillä perusteellisessa terveystarkastuksessa.

Terv. ELL Meri-Tuuli Roihankorpi


Kissan aivastelu ja oksentelu

Kysymys

Mistä voisi johtua, että kollikissamme on alkanut oksentaa syödessään kuivamuonaa? Joka kerta näin ei tapahdu, mutta runsaan viikon aikana kissa on oksentanut 4-5 kertaa. Purkkiruuan kanssa näin ei käy emmekä ole vaihtaneet ruuan määrää tai merkkiä tms. Voisiko se johtua, että kissa ahmii ruokansa jotenkin liian nopeasti? Muutenkin tuntuu, että esim. purkkiruoka katoaa nykyisin hetkessä kiposta. Kissamme saa siis 100g purkkiruokaa päivässä ja 35-40g kuivamuonaa päivässä. Enempää ruokaa emme anna, koska kissamme on enimmäkseen sisäkissa (ulkoilee välillä ja syö hiiriä) ja painaa 5,5kg.

Ja toinen vaiva mikä on myöskin hiljaittain alkanut, on aivastelu. Se tuntuu vaivaavan varsinkin aamuisin/öisin ja kissa aivastelee monta kertaa peräkkäin (välillä myös toinen silmä vuotaa). Mistähän tämä voisi johtua? Annoimme juuri matokuurinkin, tosin emme saaneet ihan kaikkea kuurista menemään.

Eläinlääkärin vastaus

Oksentelu heti syömisen jälkeen liittyy yleensä hotkimiseen. Jos kissasi on kova hotkimaan, jaa päivän ruoka-annokset pieniin eriin ja tarjoa vain pieni määrä kerralla.

Kissasi ulkoilee ja pyydystää hiiriä, joten sisäloistartunta on melko todennäköinen. Madotus tulee antaa 3-4 kertaa vuodessa, jos kissa metsästää hiiriä. Jos et saa kissaasi madotettua kunnolla suun kautta, löytyy eläinlääkäriltä pistoksena annettava tai paikallisvaleluliuoksena annettava matolääke.

Oksentelua voi aiheuttaa myös karvapallo-ongelma. Jos kissasi on kova hoitamaan turkkiaan, karvapallojen esiintyminen on todennäköistä. Karvapallo-ongelma hoituu yleensä antamalla paraffiiniöljyä 5 ml 2-3 kertaa vuorokaudessa 1-2 vuorokauden ajan. Voit kokeilla myös kissanmallasta. Jatkuvampi oksentelu voi johtua myös ruoka-aineintoleranssista tai -allergiasta. Ohjeita ja allergiaruokia on saatavilla eläinlääkäriasemilta.

Kissasi aivastelu voi viitata flunssatartuntaan tai ärsytysperäiseen oireiluun. Ärsytyksen taustalla voi olla pölyt/siitepölyt tai veto. Jos kissasi makailee mielellään ikkunan ääressä, voi oireilu liittyä vetoon. Jos oireilu jatkuu pitkään, käynti eläinlääkärillä on suositeltavaa oireiden taustasyyn selvittämiseksi.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut