UKK Rokotukset

KissaWiki
Versio hetkellä 28. tammikuuta 2010 kello 12.57 – tehnyt KissaAdmin (keskustelu)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Rokotuksista

Kysymys

Mitä rokotuksia kannattaisi antaa kissalle, joka on pääsäntöisesti sisällä, mutta melkein päivittäin narussa ulkona? ...ettei vain tulisi mitään tauteja.. Kissa on jo puolivuotias, mutta ei ole ollut varaa antaa rokotuksia aiemmin, mutta kai se parempi pyöhään kuin ei ollenkaan. Olen mietinnyt kissanrutto-, rabies- ja flunssavirusrokotetta. Olisiko nämä hyvät, vaiko jotain pois ja jotain lisää?

Eläinlääkärin vastaus

Kissan perusrokotukset ovat kissarutto ja - flunssarokotukset, ensimmäisellä kertaa molemmat ja tehoste noin 3viikon kuluttua. Rabiesta vastaan suosittelen rokottamaan ulkona vapaana kulkevat ja etenkin itärajan tuntumassa.

Terv. SPS


Kissanpennun rokotukset

Kysymys

Saamme n. 4 viikon päästä kissanpennun, jolla siihen mennessä ikää n. 8vkoa. Kissa tulee maalta, heinäladosta. Omistajat eivät todennäköisesti madota pentua, eikä myöskään rokota. Onko meidän hyvä madottaa heti kun saamme kissan? Ja mikä rokotus ja milloin pitää antaa ensin? Paljonko maksaa? Olemme Tampereen seudulla.

Eläinlääkärin vastaus

Loishäädöllä on hyvä alkaa uuteen pentuun tutustuminen. Axiluria suosittelen, ainakin kahdesti, mieluiten kolmasti annetaan loishäätö ennen rokotusta. Tehokkaassa loishäädössä väliaika kuurien välillä on noin 2-3 viikkoa.

Ensimmäinen rokotus on syytä antaa kissasta riippuen 8-12 viikoisena. Jos kissa on teillä ainoana kissana ja eikä ole suuresta kissalasta, voi ensimmäisen rokotuksen antaa vasta 12 viikkoiselle. Rokotus tehostetaan 1 kk kuluttua ja ennen sitä voi loishäädön vielä uusia.

Perusrokotukset jokaiselle kissalle ovat kissarutto, -flunssat (herpes ja calici) ja seudusta ja ulkoilusta riippuen rabies. Kissoilla joskus voi olla korvissa korvapunkkeja. Nämä aiheuttava ruskean kahvinporomaisen eritteen kertymistä korvakäytäviin. Vaivasta pääsee parhaiten eroon eläinlääkärin kautta saatavilla, vaivaan tarkoitetuilla paikallisvaleluliuoksilla. Siispä tarkkailkaa korvia pennun saapuessa. Rokotusten kustannukset vaihtelevat, parhaiten tietoja saa soittelemalla lähiseudun eläinlääkäreille.

Onnea uudelle pennulle!

Terv. SPS


Tehosterokotuksen tarve

Kysymys

Kissanpentuni rokotettiin 12 viikkoisina ja kun kysyin, että koskas tulen sitten tehosteen ottamaan niin sanottiin ettei sellaista tarvitse. Vuoden päästä olisi seuraava rokotus. Molemmat pennut leikataan kun hieman vielä kasvavat ja sanoitkin, että olisi hyvä kun olisi pari rokotusta annettu ennen leikkausta. Miten nyt sitten on noiden rokotusten kanssa? Olenko saanut kissojen rokotukset oikein?

Rokotukset on otettu yksityisellä eläinlääkärillä. Rokotus Nobi-Vac Tricat (<1v)

Eläinlääkärin vastaus

Ihan on oikein rokotukset kunnossa. Kun rokotettava on rokotushetkellä 12 viikoinen tai sitä iäkkäämpi, katsotaan, että sen maternaaliset eli emosta saamat vasta-aineet eivät enää varmasti häiritse sen oman vastuskyvyn muodostumista. Tällöin yhden rokotuskerran, kun käytetään nk elävä rokotetta katsotaan muodostavan riittävä suoja yhden vuoden ikään saakkaa. Nobivacin Tricat on tällainen "elävä rokote".

Terv. SPS


Miten menee rokotukset?

Kysymys

Miten kissojen rokotukset menee? Koska ja mitä annetaan ja tarvitaanko tehosterokoituksia ja koska ne annetaan?

Eläinlääkärin vastaus

Rokottamisen tarkoituksena on turvata kissan puolustuskyky taudinaiheuttajia vastaan. Oletan, että kysymys koskee pentukissan rokotuksia. Emosta saadut vasta-aineet alkavat hiljakseen loppua noin 6-8 viikon ikäisellä pennulla. Tällöin alttius saada virustartunta on suurimmillaan. Tämän takia kissanpentua tulisikin pitää erillään muista kissoista kuin emostaan ennen rokotusten antamista. Pentu suositellaan rokotettavaksi ensimmäisen kerran noin 8-9 viikkoisena, ja rokote tehostetaan kun pentu on yli 12 viikkoinen. Tehoste on välttämätön, jotta varmistetaan riittävän puolustuksen syntyminen. Vaihtoehtoinen tapa on käyttää nk elävää rokotetta ja rokottaa kerran yli 12 viikoinen pentu. Tällöin rokote aiheuttaa pennussa lievän infektion, tämä saa aikaan puolustuksen kyseistä taudinaiheuttajaa vastaan eikä tehosterokotusta tarvita. Haittana on myöhäinen rokotusajankohta. Tavallisesti yli 12 viikkoinen pentu on jo kerinnyt saada ylempien hengitysteiden tartuntaa aiheuttavat virukset ja onkin jo rokotushetkellä niiden kantaja. Rokote siis enää ei olekaan suojaamassa, vaan korkeintaan lieventämäsä tautia.

Suosittelen siis rokotusohjelman alkamista 8-9 viikoisella pennulla. Jos pennun kohtaama tautipaine on suuri ja kissalassa on endeeminen ylempien hengitysteiden virustartunta, suosittelen rokottamaan 6-8 viikoisen pennun. Rokotussuositukset ovat kansanväliset ja perustuvat kissapraktikkojen rokotusraportiin .

Terv. SPS


Madotukset, rokotukset jne

Kysymys

Kissani on 2,4v leikattu maatiainen ja on täysin sisäkissa. Olen alkanut miettimään, että pitääkö kissaani rokottaa ja paljonko sellainen maksaa? Kissaani ei ole koskaan rokotettu... aivan terveenä on kyllä pysynyt silti. Entäs madotus, jos kissa ei käy ulkona, kuin ehkä pari kertaa kesällä valjaissa? Lisäksi olen pohtinut kissani ruokavaliota. Koska uroskissoille on yleistä virtsakiviongelmat, onko poikakissallani suurempi riski saada näitä ongelmia, jos se syö ainoastaan kaupan kissanruokia? Yleensä ostamme Whiskasin liharuokia sekä kuivaruokia myös. Pitäisikö minun muuttaa kissani ruokavalio eläinkaupan ruokiin vai pitäisinkö sen ennallaan? Meille tulee kahden viikon päästä kissanpentu uros. Samat kysymykset voisin kysyä myös sen kohdalta, kuinka minun tulisi toimia. Kiitos!

Eläinlääkärin vastaus

Kissan perushoitoon kuuluvat rokotukset ja loishäädöt. Rokotukset yleensä suojaavat kissaa pahimmilta infektiotaudeilta. Rokotus kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan kuluu joka kissan perusoikeuksiin. Rokotukset annetaan ensimmäisen kerran noin 8-12 viikoisena ja tehostetaan 3 viikon kuluttua ensimmäisestä antopäivästä. Ennen rokottamista kissalle on annettu jo useita loishäätöjä.

Kissoilla voi olla hyvin monenlaisia suolistoloisia. Yleisimpiä niistä ovat suolinkaiset. Osa loisista, mm suolinkaiset, muodostavat ihmisellekin infektiouhkan, siksi kissan loishäätö on tarpeen estämään ihmisenkin loisvaaraa.

Kissan terveellinen ruokinta voidaan koostaa monella tavalla. Ravintoaineina tulee olla riittävästi proteiinia ja rasvaa ja vain vähän hiilihydraatteja, aivan kuten luonnon riistassakin olisi. Kaupalliset kissoille tehdyt ruoat ovat yleensä hyvin suunniteltuja. Virtsakiviongelmien ennaltaehkäisyssä tärkeintä on, että kissa saa riittävästi nestettä. Jos kissasi syö ruoakseen kuivamunaa, tulee sen juoda ainakin noin 2 dl vettä päivässä. Liian pieni nesteen kulutus johtaa virtsan väkevöitymiseen ja mineraalien kiteytymisen lisääntymiseen. Mineraaleista, virtsan pH:stä sekä kissan iästä riippuu, minkälaisia kiviä konsentroituneessa virtsassa voisi muodostua.

Parhaiten ruokinnan vaihdon tarpeellisuuteen kissan virtsan kannalta voisi ottaa kantaa eläinlääkärisi. Kun kissasi käy seuraavan kerran eläinlääkärillä, pyydäpä ottamaan virtsanäyte. Jos sen ominaispaino on korkea ja siinä on runsaasti mineraaliainesta, on joko viisasta vaihtaa kissa kokonaan purkkimuonalle tai ainakin alkaa lisätä vettä kuivamuonan sekaan. Erikseen ongelmiin on olemassa erikoisruokia.

Terv. SPS


3 vuotta viime rokotuksesta

Kysymys

Minulla on 2 löytökissaa, jotka on rokotettu viimeksi noin 3 vuotta sitten kissaruttoa ym vastaavaa vastaan. Miten usein kissat olisi rokotettava ja mitä rokotuksia tulisi olla? Onko kissarutto yleinen? Kissani ovat vapaana ulkona ja öisin yleensä sisällä.

Eläinlääkärin vastaus

Kissaruttoa todetaan jatkuvasti, ja ainoa kissojen suoja on hyvä rokotus sitä vastaan. Kissaflunssat samoin ovat hyvin yleisiä. Rokotukset siis kissaruttoa ja -flunssia vastaan kuuluvat kissan perusrokotuksiin. Rokotukset annetaan tavallisesti pentuna kahdesti ja sen jälkeen uusitaan määrävälein. Käytetystä rokotemerkistä riippuu, miten usein ne on tehostettava. Kissaruttorokotteen ansiosta kissat saavat yleensä hyvän suojan, joka saattaa estää infektoitumista paljon pidempäänkin kuin rokotteen valmistajan ilmotuksessa kerrotaan. Kissaflunssarokotteiden teho sen sijaan heikkenee rokotuksen antamisen jälkeen määräajassa. Tämän rokotteen uusimisessa on syytä noudattaa tarkoin ohjeistusta. Viruskannoissa todetaan luonnollista vaihtelua, joten ajoittain rokotemerkkien vaihtelu tutkimuksiin perustuen voi olla hyödyksi.

Terv. SPS


Perusrokotteet

Kysymys

Mitkä rokotukset kuuluvat kissan perusrokotteisiin?

Eläinlääkärin vastaus

Kissanpennun perusrokotukset ovat kissarutto ja kissaflunssarokotukset.


Kissan rokotus?

Kysymys

Uskaltaako rokottamattoman kissanpennun kanssa lähteä mökkeilemään? Ei raaskisi laittaa uutta tulokasta heti hoitoon. Kissa ulkoilisi vain ihmisen läsnäollessa ja valvotusti.

Eläinlääkärin vastaus

Kissanpennun rokotukset kissaruttoa ja -flunssia vastaan on syytä antaa pennun ollessa 9-11 viikon ikäinen. Rokotukset tulisi tehostaa 3-4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Kissarutto on kestävä ja yleinen kissojen virus. Virukset tarvitsevat lisääntyäkseen isännän. Suurin riski rokottamattomalle pennulle saada virus on lähikontakti toiseen kissaan. Valitettavasti kissaruttovirus on kuitenkin erityisen kestävä erilaisia ympäristöoloja vastaan ja voi säilyä siksi myös infektoimiskykyisenä jopa vuodenkin ajan myös ympäristössä. Vasta puolen tunnin ajan tehty kuumennus yli 75 asteeseen tai 10 minuutin kuumennus 80 asteeseen tuhoaa kissaruttoviruksen. On siis olemassa ainakin teoreettinen riski kissanpennulle saada kissaruttovirusta ympäristöstä, jos paikassa on aiemmin ollut kissaruttovirusta erittänyt kissa.

Terv. SPS


Rokotuksen uusiminen?

Kysymys

Minulla on leikattu 3.v poikakissa ja leikattu n.2v. tyttökissa. Molemmat rokotettiin leikkauksen yhteydessä. Kissat ovat sisäkissoja. Tarvitseeko kissoja rokottaa? Poikakissan kanssa käyn kesäisin ulkona valjaissa. Jos tarvitsee rokotuksia niin mikä rokotus olisi tarpeeseen?

Eläinlääkärin vastaus

Kissa rokotetaan kissaruttoa, kissaflunssia ja rabiesta vastaan. Rabiesrokotus on vapaaehtoinen kotimaassa, mutta vaaditaan aina ulkomaille matkustettaessa. Kissan perusrokotukset uusitaan rokotteesta riippuen vuoden - kolmen vuoden välein. Myös sisäkissan rokotukset on hyvä pitää kunnossa. Rokotussuojan mentyä ohitse kissat voivat saada tartunnan aikaansaavia taudinaiheuttajia paitsi toisistaaan myös ympäristöstään.

Terv. SPS


Kissarutto epidemia

Kysymys

Paikkakunnallamme ja lähikunnissa on ilmennyt kissaruttoa useilla kissoilla. Jos rokottaa ensimmäisen kerran kissan vasta esim. 1-vuotiaana ja kuukauden päästä tehosteen, niin milloin rokotussuoja on varma? Vasta tehosteen jälkeen vai heti ensimmäisen rokotteen jälkeen? Voiko kissan päästää ulos heti rokotuksen jälkeen, vai onko sitä pidettävä sisällä viikko niin kuin olen kuullut?

Eläinlääkärin vastaus

Kissaruttorokote tulee antaa rokottamattomalle kissalle 2 kertaa 3-6 viikon välein. Rokotesuoja muodostuu vasta, kun molemmat rokotukset on annettu. Ensimmäinen rokotus "herättää" kissan immuunijärjestelmän solut, mutta vasta tehosterokotus aktivoi solut muodostamaan vasta-aineita. Jotta vasta-aineet ehtivät muodostua, pidä kissasi sisällä n. 2 viikkoa tehosterokotuksesta.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi


Sisäkissojen rokotus

Kysymys

Minulla on kolme sisäkissaa ja käytän niitä kesäisin ulkona valjaissa. Kaksi kissoistani on näyttelykissoja. Menen tänä vuonna ensimmäistä kertaa yksin kissanäyttelyihin. Mitkä rokotukset pitäisi ottaa, kun kyse on näyttelykissoista? Kissani ovat nyt 3-vuotiaita. Mikä aika pitäisi olla väliä kun näyttelyt ovat huhtikuun alussa?

Eläinlääkärin vastaus

Suomessa näyttelyissä (kissaliiton alaiset näyttelyt) käyvällä kissalla tulee olla voimassaoleva rokotus kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan. Jos kissoja ei ole aiemmin rokotettu, ne tulee rokottaa kyseisellä rokotteella kaksi kertaa kuukauden välein. Rokote on voimassa 15 vuorokauden kuluttua tehosterokotuksesta. Myös jatkossa annettujen tehosterokotusten karenssiaika on 15 vuorokautta, vaikka rokote ei olisi vanhentunut ennen tehostetta.

Ensimmäisen kahden rokotuksen jälkeen rokotus on voimassa eläinlääkärin merkitsemän ajan (vaihtelee käytetystä rokotteesta ts. elävä rokote vs. tapettu rokote). Jos rokotuksen voimassaolomerkintä puuttuu rokotuskirjasta, kissa ei pääse näyttelyyn.

Jos kissalle annetaan raivotautirokote, karenssiaika on sama 15 vrk. Rabiesrokotus uusitaan ensimmäisestä rokotuksesta vuoden kuluttu, sen jälkeen 2 vuoden välein. Suomessa näyttelyissä ei vaadita raivotautirokotusta. Ulkomailla näyttelysäännöt ovat vaihtelevia, joten jos aiot ulkomaisiin näyttelyihin, ota selvää kyseisen maan rokotusmääräyksistä.

Jos aiot näyttelyyn huhtikuussa, kannattaa pikimmiten varailla rokotusaika. Muista myös, että näyttelyyn osallistuvalla kissalla tulee olla mikrosirumerkintä, ilman merkintää näyttelyyn ei pääse.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
LINKKEJÄ
Työkalut